Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurin osa kaivoksista kotimaisia

Paljon puhutut metallimalmikaivokset ovat vain kymmenes kaikista kaivoksista.

Talous
 

Suurin osa metallimalmikaivoksista taas on ulkomaisissa käsissä, koska suomalaiset ovat myyneet omansa eikä ketään kiinnosta sijoittaa niihin.

Minun aikanani koulussa opetettiin, että on maamme köyhä ja siksi jää eikä meidän maaperässämme ole mitään arvokasta.

Nyttemmin isänmaan äidinkasvot ovat poraamisesta rokonarpiset, mikäli uskoo luonnonsuojelijoita. Ahnaat kansainväliset kapitalistit kairaavat kotimaan kallioperän tyhjäksi arvometalleista ja vievät voitot mukanaan, mikäli uskoo globalisaation vastustajia.

Ja omat tohelot tumpeloivat Talvivaarassa Kainuun ja Savon kalevalaiset maat tärviölle.

Koko maan kaivoskuva on paljon monipuolisempi kuin julkisuudesta voisi päätellä. Yleensä puhutaan vain metallimalmikaivoksista, vaikka ne ovat kaivosalalla vähemmistö.

Maassa on noin 50 kaivosta tai sellaiseksi laskettavaa louhosta, joista suurin osa on suomalaisessa omistuksessa. Yksi niistä on yli satavuotias Nordkalk, joka on täysin Rettigin suvun omistuksessa.

Metallimalmikaivoksia on 12, joista viisi on kultakaivosta. Valtaosa on ulkomaisissa käsissä, koska suomalaiset omistajat ovat viime vuosikymmeninä luopuneet kaivoksistaan.

Metallikaivoksista kotimaisia ovat vain Sotkamon monimetallikaivos Talvivaara ja Outokumpu Cromen Keminmaan-kromikaivos, joka tuottaa tätä nykyä jaloteräksessä tarvittavaa ferrokromia vain Outokummun Tornion-tehtaalle. Tänä vuonna käyttöön saatavan laajennuksen jälkeen sitä piisaa myyntiinkin.

Kaivoksista ylivoimaisesti suurin on louhinnan määrässä Talvivaara. Ranuan Suhangolle suunniteltu monimetallikaivos olisi lähes samankokoinen samoin kuin Savukoskelle suunniteltu Soklin fosforikaivos.

Elinkeinoministerinä ollessaan Mauri Pekkarinen (kesk) haikaili suomalaisen kaivosyhtiön perään, mutta ketään ei kiinnostunut. Kun tekniikka on kehittynyt ja pienemmätkin pitoisuudet saadaan kivistä kannattavasti irti, vanhoja kaivoksia on ryhdytty availemaan pääosin ulkomaisin voimin.

Hyvä esimerkki on Savukosken Sokli, jonka kaivosoikeudet kuuluivat alun perin valtiolliselle Rautaruukille, sitten Kemiralle ja vuodesta 2007 norjalaiselle Yaralle, jolle niin ikään valtiollinen Kemira myi lannoitepuolensa.

Suomalainen malmi on enimmäkseen pitoisuudeltaan hyvin köyhää. Kaivoksen avaaminen vaatii isot investoinnit, ja tuottoja voi odotella vasta vuosien päästä. Ala on myös erittäin suhdanneherkkä, minkä vuoksi kaivosalan toimijoita on maailmalla melko vähän ja ne ovat isoja. 150 yritystä vastaa 85 prosentista koko maailman kaivostuotannosta.

Vaikka Suomi on Euroopan suurin kullan ja ainut nikkelin tuottaja, eivät kultakaivosten omistajat joka vuosi kultaa vuole.

Metallikaivosten kannattavuudesta kertova käyttökateprosentti on nyt himpun plussalla, mutta sitä ennen se laahasi vuosia pääosin pakkasen puolella. Nettotulosprosentti on ollut metallimalmien louhinnassa viime vuodet miinusmerkkinen.

Talvivaara on tunnetusti raskaasti tappiolla, mutta kanadalaisen Angico-Eaglen omistama Kittilän Suurkuusikon kultakaivos on voitollinen. Niin ikään kanadalaisen Inmetin Pyhäsalmen monimetallikaivos on tehnyt parhaimmillaan jopa sadan miljoonan euron tulosta. Viime vuonna se teki 120 miljoonan euron liikevaihdolla 80 miljoonan tuloksen.

Sen sijaan ruotsalaisomisteinen Raahen kultakaivos on tuottanut tappiota ja kanadalainen Hituran nikkelikaivos Nivalassa käynnisti alkuvuodesta yt-neuvottelut nikkelin hinnanlaskun vuoksi.

Pyhäsalmen kaivos kuului aikoinaan Outokummulle, jolla oli muun muassa Euroopan suurin kuparikaivos. 2000-luvulle tultaessa yhtiö oli luopunut kaikista kaivoksistaan Kemin kromikaivosta lukuun ottamatta.

Muutaman vuoden takaisen, elinkeinoministeriölle tehdyn selvityksen mukaan perusmetallikaivoksen malmin arvosta kolme neljännestä uppoaa tuotantoon, investointeihin ja jatkojalostukseen. Omistajien voitto ennen rahoitusta ja veroja on vain kymmenen prosenttia – siitäkin pitkien hankkeiden rahoitus nielee ison osan.

Suomesta on aikojen saatossa louhittu rautaa, kromia, kuparia, nikkeliä, sinkkiä, kultaa, hopeaa, vanadiinia, titaania, lyijyä, kobolttia, platinaa, wolframia ja harvinaisia lantaanin kaltaisia maametalleja.

Valmisteilla on 10–15 merkittävää uutta kaivosta tai vanhojen laajennuksia, joiden investointien arvo on yhteensä yli neljä miljardia euroa. Seuraavat ovat todennäköisesti Ranuan Suhanko, Taivalkosken Mustavaara ja Sotkamon Taivaljärvi, joista saadaan platinaa, rautaa ja hopeaa.

Vaikka maamme on köyhäksi tuomittu, maaperästä on löydetty huomattavia määriä high tech -metalleja, joita tarvitaan esimerkiksi hybridi- ja sähköautoissa, tuuliturbiineissa, aurinkopaneeleissa ja lasereissa. Tärkeimpiä ovat harvinaiset maametallit, joista Kiina tuottaa 97 prosenttia ja on rajoittanut niiden vientiä.

Jarmo Aaltonen
jarmo.aaltonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat