Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikavippi voi olla yhä kallis vaikka laki muuttuu

Pienten lainojen vuosikorko voi olla yhä satoja prosentteja uudesta laista huolimatta

Talous
 
Mika Ranta HS
Rahoitusyhtiö 4financen Vivus jatkaa korkeakorkoisten lainojen myöntämistä myös lainmuutoksen jälkeen. Yhtiö mainostaa luottojaan Helsingin paikallisliikenteessä.
Rahoitusyhtiö 4financen Vivus jatkaa korkeakorkoisten lainojen myöntämistä myös lainmuutoksen jälkeen. Yhtiö mainostaa luottojaan Helsingin paikallisliikenteessä.

Pikalainayhtiöiden mukaan tuleva lainmuutos ei rajoita korkoa, koska nostettavissa oleva laina ylittää 2 000 euroa.

Tuleva lainmuutos ei käytännössä hävitä pikalainojen satojen prosenttien vuosikorkoja.

Ainakin yksi yritys alkaa tarjota luottoa, jonka avulla kuluttaja voi nostaa muutaman sadan euron lyhytaikaisia lainoja. Rahoitusyhtiö 4financen Suomen-yksikön toimitusjohtajan Jarkko Turtiaisen mukaan todelliset vuosikorot ovat noin 200–1 000 prosenttia.

Lauantaista lähtien pikalainojen todellinen vuosikorko saa olla enintään 51 prosenttia. Turtiaisen mukaan Vivus-sivuston uusi luotto on laillinen, koska vaikka kuluttaja ottaisi lainaa vain satasia, nostettavissa olevan luoton määrä on aina 2 000 euroa.

Kuluttajansuojalain uudistus tuo korkokaton vain alle 2 000 euron lainoihin.

Samantapaisia muutoksia on tehnyt myös Laina.fi-sivustoa pitävä DFC Nordic.

Laina.fissä kuluttajille myönnetään 2 500 euron laina. Tälle summalle laskettu todellinen vuosikorko on yhtiön mukaan 49,3 prosenttia, mutta lainaa voi nostaa myös vähemmän.

Pienemmillä summilla korko voi ilmeisesti olla suurempi, mutta toimitusjohtaja Ville Öfverstenin mukaan yhtiön pitää ilmoittaa todellinen korkoprosentti vain koko lainasummalle.

"Lain silmissä tämä on 2 500 euron luotto, jolloin korkokattosäännös ei tule sovellettavaksi", hän sanoo.

Rahoitusyhtiö Euroloan Consumer Finance on tuonut markkinoille "virtuaalisen luottokortin", mutta yhtiö lupaa todellisen vuosikoron jäävän aina alle 51 prosentin.

Kuluttajaviranomaiset seuraavat tarkoin, millaisia luottoja pienlainayhtiöt tuovat markkinoille kuun vaihtumisen jälkeen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Gunveig Plantingin mukaan virastossa on ollut huoli, että pienlainayhtiöt yrittävät kiertää korkokattoa. Planting kertoo viraston selvittävän, onko 4financen luotto laillinen.

"Täytyy pohtia, yritetäänkö tässä kehittää tuotetta, jolla pyritään kiertämään korkokattosäännöstä", Planting sanoo.

Vaikka korkeat korot eivät katoaisi mihinkään, lainmuutos ravistelee pienlainabisnestä perusteellisesti. Lainasummat kasvavat, takaisinmaksuajat pitenevät. Moni pieni yhtiö lopettaa kokonaan.

Pikalainayhtiöiden luotonantajarekisterissä on ollut enimmillään noin 90 yritystä, mutta määrä on tänä vuonna pudonnut 75:een. Rekisteristä vastaava ylitarkastaja Tuija Karsimus Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että lisäksi kaksi tai kolme yhtiötä jää pois rekisteristä tällä viikolla.

Alalla harva uskoo pienten yritysten mahdollisuuksiin, koska ne eivät kykene myöntämään isoja kulutusluottoja. Öfversten arvelee, että lainmuutoksen jälkeen uusia tuotteita pystyy tuomaan markkinoille vain 5–10 suurinta yritystä.

Turtiainen veikkaa, että vuoden lopulla rekisterissä on enää 30 toimivaa yhtiötä.

Lainaliiketoiminnan lopettajia on Credit Point Finland. Sen hallituksen puheenjohtaja Marja Tiainen kertoo, että yhtiö ei halunnut lähteä kilpailemaan kulutusluotoilla pankkien ja muiden luotottajien kanssa.

"Siellä ovat S-pankit, jotka myöntävät lainaa, ja on paljon niitä, jotka verkkokaupan kautta myöntävät kulutusluottoa", Tiainen sanoo.

4financen Turtiainen arvioi, että Vivuksen asiakaskunta ei juuri muutu, vaikka asiakkaiden taustoja pitää syynätä entistä tarkemmin. "Asiakkaille ruvetaan myöntämään isompia lainoja", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat