Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väljä kaupunki on kallis ja tehoton

Helsinki yrittää tiivistyä lisäämällä asutusta kantakaupungin lähistöllä. Se voi onnistua vain, jos kaupunkilaiset hyväksyvät.

Talous
 
Sami Kilpiö
"Täällä on vihreää ja leikkipaikkoja ja puita", kuvailee Samuel Halminen, 8, (oik.) Helsingin ja Abu Dhabin eroja. Hän on tullut Yhdistyneistä arabiemiirikunnista kesälomalle Suomeen. Samuel kiipesi Malminkartanon täyttömäen huipulle katsomaan maisemaa veljensä Emilin kanssa.
"Täällä on vihreää ja leikkipaikkoja ja puita", kuvailee Samuel Halminen, 8, (oik.) Helsingin ja Abu Dhabin eroja. Hän on tullut Yhdistyneistä arabiemiirikunnista kesälomalle Suomeen. Samuel kiipesi Malminkartanon täyttömäen huipulle katsomaan maisemaa veljensä Emilin kanssa. Kuva: Sami Kilpiö

Tiivis kaupunki mahdollistaa korkeamman tuottavuuden kuin hajanainen. Väljä ja liian vähäinen rakentaminen nostaa myös asumisen hintaa.

Voiko oman alan ihmisiin törmätä korttelin lounaspaikassa tai baarissa työpäivän jälkeen? Vai odottaako toimiston oven ulkopuolella parkkipaikka ja sen takana pelto? Työpaikan lähiympäristöllä on taloudellista merkitystä.

Fakta

Hyödyt ja haitat

 Kun kaupungin koko kaksinkertaistuu, alueen tuottavuus kohoaa 3–8 prosenttia.

 Väestötiheyden kaksinkertaistuminen lisää tuottavuutta 5 prosenttia.

 Toimialan koon kaksinkertaistuminen tietyllä alueella lisää alan yritysten tuottavuutta 4,5 prosenttia.

 Kaupunkien kasvaessa lisääntyvät myös haitat: maan kalleus, melu, ruuhkat ja rikollisuus.

Lukujen lähde: Rosenthal ja Strange (2003): Handbook of Urban and Regional Economics

Kaupunkien tiivis maankäyttö lisää taloudellista tuottavuutta, kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) raportti.

"Miksi yritykset ja ihmiset ovat halunneet mennä kaupunkeihin? Senhän on täytynyt perustua siihen, että siitä on hyötyä", sanoo raportin tehnyt Helsingin yliopiston kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen.

Loikkasen julkaisu perustuu kansainvälisiin tutkimuksiin, jotka osoittavat tiiviyden hyötyjen olevan monenlaisia.

Erityisen mielenkiintoista on, että hyöty ei synny vain yksittäisen yrityksen toiminnan keskittymisestä, vaan myös siitä, että tietyn toimialan eri työnantajat ovat lähekkäin ja vuorovaikutuksessa keskenään.

Se synnyttää sekä kilpailua että yhteistyötä. Myös kunkin alan työmarkkinat toimivat paremmin isossa kaupungissa, kun yrityksiä on paljon.

Keskittymisen hyötyjä ei ole vienyt edes viestintätekniikan kehittyminen.

"Etätöissä ei synny helposti innovaatioita", Loikkanen sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Helsingin seutu on hajanainen. Kyse ei ole vain nurmijärvistä ja tuusuloista vaan myös pääkaupunkiseudun ydinalueista. Loikkasen mukaan muusta kaupunkirakenteesta eristetyt asuinalueet eivät muodosta riittävää alustaa monipuolisille palveluille.

Kun kaupallisia palveluita on vähän, liikkeet jäävät herkästi paikallisiksi monopoleiksi.

Julkisia palveluita ja niiden tarvitsemia rakennuksia on joko liikaa tai liian vähän. Tämä johtuu siitä, että lasten tai vanhusten määrä vaihtelee, mutta esimerkiksi kouluja on vaikea sulkea, koska viereiseen lähiöön on hankala matka. Korttelikaupungissa palveluverkkoa on helpompi säätää.

Hajautunut rakenne nostaa asumisen hintaa. Koska halutuilla alueilla rakennetaan liian vähän, myös huonompien yhteyksien päässä sijaitsevien asuntojen hinta nousee. Kalliit asunnot alentavat reaalituloja ja hillitsevät muuttoliikettä.

Rakentamisen niukkuus aiheuttaa haittaa myös yrityksille, jotka eivät pääse hyötymään hyvistä sijainneista.

Loikkanen arvostelee kaavoitusta myös siitä, että tonttien käyttötarkoitus suunnitellaan liian tarkasti ja lukitaan vuosikymmeniksi. Kaupunkilaisten ja elinkeinoelämän tarpeet muuttuvat nopeasti.

Loikkasen huolenaiheet jaetaan valtiovarainministeriössä (VM). Siellä toivotaan kaupunkien kaavoittavan lisää.

"Mielestäni tämä on ihan keinotekoista niukkuutta. Tämä on asia, joka heikentää meidän omaa kilpailukykyämme", sanoo VM:n neuvotteleva virkamies Sari Sontag.

Ministeriö yrittää osaltaan lisätä rakentamista kiristämällä kiinteistöveroa eri tavoin. Hallitus antoi kesäkuussa esityksen Helsingin seudun rakentamattomien tonttien veronkorotuksesta ensi vuodesta alkaen.

Tiiviyden ja taloudellisen menestyksen yhteys on tuttu Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastolle. Tiivistäminen on keskeisin osa uutta yleiskaavaa, jonka valmistelu on vastikään käynnistynyt.

"Pyritään tuomaan kaupunkia kaupunkiin", kuvailee virastopäällikkö Mikko Aho kaavan lähtökohtia.

Yleiskaavassa yritetään löytää tilaa asuinrakentamiselle noin yhdeksän miljoonan kerrosneliömetrin verran. Se vastaa lähes kymmenen Etu-Töölön rakentamista vuoteen 2050 mennessä.

Eniten tutkitaan tiivistämistä liikenteen risteyskohtien ja kaupunkien sisääntuloväylien lähistöllä. Harkinnassa on moottoritiemäisten väylien muuttaminen kaduiksi.

Aho ei tosin ole varma siitä, kuinka aikeet toteutetaan. Kun suunnitellaan uutta rakentamista olemassa olevaan kaupunkiin, vastustus herää herkästi.

"Toteutuminen edellyttää myös, että pystytään osoittamaan tiivistämisen hyödyt kaupunkilaisille."

Yleiskaavan "visio" eli periaatteet tulevat päättäjien käsittelyyn loppuvuodesta. Sen jälkeen alkaa varsinaisen kaavan teko.

Maiju Saarinen / HS / HS
Kaupunkitalouden professori Heikki A. Loikkanen
Kaupunkitalouden professori Heikki A. Loikkanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat