Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älyn lisääminen konetuotteisiin johtaa teolliseen vallankumoukseen

Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark: Teollinen internet on Suomelle iso mahdollisuus

Talous
 
sirpa räihä hs
Pekka Kuisma ja Marko Heikkinen seuraavat Konecranesin Hyvinkään etähuoltovalvomon kautta tuhansien laitteiden toimintaa.
Pekka Kuisma ja Marko Heikkinen seuraavat Konecranesin Hyvinkään etähuoltovalvomon kautta tuhansien laitteiden toimintaa. Kuva: sirpa räihä hs

Konecranes aikoo tehdä laitteiden etähuollosta liiketoimintansa ytimen. Toimitusjohtajan visiossa suomalainen teollisuus kulkee kumouksen kärjessä.

Astun sisään nostolaitteita valmistavan Konecranesin etähuoltovalvomoon Hyvinkäällä. Askeettisessa huoneessa seinälle kiinnitetyt monitorit välittävät informaatiota, ja muutama keskittyneen näköinen huoltoasiantuntija ahertaa työpöydille asetettujen näyttöjen edessä.

Olen nyt uuden teollisen vallankumouksen ytimessä. Suomalaisten hyvinvointi ja tulevaisuus voivat riippua paljonkin siitä, miten tässä kumouksessa onnistutaan.

Hyvinkään etähuoltoon on nyt kytketty 4 417 laitetta eri puolilla maailmaa. Joka kuukausi järjestelmään liittyy toistasataa uutta laitetta. Laitteista välittyy koko ajan Hyvinkään valvomoon tietoa vaikkapa siitä, kuumeneeko moottori ja miten kovassa käytössä nosturi on.

Etävalvonnassa siis seurataan nosturin tilaa. Valvomosta voidaan välittää tieto, että jokin osa on jo syytä vaihtaa tai että nyt on aika tehdä tietty huolto. Tästä on huollon tilaajalle se hyöty, että koneen toiminta jatkuu häiriöittä, kun viat korjataan ajoissa eivätkä ne keskeytä toimintaa.

Ison nosturin toiminnan keskeytyminen voi aiheuttaa isot haitat: Tavarat eivät liiku, muut koneet tai joukko ihmisiä voivat joutua odottamaan toimettomina vian korjaamista.

Hyvinkään etähuollon valvomossa kehitettävä toiminta on osa teollisuuden murrosta, jossa perinteisissä teollisuustuotteissa hyödynnetään internetiä, nanotekniikkaa sekä muuta viestintä- ja tietotekniikkaa.

Lopputulosta Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kutsuu teolliseksi internetiksi. Hän uskoo, että siihen siirtyminen synnyttää teollisen vallankumouksen, jota voi verrata siihen, kun hevosista siirryttiin höyrykoneisiin.

Ennen konepajateollisuus valmisti melko yksinkertaisia mekaanisia laitteita. Ajan mittaan konepajat kasvattivat huoltoliiketoimintaansa ja laitteisiin kytkettiin yhä enemmän elektroniikkaa ja ohjelmistoja. Nyt tieto- ja viestintätekniikka luovat uusia mahdollisuuksia tuotekehitykselle. Esimerkiksi nanotekniikan kehitys puolestaan auttaa tekemään teollisen internetin hyödyntämistä apulaitteista, kuten antureista, yhä pienempiä ja helpommin käytettäviä. Apulaitteiden hinnat laskevat koko ajan.

Monessa tapauksessa teollisen internetin hyödyntäminen parantaa tuottavuutta kymmeniä prosentteja, vallankumousjohtaja Lundmark sanoo.

"Tämä on suuri mahdollisuus Konecranesille ja muillekin suomalaisille yrityksille."

Lundmarkin visioissa Suomen teollisuus kulkee vallankumouksen kärjessä ja suomalaiset yritykset luovat teollisen internetin pohjalta runsaasti kannattavia palveluja ja tuotteita.

Silloin Suomen vienti vetää ja syntyy runsaasti hyviä työpaikkoja. Valtiolle ja kunnillekin virtaa verotuloja, mikä auttaa Suomea säilyttämään taloudellisen hyvinvointinsa.

Lundmark sanoo, että Konecranes kulkee omalla alallaan kärjessä teolliseen internetiin siirryttäessä. Yhtiön liiketoiminnan keskeisenä tavoitteena on ryhtyä etähuoltamaan miljoonia nostolaitteita ja työstökoneita ympäri maailmaa.

Singaporessa asuva Lundmark sanoo, että Suomi mielletään luotettavaksi ja neutraaliksi maaksi. Se on iso etu, koska asiakasyritykset luovuttavat valtavasti tietoa toiminnastaan esimerkiksi etäpalveluyhtiölle.

"Luottamus on silloin erittäin tärkeää, ettei tieto päädy esimerkiksi kilpailijoille."

Viime aikoina pelkoja tietoturvan heikkoudesta ovat lietsoneet esimerkiksi Edward Snowdenin tietovuodot. Hän paljasti, että muun muassa Google, Apple ja Microsoft luovuttavat käyttäjien tietoja Yhdysvaltojen tiedusteluvirastolle NSA:lle.

Tiettävästi verkkovakoilua harjoittavat etenkin suurvallat.

Lundmark vertaa Suomea Singaporeen. Kaoottisessa Aasiassa yritykset haluavat sijoittaa toimintojaan ja avainhenkilöitään vakaaseen Singaporeen.

Vastaavantyyppinen asema on Lundmarkin mielestä mahdollinen Suomellekin.

Esimerkiksi Konecranesin pääkonttorin paikaksi Suomi sopii Lundmarkin mukaan erittäin hyvin, eikä yhtiö elättele ajatusta muualle muutosta.

Jukka Perttu HS
Hyvinkää

Pekka Lundmark
Pekka Lundmark
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat