Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettifirmat valtaavat tv-bisnestä

Elektroniikkamarkkinat mullistaneet Amazon, Apple, Google, Microsoft ja muut nettifirmat haluavat osan tv-bisneksestä

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Suo­mes­sa ylei­sin ta­pa kat­soa te­le­vi­sio­ta on Vies­tin­tä­vi­ras­ton mu­kaan yhä lä­he­tys­ten seu­raa­mi­nen te­le­vi­sios­ta lä­he­ty­sai­kaan.
Suo­mes­sa ylei­sin ta­pa kat­soa te­le­vi­sio­ta on Vies­tin­tä­vi­ras­ton mu­kaan yhä lä­he­tys­ten seu­raa­mi­nen te­le­vi­sios­ta lä­he­ty­sai­kaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nettiyritykset julkistavat kilvan laitteita ja palveluja valtaamaan tv-markkinoita. Tv-kanavat, kaapeli-tv-firmat ja teleoperaattorit puolustavat asemiaan.

Elektroniikkabisneksen mullistaneet teknologiayritykset puskevat seuraavaksi voimalla tv-bisnekseen. Yritykset hamuavat sekä television mainosrahoja että maksu-tv-markkinoita.

Fakta

Maksu-tv-markkinat noin 200 miljardia

 TV-mainontaan käytettiin markkinatutkimusyhtiö Nielsenin mukaan viime vuonna noin 265 miljardia euroa. Summa on noin 63 prosenttia koko mainosmarkkinasta.

 Erityisen nopeasti kasvaa verkon videomainonta.

 Maksu-tv-kanaviin käytettiin vuonna 2012 ABI Research ja Digital TV Research -tutkimusyritysten toisistaan poikkeavien arvioiden mukaan vajaat 200 miljardia euroa.

 Suomessa maksu-tv-markkinan koko on noin 70–90 miljoonaa euroa.

Nettijätit investoivat sekä laitteisiin, esitysoikeuksiin että omaan ohjelmatuotantoon.

Verkkoyhtiö Google julkisti heinäkuussa laitteen, joka siirtää sisällön matkapuhelimesta, tabletista tai tietokoneelta televisioon. Ohjelmistoyhtiö Microsoft kertoi keväällä televisionkatselun olevan keskeinen toiminto marraskuussa markkinoille tulevassa Xbox One -pelikonsolissa.

Verkkokaupasta muun muassa taulutietokoneiden valmistajaksi laajentunut Amazon kertoi toukokuussa tuottavansa miljoonabudjeteilla viisi omaa tv-sarjaa, joilla se houkuttelee käyttäjiä palvelunsa tilaajiksi.

Internetfirma Yahoo teki alkukesästä amerikkalaisstudioiden omistamasta Hulu-videosivustosta ostotarjouksen, jonka kooksi arvioitiin noin 600 miljoonaa euroa. Tarjous torjuttiin. Markkinoille syntyy jatkuvasti nettilähtöisiä palveluyrityksiä. Suurimpia on kuukausimaksulla pyörivä Netflix, jonka kirjastolla on vajaat 40 miljoonaa tilaajaa.

Yhtiöiden tavoitteena on rakentaa laitteista ja palveluista kokonaisuus, josta tulee olohuoneen keskus. Kokonaisuuden hallitsija käärii tuloja paitsi laitteista myös sisällön kauppaamisesta kuluttajille.

Teknologiayhtiöt ovat jo onnistuneet rakentamaan tällaisen laitteiden, kaupan ja sisällön ekosysteemin matkapuhelimiin, tabletteihin ja tietokoneisiin. Seuraavaksi yhtiöt iskevät yhteen televisiomarkkinoilla.

Suomessa yleisin tapa katsoa televisiota on Viestintäviraston mukaan yhä lähetysten seuraaminen televisiosta lähetysaikaan. Katselu on kuitenkin aivan viime vuosina alkanut toden teolla siirtyä verkkoon.

Tv-ohjelmia katsoi Viestintäviraston mukaan internetistä viime vuonna 56 prosenttia suomalaisista. Vielä 2010 osuus oli vain 38 prosenttia. Nopeimmin verkkoon siirtyvät alle 35-vuotiaat, joista tv-ohjelmia verkosta katseli jo noin 70 prosenttia.

Maksukanavia ja mainosmarkkinoita hallinneet tv-kanavat ja teleoperaattorit ovat havahtuneet muutokseen.

Ensimmäinen askel olivat jo vuosia Suomessakin pyörineet ohjelmaportaalit kuten Ylen Areena, MTV:n Katsomo ja Nelosen Ruutu. Nyt ulkomainen kilpailu ajaa yhtiöitä yhteistyöhön. Tv-kanavat julkistivat kesäkuussa betaversion uudesta Teevee.fi-palvelusta, josta voi katsella kaikkien kotimaassa näkyvien kanavien ilmaisia ohjelmia ja myös ostaa sisältöä. Palvelu lanseerataan laajemmin syksyllä.

Malli on lainattu Yhdysvalloista, missä suosittu Hulu-palvelu toimii samalla periaattella. Hulun omistavat televisiokanavia ja elokuvabisnestä pyörittävät mediajätit Fox, Disney-ABC ja NBCUniversal, jonka puolestaan osti alkuvuodesta Yhdysvaltain suurin kaapelioperaattori Comcast. 16,7 miljardin dollarin jättikauppa kertoo alan rakennemuutoksesta: Yhtiöt haluavat luoda kokonaisuuden, johon kuuluu nettiyhteyden lisäksi sitä kautta katseltava sisältö. Kanavat pelkäävät mainostulojen puolesta. Niitä syö etenkin jättisivusto Youtubea pyörittävä Google.

Myös Suomessa teleyhtiöt hamuavat olohuoneen ykköspalveluksi. Elisa, Dna ja Teliasonera ovat rakentaneet omia netin viihdepakettejaan, jolla ne yrittävät saada kuluttajat vastakin maksamaan muustakin kuin pelkästä verkkoyhteydestä. Perinteiset maksukanavat ja etenkin urheilu käyvät tv-yhtiöiden mukaan silti yhä hyvin kaupaksi. Yritykset eivät kerro tilaajien tarkkoja määriä.

Myös televisiovalmistajat valmistautuvat alan muutokseen. Sony rakentaa viihdekokonaisuutta Playstation-konsoliensa ympärille ja Samsung on liittoutunut Googlen kanssa.

Lopulta kilpailun ratkaisee sisältö. Yksikään yrityksistä ei ole onnistunut rakentamaan todella kattavaa, musiikkipalvelu Spotifyn kaltaista sisältökirjastoa.

Ristikkäisten liittoumien ja maakohtaisten sopimusten vuoksi kuluttajan on käytännössä hankittava useita laitteita tai palveluja nähdäkseen kaiken haluamansa sisällön. Esimerkiksi NHL-liiga myy peliensä katseluoikeuksia suoraan kuluttajille kaikkialla maailmassa paitsi Pohjoismaissa.

Tulokkaat yrittävätkin houkutella kuluttajat palveluihinsa tuottamalla omaa laatusisältöä. Netflix investoi taannoin House of Cards -sarjaan, joka pääsi heinäkuussa ensimmäisenä verkkosarjana Emmy-ehdokkaaksi.

Myös Google on investoinut sisältöön lehtitietojen mukaan yli sata miljoonaa dollaria ja avannut Youtubeen maksullisia kanavia. Myös kaapelikanava HBO avasi viime vuonna Skandinaviassa tilausvideopalvelun.

Balawa Pics
Teattereissa pyörivä Iron Man 3 tulee syksyllä myyntiin ensin verkkolatauksena ja kolme viikkoa myöhemmin DVD:nä ja Blu-Rayna. Levyjen mukana voi ostaa oikeuden katsella digitaalistakin versiota.
Teattereissa pyörivä Iron Man 3 tulee syksyllä myyntiin ensin verkkolatauksena ja kolme viikkoa myöhemmin DVD:nä ja Blu-Rayna. Levyjen mukana voi ostaa oikeuden katsella digitaalistakin versiota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat