Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tv-sarjat jättävät pian television

Netflixin perustajan mukaan ihmiset katsovat samaa kuin ennenkin. Jakelukanavat vain mullistuvat.

Talous
 
Åke Ericson
Netflix verkkovideopalvelun perustaja Reed Hastings neuvoo tv- ja kaapelikanavia siirtämään tuotantonsa internetiin. Tv-ohjelmilla on tulevaisuutta, mutta katsojat päättävät itse, mitä, missä ja milloin katsovat, Hastings sanoo.
Netflix verkkovideopalvelun perustaja Reed Hastings neuvoo tv- ja kaapelikanavia siirtämään tuotantonsa internetiin. Tv-ohjelmilla on tulevaisuutta, mutta katsojat päättävät itse, mitä, missä ja milloin katsovat, Hastings sanoo. Kuva: Åke Ericson

Reed Hastingsin perustama verkkovideopalvelu Netflix on mullistanut television katsomisen samalla tavalla kuin kännykkä mullisti puhelimessa puhumisen.

Ei, nettivideopalvelu Netflixin amerikkalainen perustaja ja toimitusjohtaja Reed Hastings ei aio kommentoida Microsoftin Nokia-kauppoja. Ei, ei millään tasolla tahi yksityiskohtaisuudella. "En sanallakaan", hän sanoo HS:lle Tukholmassa.

Kuka

Netflixin perustaja Reed Hastings

 Syntynyt vuonna 1960 Bostonissa Yhdysvalloissa.

 Opiskeli matematiikkaa ja tietojenkäsittelytiedettä, valmistunut Stanfordin yliopistosta.

 Naimisissa, kaksi lasta.

 Perusti Netflixin vuonna 1997 yhdessä Marc Randolphin kanssa.

 Netflix aloitti vuokraamalla kuukausimaksua vastaan dvd-elokuvia ja postittamalla niitä asiakkailleen. Listautui Nasdaq-pörssiin vuonna 2002. Toimii noin 40 maassa, aloitti Suomessa viime vuonna.

Harmi. Olisi kiinnostanut. Hastings istui Microsoftin hallituksessa viiden vuoden ajan viime vuoteen asti. Hänen hallitusvuosinaan Microsoft ja Nokia lyöttäytyivät yhteen. Olisi ihme, jos niinä vuosina ei olisi jo laskeskeltu sitä, pitäisikö Nokialta ostaa kännykät.

Microsoft ei ole ainoa digitalouden jätti, joka on kiinnostunut Hastingsin näkemyksistä. Hän istuu myös Facebookin hallituksessa.

Netflix puolestaan on siitä kiinnostava firma, että se tuli verkkopalvelullaan muuttaneeksi television katsomista varsin radikaalisti. Nyt katsoja päättää, milloin hän katsoo ohjelmia tai elokuvia.

Hastings vertaa muutosta siihen, kuinka hevoskärryistä siirryttiin autoihin ja lankaliittymistä kännyköihin. "Tv-kanavan ja kaapeliyhtiön korvaa sovellus, jota klikataan lukulaitteessa tai kännykässä."

Kuukausimaksulla pääsee käsiksi elokuviin ja tv-sarjoihin, joita voi katsoa vaikka kaikki jaksot yhtä soittoa. Lisäksi Netflix tuottaa itse tv-sarjoja. Sen House of Cards -sarja on ollut hitti.

"Katsoja päättää itse, mitä, missä ja milloin hän katsoo", Hastings painottaa.

Mutta miksi Hastings jätti Microsoftin, tai toisin päin?

"Netflixillä oli tässä vähän aikaa sitten suuria vaikeuksia ja halusin keskittyä ratkomaan niitä."

Niin, vaikeuksia todella oli. Netflixin taru oli loppua Hastingsin virhearvioon. Hän päätti syyskuussa 2011 jakaa firman kahtia nettipalveluja tarjoavaan Netflixiin ja dvd-elokuvia vuokraavaan Qwisteriin. Netflix aloitti toimintansa 15 vuotta sitten dvd-elokuvien postimyyntivuokraamona.

Päätös oli katastrofi – amerikkalaisasiakkaat halusivat yhä sekä tilata kotiinsa elokuvia dvd-levyinä että ladata elokuvia ja tv-sarjoja verkosta.

Hastings perui päätöksensä menetettyään 800 000 asiakasta. Nyt menee taas hyvin.

Netflixin 37 miljoonaa käyttäjää lataa palvelusta joka kuukausi yli miljardi tuntia tv-sarjoja ja elokuvia. Myös postivuokraamolla on vankka asiakaskunta.

Keskiviikkona Hastings kävi avaamassa Netflixin hollantilaisille. Torstaina hän tapasi Tukholmassa toimittajia, sillä Pohjolassa Netflix kisaa uusista asiakkaista. Samoilla apajilla on muun muassa HBO.

Perinteisten kaapeli-kanavien ja ohjelmapakettien aika on ohi viiden, kymmenen vuoden kuluttua, Hastings sanoo.

"Nopea kuitu mullisti internetin. Enää verkon hitaus ei ole este ohjelmien jakelulle."

Nuoret ovat jo siirtyneet lineaarisesta televisiosta streaming-televisioon, kuten termit kuuluvat. "He katsovat Youtubea ja Netflixiä enemmän kuin perinteistä tv:tä."

Tv-kanavien täytyy tarjota sisältönsä myös verkossa, Hasting sanoo.

"Sinänsä se, mitä halutaan katsoa, ei ole niin muuttunut. 90-minuuttisen elokuvan kerronta puhuttele yhä ihmisiä", Hastings sanoo.

Netflix tuottaa itse uusia omia tv-sarjoja.

"Siinä on omanlaisensa haasteet. Tuomme koko tuotantokauden samaan aikaan palveluun – ei siis ole pilottijaksoja, vaan rahoitamme koko sarjan kerralla. Ja meillä voi olla tarjolla 20 omaa sarjaa, kun taas tv-kanavilla ei sellaiseen riitä mikään lähetysaika", Hastings sanoo.

Netflix tekee yhteistuotantoja monen paikallisen tv-tuottajan kanssa samaan aikaan.

"Mutta haluamme vain parasta tanskalaista tuotantoa, parasta japanilaista animea ja parasta ruotsalaista komiikkaa näytettäväksi koko maailmalle."

Edessä on maailman valloitusta muutaman maan vuositahdilla, Hasting sanoo. Netflix saa koko ajan uusia kilpailijoita ja taistelu katseluajasta on kovaa.

"Jossain vaiheessa mietimme, viekö tietokonepelaaminen ajan sarjoilta, mutta niin ei ole käynyt. Pelaaminen vie 5–10 prosenttia viihteeseen käytetystä ajasta."

Tv-sarjoilla on tulevaisuutta 40–50 vuodeksi, Hastings uskoo.

"Se, mistä ja milloin sarjoja ja elokuvia katsotaan, muuttuu."

Anna-Liina Kauhanen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat