Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikentyneet talousmahdit EU ja USA hakevat kasvua vapaakaupasta

Ranskan jarrutus kertoo neuvottelujen vaikeudesta, kun asemiaan maailmankaupassa menettäneet EU ja        Yhdysvallat alkavat koota vapaakauppasopimusta

Talous
 
Yhdysvaltain Buy American -laki on yksi vapaakauppaneuvottelujen kompastuskivi.
Yhdysvaltain Buy American -laki on yksi vapaakauppaneuvottelujen kompastuskivi.

Kauppaministerit pyrkivät yhteisymmärrykseen neuvottelumandaatista perjantaina. Vapaakauppa lisäisi EU:n vientiä jopa 28 prosenttia, arvioi komissio.

Yhdysvaltain ja Euroopan unionin välinen vapaakauppasopimus on vaikeuksissa ennen kuin sopimusneuvottelut ovat ehtineet edes alkaa.

EU-maiden kauppaministereiden pitäisi sopia yhteisestä neuvottelumandaatista Luxemburgissa perjantaina. Kulttuuriaan suojeleva Ranska on kuitenkin asettunut poikkiteloin, eikä varmuutta yhteisen neuvotteluluvan aikaansaamisesta ole.

Jos sopu ei synny perjantaina, asia siirtyy valtionjohtajien päätettäväksi kesäkuun lopun huippukokoukseen Brysseliin.

Ranskan kipuilu on korkeintaan hidaste, mutta se antaa esimakua tulossa olevien neuvotteluiden vaikeuksista.

Ranskan mukaan audiovisuaalinen sektori pitäisi rajata neuvottelujen ulkopuolelle heti kättelyssä. Se pelkää menettävänsä oikeuden tukea elokuvateollisuuttaan.

Useat EU-maat kannattavat kauppaneuvotteluiden aloittamista ilman etukäteisrajauksia.

"[Komission] tavoitteena on laaja neuvottelumandaatti, johon sisältyy kulttuurisektorin suojeleminen. Mutta jäsenmaat tietenkin tekevät päätökset", kertoo kauppakomissaari Karel De Guchtin tiedottaja John Clancy Brysselistä.

Ministerikokoukseen perjantaina osallistuva ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) uskoo, että mandaatti saadaan aikaan räätälöimällä Ranskallekin sopiva ratkaisu. Jos sopu ei synny ei perjantaina, se syntyy huippukokouksessa.

"Sopimus ei uhkaa kansallista elokuvateollisuutta, eikä Kaurismäki katoa", hän sanoo.

Stubb korostaa sopimuksen myönteisiä talousvaikutuksia. Suomen bruttokansantuotetta sopimus voi kasvattaa 0,5 prosenttia. Komissio puolestaan arvioi, että eurooppalaisten tuotteiden ja palvelujen vienti Atlantin yli kasvaisi jopa 28 prosenttia.

Kasvua pitäisi syntyä, kun tullit ja muut kaupanesteet poistuvat. Myös yritysten asettuminen sopimuskumppaneiden maaperälle helpottuu puolin ja toisin.

Tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Neuvottelupöytään on tarkoitus käydä heinäkuussa, ja valmista pitäisi tulla vuoden 2014 loppuun mennessä.

Kireä aikataulu kielii osapuolien halusta saada tulosta aikaan ja poikkeuksellisen huonoista ajoista. Varsinkin kriisissä pyristelevässä Euroopassa talouskasvu olisi enemmän kuin tervetullutta.

Yksikön päällikkö Okko-Pekka Salmimies ulkoministeriöstä arvioi, että neuvottelujen kovin vääntö syntyy maataloudesta ja julkisista hankinnoista.

"Neuvotteluissa riittää vaikeuskerrointa", Salmimies sanoo.

Kyse on myös Aasian ja erityisesti Kiinan vahvistumisesta maailmankaupassa.

Kaupan rajoittaminen on hiertänyt EU:n ja Kiinan välejä. EU kertoi torstaina tehneensä kantelun maailman kauppajärjestöön WTO:hon tullimaksuista, joita Kiina perii uusien voimalaitosten rakentamisessa tarvittavista terästuotteista.

Pathe Renn
Ranska haluaa säilyttää oikeuden tukea elokuvateollisuuttaan. Ranskalaisnäyttelijä Clovis Cornillac esitti pääosaa vuoden 2008 elokuvassa Asterix olympialaisissa.
Ranska haluaa säilyttää oikeuden tukea elokuvateollisuuttaan. Ranskalaisnäyttelijä Clovis Cornillac esitti pääosaa vuoden 2008 elokuvassa Asterix olympialaisissa.
Alex Gallardo Reuters
Yhdysvaltalainen halpa liha huolestuttaa tuottajia Euroopassa. Tämä ruokatehdas jauhaa lihaa Kalifornian Riversidessä.
Yhdysvaltalainen halpa liha huolestuttaa tuottajia Euroopassa. Tämä ruokatehdas jauhaa lihaa Kalifornian Riversidessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat