Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmän leikkaaminen laserilla maksaa 80 euroa sekunnilta

Talous
 

Lääkäriasemien mukaan kalliit laserlaitteet pitävät silmäleikkauksen hintoja korkealla, vaikka kilpailu alalla on kiristynyt.

Silmän leikkaaminen laserlaitteella maksaa potilaalle noin 80 euroa sekuntia kohden.

Tähän lopputulokseen päätyy, jos laskee, että yhden silmän leikkaaminen vaatii noin 20 sekuntia laserlaitteen käyttöä. Hintaa operaatiolla on leikkaustekniikasta ja -paikasta riippuen 1 200–1 800 euroa.

Koko leikkaus vaatii lääkäriltä toki huomattavasti enemmän aikaa. Yhden silmän taittovirheleikkaukseen menee noin 30–45 minuuttia, kun otetaan huomioon keskustelut ja esivalmistelut.

Helsingin yliopiston silmälääketieteen professorin ja Husin silmäklinikan osastonylilääkärin Timo Tervon mukaan laserleikkaukset ovat lääkäriasemille yhä kohtuullisen hyvä bisnes, vaikka koventunut kilpailu on leikannut voittomarginaaleja.

"Koska kaikki haluavat tehdä näitä leikkauksia, kalliita laserlaitteita on niin paljon, että ne eivät ole järkevässä käytössä ainakaan Helsingin alueella", hän sanoo.

Medilaser-klinikan toimitusjohtaja Asko Koskinen pitää juuri leikkauslaitteiden kalleutta syynä operaatioiden hintoihin.

"Totta kai haluamme pitää käyttöasteet korkeina, mutta tätähän kilpailu juuri on. Emme me voi kartelleja ryhtyä muodostamaan", hän sanoo.

Kuluttaja maksaa kahden silmän leikkauksesta noin 3 000 euroa. Tervo arvioi, että tästä summasta lääkärin osuus on noin 700–900 euroa. Siitä on kuitenkin vähennettävä esitutkimus- ja mainoskulut. "Yläkanttiin", kommentoi Koskinen Tervon lukua. Hän ei kerro omaa arviotaan leikkauskatteista.

Laserleikkauksissa tarvittava laite on noin puolen miljoonan euron investointi. Lisäksi leikkaukseen tarvitaan operaatiohuone, jossa on vakiokosteus ja -lämpötila sekä hoitajat.

Tämän päälle laserlaitteen valmistaja veloittaa joka toimenpiteestä laitekohtaiset leikkaustarvikkeet.

Laitetta on myös säännöllisesti huollettava.

"Kuluja on niin paljon, että ei tässä kultaa vuolla", Koskinen sanoo.

Medilaser on silmäkirurgian alalla markkinajohtajia Suomessa. Sen liikevoitto oli viime vuonna noin 750 000 euroa.

On mysteeri, paljonko laserleikkauksia Suomessa tarkalleen tehdään.

Kela ei tilastoi leikkauksia, sillä niitä ei korvata potilaille. Operaatioita tekevät lääkäriasemat, kuten Medilaser, Mehiläinen tai Terveystalo, eivät kerro tekemiensä laserleikkausten määriä. Ne eivät myöskään kerro erikseen silmäyksiköidensä tekemiä tuloksia.

Karkeat arviot vuosittaisista leikkausmääristä vaihtelevat 10 000:n ja 20 000:n välillä. Suomen optisen toimialan mukaan noin 80 000 suomalaiselle on jo tehty laserleikkaus.

Se tiedetään, että kilpailu uusista laserleikkausasiakkaista on kovaa. Tervo pitää ongelmana sen mukanaan tuomaa aggressiivista mainontaa.

"Lääketiede ei saisi olla toimenpiteiden markkinointia väkisin asiakkaille, varsinkaan Suomessa, jossa veronmaksajat maksavat lopulta, jos joku menee pieleen. Ne joille tulee ongelmia, päätyvät kuitenkin julkiseen terveydenhuoltoon."

Koskinen muistuttaa, että silmäklinikat toimivat samalla markkinoilla silmälasien ja piilolinssien myyjien kanssa, joten erottua täytyy – myös mainonnassa.

"Tärkeintä on, että mainoksessa ei luvata liikoja. Paras myyntivaltti on se, jos asiakkaat suosittelevat meitä eteenpäin. Eivät he suosittele, jos mainos on luonut ylimitoitetut kuvitelmat tai lopputulos ei muutoin vastaa odotuksia."

Tervon mielestä on olemassa vaara, että silmäkirurgiassa venytetään eettisiä periaatteita liiketoiminnan edistämiseksi.

"Laserleikkaus on tehty diabeetikolle, vaikka siihen sisältyy isoja riskejä. Joskus ongelmia on tullut puutteellisen esitutkimuksen vuoksi."

Tervon arvion mukaan Husiin tulee vuosittain noin kymmenen potilasta, joiden silmät vaativat kirurgisia korjauksia laserleikkausten jäljiltä.

Leikkausmääriin nähden ongelmia on vähän.

Potilasvahinkovakuutuskeskus saa vuosittain 10–15 silmän laserleikkaukseen liittyvää vahinkoilmoitusta. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin kahdeksan, mikä on vähiten sitten vuoden 2006.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat