Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska viivytti kauppasopua

EU:n ja Yhdysvaltain kauppasopimus voi kasvattaa kotitalouksien tuloja sadoilla euroilla vuodessa.

Talous
 
John Thys AFP PHOTO
EU:n kauppakomissaari Karel De Gucht (oik.) yritti taivutella Ranskan kauppaministeriä Nicole Bricqia suostumaan vapaakauppasopimukseen.
EU:n kauppakomissaari Karel De Gucht (oik.) yritti taivutella Ranskan kauppaministeriä Nicole Bricqia suostumaan vapaakauppasopimukseen. Kuva: John Thys AFP PHOTO

EU-maiden kauppaministerit pääsivät tiukkojen neuvotteluiden jälkeen sopuun komissiolle annettavasta, Yhdysvaltain ja EU:n välisen vapaakauppasopimuksen neuvotteluohjeesta.

EU:n kauppaministerit pääsivät sopuun vapaakauppasopimuksen neuvotteluohjeesta myöhään perjantaina Luxemburgissa. EU:n ja Yhdysvaltojen välisten neuvotteluiden odotetaan alkavan heinäkuussa.

Fakta

Näin neuvottelut etenevät

 Jos EU-maat pääsevät sopuun neuvottelulinjastaan, neuvotteluiden aloittamisesta on tarkoitus sopia Yhdysvaltojen kanssa virallisesti ensi viikon maanantaina Pohjois-Irlannissa järjestettävässä G8-maiden kokouksessa.

 EU:n puolesta neuvottelut vetää komissio ja sen belgialainen kauppakomissaari Karel De Gucht.

 Komissio toivoo, että vapaakauppasopimus saadaan valmiiksi kahdessa vuodessa.

 Ensimmäiset neuvottelut on tarkoitus käydä jo ennen EU:n elokuussa pidettävää kesätaukoa.

 Kun sopimus on valmis, Maailman kauppajärjestö WTO tarkistaa, noudattaako se kauppajärjestön sääntöjä.

Ranska sai tahtonsa läpi ja audiovisuaalinen ala suljettiin toistaiseksi pois EU:n ja Yhdysvaltain välisistä neuvotteluista.

Komissio voi kuitenkin myöhemmin esittää audiovisuaalisen alan lisäämistä, joten Ranska taipui kompromissiin yömyöhään kestäneissä neuvotteluissa.

Kulttuurialaansa mustasukkaisesti suojeleva Ranska vaati itsepintaisesti, että esimerkiksi televisio- ja elokuvateollisuus sekä kehittyvä verkkomedia on suljettava sopimusneuvotteluista.

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin mielestä kanta perustuu sisäpolitiikkaan ja tunneasioihin.

"Olemme edenneet neuvotteluissa siihen vaiheeseen, jossa emootio on ottanut yliotteen ratiosta", Stubb kuvaili tilannetta Luxemburgissa perjantaina ennen sopua.

Ainoa este neuvottelumandaatin hyväksymiselle oli Ranska. Muut jäsenmaat halusivat saada sovun aikaiseksi.

Ranskalle tarjoiltiin erilaisia kompromissivaihtoehtoja, kuten oikeutta arvioida kaikki audiovisuaalista alaa koskevat neuvottelukohdat.

Yksi kompromissiehdotus oli se, että vapaakauppaneuvottelut aloitettaisiin nyt, mutta audiovisuaalisen tuotannon suojeluun palattaisiin myöhemmin.

Stubbin mukaan kauppasopimus ei vaaranna ranskalaista elokuvateollisuutta. Esimerkiksi alalle annettavat valtiontuet ovat edelleen sallittuja.

Myös Ranska uskoo eurooppalaisen kulttuurintuotannon olevan hyvin suojeltua, mutta pelkää ilmeisesti nopeasti kehittyvän digitaalisen median muuttavan tilannetta. Maa haluaa myös sille vahvan suojan.

Ongelma on, että jos EU sulkee heti kättelyssä neuvotteluista joitakin osa-alueita, voi myös Yhdysvallat ryhtyä rajaamaan niitä.

Yhdysvallat saattaa haluta suojella esimerkiksi merenkulkupalveluitaan – joihin käsiksi pääseminen kiinnostaisi erityisesti Tanskaa ja Kreikkaa – ja julkisia hankintoja.

Tätä nykyä Yhdysvaltain satamien välillä kulkevan rahdin on seilattava Yhdysvaltain lipun alla. Alusten miehistöstä ja omistuksesta leijonanosan on tultava Yhdysvalloista.

Myös julkisissa hankinnoissa täytyy suosia kotimaisuutta.

EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus olisi toteutuessaan maailman suurin. Osapuolet hallitsevat noin kolmannesta kaikesta maailmankaupasta ja tuottavat noin puolet maailman bruttokansantuotteesta.

Tullien ja muiden kaupan esteiden purkaminen voisi lihottaa EU:n taloutta 119 miljardilla eurolla vuodessa, tutkijaverkosto Centre for Economic Policy Researchin (CEPR) tekemä selvitys arvioi.

EU:n vienti Yhdysvaltoihin kasvaisi noin 28 prosenttia. Eniten kasvaisi metallien ja metallituotteiden vienti.

Kaupan vilkastuminen parantaisi myös työllisyyttä. Irlannin elinkeinoministeri Richard Bruton ennakoi, että sopimuksen tuoma kasvu loisi Eurooppaan 400 000 uutta työpaikkaa.

Kotitalouksien tulot kasvaisivat neljän hengen perheissä arviolta 306–545 eurolla vuosittain, CEPR laskee.

Vaikea kysymys neuvotteluissa tulee olemaan muun muassa maatalous ja sen turvaaminen Euroopassa.

Stubb kertoi keskustelleensa Maataloustuottajien edunvalvontajärjestön MTK:n kanssa muun muassa siitä, miten lihantuotanto- ja siipikarjakysymyksiin pitäisi suhtautua.

MTK on huolissaan yhdysvaltalaisen lihan turvallisuudesta ja hinnasta.

"En ole suomalaisen ruokatuotannon ja suomalaisen maatalouspolitiikan näkökulmasta hirveän huolestunut", Stubb sanoi.

Hänen mukaansa Suomella vientivetoisena maana on enemmän voitettavaa kuin puolustettavaa sopimusneuvotteluissa.

"Mitä vapaampi kauppa, sen parempi."

Virve Kähkönen HS
Luxemburg

Alexander Stubbin mukaan kauppasopimus ei vaaranna ranskalaista elokuvateollisuutta.
Alexander Stubbin mukaan kauppasopimus ei vaaranna ranskalaista elokuvateollisuutta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat