Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajatushautomon tutkimusjohtaja: Hallitus ajaa kokoomuksen johdolla vasemmistopolitiikkaa

Talous
 
mika ranta hs
Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki sanoo, että julkisen sektorin rooli on liian iso Suomessa. "Tämä on lähellä suunnitelmataloutta", hän moittii.
Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki sanoo, että julkisen sektorin rooli on liian iso Suomessa. "Tämä on lähellä suunnitelmataloutta", hän moittii. Kuva: mika ranta hs

Suomen hallitus ajaa kokoomuksen johdolla vasemmistolaista politiikkaa, ja maa on lähes suunnitelmatalous, arvostelee ajatushautomo Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki.

"Lähellä suunnitelmataloutta", sanoo ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki Suomesta.

Tästä on kyse

Ajatuspaja Libera

 Libera ilmoittaa olevansa puoluepoliittisesti riippumaton ajatuspaja, jonka missiona on edistää vapautta Suomessa.

 Ajatuspajan perustivat Petri Kajander ja vuorineuvos Gustav von Hertzen 2011. Kajander toimi sen ensimmäisenä toiminnanjohtajana. Nyt ajatuspajaa johtaa Kristina Pentti, edesmenneen vuorineuvos Heikki Pentin tytär.

 Liberan periaate on tulla toimeen ilman julkista rahaa. Varainkeruuta yksityisiltä vaikeuttaa kuitenkin lainsäädäntö.

Lepomäki perustelee väitettään julkisen sektorin osuudella bruttokansantuotteesta. Suomessa julkisten menojen osuus oli viime vuonna noin 56 prosenttia. Se on Tanskan ja Ranskan jälkeen kolmanneksi eniten EU:ssa.

"Julkisen sektorin alasajo on myytti", Lepomäki sanoo.

Kuten nimensäkin viestittää, Libera toimii vapauden puolestapuhujana. Se ilmoittaa kannattavansa vapaita markkinoita, yksilönvapautta ja ylipäätään vapaata yhteiskuntaa.

Jos Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva puhuu päättäjille ja poliitikoille, Libera sanoo suuntaavansa sanomansa kansalaisille ja erityisesti nuorille. Se haluaa toimia keskustelun käynnistäjänä.

"Suomi on yhden totuuden maa. Liian monesta asiasta vaietaan", Lepomäki perustelee.

Vuonna 2011 perustettu ajatushautomo poikkeaa perinteisistä puolueiden yhteydessä toimivista ajatuspajoista ja toimii yksityisin lahjoitusvaroin.

Liberan mielestä sääntelyä on liikaa ja sitä tulee koko ajan lisää. Kun yksityissektorilta on hävinnyt viidessä vuodessa kymmeniätuhansia työpaikkoja, julkiselle sektorille niitä on syntynyt lisää.

Kielteisestä sääntelystä hyvä esimerkki on valtion puuttuminen kauppojen aukioloihin.

Julkinen sektori tunkee Lepomäen mukaan aloille, joilla sillä ei pitäisi olla mitään asiaa.

Esimerkiksi hän nostaa Yleisradion.

"Voin jotenkin hyväksyä roolin kansansivistäjänä, mutta miksi verovaroin pitää tehdä viihteellistä tanssiohjelmaa?", Lepomäki kysyy.

Julkisen sektorin vahva asema näkyy Lepomäen mukaan esimerkiksi naisyrittäjien suhteellisen pienessä määrässä.

"Suomessa julkissektori hoitaa suuren osan töistä, joita muualla tekevät naisyrittäjät," bisnesenkelinä toimiva Lepomäki sanoo.

Diplomi-insinööriksi ja kauppatieteilijäksi kouluttautunut sijoittaja auttaa alkuvaiheessa olevia teknologiayhtiöitä eteenpäin. Enkelitoiminnan mahdollistaa ulkomailla työskennellessä kerätty varallisuus.

"Suomessa palkkatyössä oleva ei pääse vaurastumaan."

Monopoli on Lepomäen mukaan aina yksilön kannalta huonompi vaihtoehto kuin kilpailu. Vapaus tuo myös vastuuta. Jokainen saa hänestä tehdä omat ratkaisunsa, mutta ei muiden kustannuksella.

Ruotsissa on edetty Lepomäen mukaan fiksumpaan suuntaan.

"Meillä on kokoomusvetoinen hallitus, mutta vasemmistolaisempaa politiikkaa saa hakea," Lepomäki sanoo julkisten menojen jatkuvasta kasvusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat