Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: Nokia voidaan jopa pilkkoa palasiksi

Talous
 
Paul Hackett / Reuters
Stephen Elop esitteli Nokian uudet Lumia-älypuhelimet Lontoon Nokia World -tapahtumassa lokakuussa 2011.
Stephen Elop esitteli Nokian uudet Lumia-älypuhelimet Lontoon Nokia World -tapahtumassa lokakuussa 2011. Kuva: Paul Hackett / Reuters

Suuret muutokset ovat väistämättömiä, koska yhtiö ei voi loputtomasti kuluttaa osakkeenomistajiensa varoja.

Matkapuhelimia valmistava Nokia on suurissa vaikeuksissa, eivätkä vaikeudet investointipankkien ennusteiden mukaan helpota lähiaikoina.

Siksi suuret muutokset ja uudelleenjärjestelyt ovat lähes väistämättömiä.

Aasiassa on useita yhtiöitä, jotka olisivat todennäköisesti kiinnostuneita ostamaan Nokian matkapuhelinliiketoiminnan tai osan siitä. Kiinalainen Huawei kiisti myöhään tiistaina edes harkitsevansa Nokian ostamista.

Yksi mahdollinen ratkaisu on Nokian pilkkominen useaan osaan, jolloin yksi tai useampi neljästä liiketoiminta-alueesta myytäisiin.

1. Matkapuhelimet

Aasialaisten kilpailijoiden takia Nokia on joutunut halventamaan jo ennestään pienikatteisia halpapuhelimiaan. Tämä heikentää kannattavuutta. Samalla halpapuhelimiin tulee jatkuvasti älypuhelimien ominaisuuksia.

Yhden arvion mukaan kaikista halvimpien eli alle 50 euroa maksavien puhelimien kysyntä romahtaa 3–5 vuoden kuluessa. Juuri niitä Nokia myy nykyisin eniten.

Matkapuhelinyksikön ja lukuisten tehtaiden myynti voi olla edessä, jotta kaikki voimavarat voitaisiin panna älypuhelimiin tai johonkin muuhun. Nokian tuotanto- ja jakelukoneisto on maailman tehokkaimpia. Kaikissa tehtaissa voidaan valmistaa sekä halpoja puhelimia että kalliita älypuhelimia.

2. Älypuhelimet

Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä on ollut tähän mennessä pettymys. Syy on verraten yksinkertainen: vain pieni osa kuluttajista on innostunut siitä. Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Nokian markkinaosuus älypuhelimissa on supistunut kolmeen prosenttiin.

Jos valmistajan markkinaosuus on hyvin pieni, vaatimattomilla katteilla toimivat tukkukauppiaat eivät ota niitä suuressa määrin myyntiin. Riski siitä, että puhelimet jäisivät varastoihin, on liian suuri. Kysyntä määrää tarjonnan.

Yksikön todennäköinen ostaja voisi olla Microsoft. Sillä alkaa olla pian viimeinen mahdollisuus yrittää läpimurtoa langattomissa laitteissa. Mutta miksi Microsoft ostaisi tappiollisen liiketoiminnan? Ohjelmistoyhtiöiden hyvä kannattavuus perustuu siihen, että ne eivät yleensä valmista mitään.

Nokian kilpailijoille älypuhelinyksikkö ei tarjoaisi kovin suuria hyötyjä, koska puhelimilla ei ole suurta kysyntää. Sopimusvalmistajilta Android-puhelimia saa tilaamalla. Lisäksi olisi toinenkin este.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Nokian ja Microsoftin helmikuussa 2011 solmima yhteistyösopimus on viisivuotinen. Yhtiöt on siis kahlittu toisiinsa vuoteen 2016 saakka. Sopimus voidaan toki purkaa, mutta se maksaa.

Matkapuhelimien ja älypuhelimien yhteenlaskettu liiketappio ilman kertaluonteisia eriä oli viime vuonna 703 miljoonaa euroa.

3. Nokia Siemens Networks

Markkinoilla on taas huhuja, että Siemens neuvottelee pääomasijoitusyhtiöiden Blackstonen ja KKR:n kanssa 50 prosentin omistusosuutensa myynnistä.

Siemens on antanut ymmärtää, että se haluaa eroon yhteisyrityksestä, jonka kannattavuus on nykyisin kohtalaisen hyvä. Sijoitustutkimusyhtiö Bernsteinin mukaan todennäköisintä on yhtiön listaaminen pörssiin ensi vuonna. Toinen vaihtoehto on, että Nokia ostaisi Siemensin osuuden, mikä puolestaan velkaannuttaisi Nokian pahasti.

Yhteisyrityksen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli viime vuonna 778 miljoonaa euroa.

4. Paikkatietopalvelut

Markkinatutkimusyhtiöiden mukaan paikkatietopalvelujen kysyntää kasvaa tulevaisuudessa selvästi. Niissä Nokian asema on verraten hyvä.

Paikkatietopalvelut ovat ohjelmistoliiketoimintaa, jossa hankinnan ja valmistuksen kuluja ei juuri ole.

Rämäpäisin ratkaisu olisi hylätä sekä puhelimet että Nokia Siemens Networks, ja keskittyä tekemään Nokiasta ohjelmistoyhtiö.

Yksikön myyminen heikentäisi Nokiaa, koska se on harvoja todellisia kilpailuetuja. Tosin kilpailijat maksaisivat siitä paljon.

Yksikön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli viime vuonna 154 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat