Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanja hidastaa säästötahtia

Talous
 

Hallitus esitteli aiempaa synkempiä talousnäkymiä lähivuosille.

Ankaraa säästökuuria toteuttava Espanjan hallitus ilmoitti perjantaina hidastavansa ylivelkaisen julkisen talouden sopeutusta ja säästötahtia. Syynä säästötahdin höllentämiselle ovat synkät talousnäkymät. Hallitus esitteli uudet ennusteet ja säästö- ja uudistuspaketin perjantaina Madridissa.

Espanjan talous jatkaa Espanjan pankin mukaan supistumistaan tänä vuonna 1,3 prosentin vauhdilla. Aiemmissa laskelmissa arvio oli 0,5 prosenttia. Taantumasta päästään näillä näkymin ylös vasta ensi vuonna.

Tämän vuoksi Espanja haluaa lisäaikaa talouden tervehdyttämiselle vuoteen 2016 saakka. Tuolloin julkisen talouden alijäämän pitäisi jäädä euromailta vaadittuihin lukemiin eli alle kolmeen prosenttiin suhteessa kokonaistuotantoon.

Espanjan oli aiemmin määrä saavuttaa kolmen prosentin raja jo ensi vuonna.

Valtiovarainministeri Luis de Guindosin mukaan talouden uudet raamit ja lisäaika sopeutusohjelmalle on sovittu EU-komission ja muiden euroalueen hallitusten kanssa.

"Nämä ovat hyvin varovaisia ennusteita. Tarkoituksena ei ole niinkään sanoa tarkasti, kuinka paljon talous kasvaa vuonna 2014, vaan esitellä uskottava suunnitelma julkisen talouden alijäämän vähentämiselle", de Guindos selvitti Madridissa.

Alijäämää on nyt 10,6 prosenttia, jos mukaan lasketaan Espanjan viime vuonna saama 40 miljardin euron pankkitukilaina. Ilman sitä luku oli 7,1 prosenttia vuoden 2012 lopussa.

EU-myönteisen konservatiivihallituksen harteilla painaa musertava 27 prosentin suurtyöttömyys, Espanjasta eroon pyrkivän vauraan Katalonian tilanne ja äänestäjien horjuva luottamus päättäjiin korruptioskandaalien johdosta.

Espanjan talousjohto osoittikin perjantaina, että vyönkiristyksen kannatus on Espanjassa loppumassa kokonaan. Ankarien säästötoimien vaikutukset kriisimaiden talouksiin ovat jakaneet ekonomistien kantoja.

"Työttömyys tekee Espanjan taloudesta haavoittuvaisen kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden silmissä", sanoi de Guindos.

Espanja uskoo karkottaneensa pelot uuden kansainvälisen tukipaketin tarpeesta.

Paikalliset ekonomistit arvioivat, että keinot, joilla talous pyritään viemään kasvu-uralle, ovat vaatimattomia. Niihin kuuluu yrittäjyyden tukeminen ja byrokratian keventäminen.

Johanna Kippo
Madrid

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat