Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen säästöt loukkaavat perusoikeuksia

Euroopan neuvoston komitea antoi Kreikalle huomautuksen, koska leikkaukset loukkaavat ihmisoikeuksia.

Talous
 
Yorgos Karahalis Reuters
Kreikan eläkeläiset osoittivat mieltään hallituksen säästötoimia vastaan viikko sitten Ateenassa.
Kreikan eläkeläiset osoittivat mieltään hallituksen säästötoimia vastaan viikko sitten Ateenassa. Kuva: Yorgos Karahalis Reuters

Eurovaltioiden vaatimat julkisen talouden menoleikkaukset loukkaavat neuvoston mukaan perus- ja ihmisoikeuksia. Oikeustieteilijöiden mielestä vastaavia ongelmia voi olla myös muissa kriisivaltioissa.

Eurovaltioiden vaatimat julkisen talouden säästöt Kreikassa ovat loukanneet eläkeläisten perus- ja ihmisoikeuksia, katsoo Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea tällä viikolla julkistetussa ratkaisussa.

Komitean mukaan eläkkeiden ja eläkeläisten sosiaaliturvan heikennykset ovat vastoin Euroopan sosiaalista peruskirjaa, joka on Kreikassa ja muissa Euroopan neuvoston jäsenmaissa voimassa lakina.

"Päätös on merkittävä. Siinä lausutaan ensi kertaa ääneen, että sosiaaliset oikeudet on jätetty täysin huomioimatta Kreikalta vaadituissa säästötoimissa", sanoo komitean suomalainen jäsen Jarna Petman, joka on Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden dosentti.

Hän pitää erityisen vakavana sitä, että Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF eivät ole esittäneet mitään vaihtoehtoja sosiaaliturvan mittaville heikennyksille.

"On selvää, että sosiaalijärjestelmää pitää voida leikata, jos valtiontalous sitä edellyttää. Se ei voi kuitenkaan tarkoittaa sitä, että heikoimmassa asemassa olevat sysätään köyhyysrajan alapuolelle niin kuin Kreikassa on tapahtunut", sanoo Petman.

Hänen mielestään on täysin mahdollista, että vastaavia perus- ja ihmisoikeusloukkauksia on tapahtunut myös muissa valtioissa, joissa julkisen talouden kuluja on supistettu runsaasti muiden eurovaltioiden vaatimuksesta.

Euroopan unioni on syvällisesti oikeudellinen yhteisö. Maaliskuussa pääministeri Jyrki Katainen (kok) korosti puheessaan eurooppalaisia arvoja.

"EU ei ole pelkkää vapaakauppaa vaan se on arvoyhteisö. Siksi lipsumista oikeusvaltion periaatteista ei pidä sallia", Katainen sanoi tiedotteen mukaan puheessaan.

Myös talouskomissaari Olli Rehn on korostanut oikeusvaltion periaatteita.

Samaan aikaan molemmat ovat vaatineet finanssipolitiikan kiristämistä, joka on aiheuttanut sosiaalisia ongelmia euroalueen kriisivaltioissa.

Finanssipolitiikan kiristäminen ei ole myöskään hillinnyt euroalueen velkaantumista vaan lisännyt sitä.

Petman pitää huolestuttavana, että sosiaalisen peruskirjan velvoitteita ei oteta riittävästi huomioon.

"Poliittinen retoriikka ei ole euroalueen velkakriisin aikana kohdannut käytäntöä."

Samaa mieltä on Helsingin yliopiston yksityisoikeuden professori Niklas Bruun.

Bruun pitää erittäin huolestuttavana, että keskeiset elimet, kuten Euroopan komissio ja Euroopan keskuspankki, ovat olleet vaatimassa perus- ja ihmisoikeuksia loukkaavia säästötoimia.

"Jotenkin voisi olla ymmärrettävää, että alkuvaiheen kiireessä ei kaikkia asioita voi ottaa huomioon. Se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö perus- ja ihmisoikeuksia olisi esimerkiksi Kreikassa myöhemmässä vaiheessa voinut ottaa huomioon."

Bruunin mukaan Kreikka on yrittänyt ottaa esille Euroopan sosiaalisen peruskirjan vaatimukset. Komissio ei ole antanut mitään pelivaraa niiden ottamiseksi huomioon.

"Euroalueen velkakriisin aikana oikeudellisia rajoja on venytetty monissa muussakin asioissa liiallisesti. Oikeusvaltioperiaate, johon perus- ja ihmisoikeudet kuuluvat keskeisesti, on unohdettu lähes totaalisesti", sanoo Bruun.

Maaliskuussa YK huomautti Kreikkaa naisten syrjintää ehkäisevän yleissopimuksen rikkomisesta velkakriisin aikana.

"Julkisella sektorilla on paljon naisia töissä, ja kun julkista sektoria on Kreikassa supistettu voimakkaasti, naisten eriarvoistuminen on lisääntynyt. Kreikassa naiset ovat vasta viime vuosina siirtyneet työelämään, ja nyt palataan sitten vuosikymmeniä ajassa taaksepäin", Bruun sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat