Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntokeskusten hintahaitari parista kympistä jopa 700 euroon kuussa

Kylmäsaleissa on vain laitteet, toisilla saleilla saa yksilöllistä valmennusta satojen eurojen kuukausihintaan.

Talous
 
Markus Jokela HS
Matias Schantz harjoittelee Elite Trainers -kuntosalilla Helsingin Bulevardilla Christian Haglundin valvonnassa. Valmennus kaksi kertaa viikossa maksaa 700 euroa kuukaudessa.
Matias Schantz harjoittelee Elite Trainers -kuntosalilla Helsingin Bulevardilla Christian Haglundin valvonnassa. Valmennus kaksi kertaa viikossa maksaa 700 euroa kuukaudessa. Kuva: Markus Jokela HS

Suurten yhdistymiset, uusien tuotteiden nälkä ja henkilökohtaisten valmentajien lisääntyvä käyttö muuttavat kuntokeskusten toimintaa.

Kuntosalibisnes on murroksessa. Kaksi suurta kuntokeskusketjua Elixia ja Sats yhdistyivät kesäkuussa.

Artikkeliin liittyvät

Yhdistymisen vahvana kannustimena oli Satsin pitkä tappioputki. Se teki vuodesta toiseen parin miljoonan euron tappiot alle kymmenen miljoonan euron liikevaihdolla.

Elixia taas tahkosi viime vuonna 30 miljoonan euron liikevaihdolla yli neljän miljoonan euron tuloksen verojen jälkeen.

Nyt yhtiöiden yhdistyminen on viranomaisten tarkastelussa.

Elixia ja Sats ovat norjalaisten ja ruotsalaisten pääomasijoittajien ja tanskalaisen vakuutusjätin omistamia.

Uusi yhtiö Health & Fitness Nordic säilyttää jo olemassa olevat brändit, eli kuntokeskuksia ei toistaiseksi ole tarkoitus nimetä uudelleen.

"Näemme edelleen suuria kasvumahdollisuuksia", Elixian toimitusjohtaja Miika Huotari kertoo.

Hän uskoo kasvuun erityisesti pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja sellaisissa kaupungeissa, joissa yritys ei vielä toimi.

"Suomessa ryhmäliikunta on aina ollut vahvaa ja tulee olemaan vahvaa", Huotari ennustaa alan kehitystä.

"Pitää vain löytää ne tuotteet, jotka menestyvät."

Kuntosaliomistajien ja ryhmäliikuntaohjaajien mukaan yli 50-vuotiaita ja miehiä on saatu entistä enemmän ryhmäliikuntatunneille.

"Ihmiset haluavat tosi intensiivisiä settejä, kokonaisvaltainen kehon haastaminen ja sporttisuus on lisääntynyt", kertoo tuntien muutoksesta Töölö Gymin ryhmäliikuntavastaava Noora Sahamies.

Suomessa arvioidaan olevan noin 400–500 kuntokeskusta, joista pääkaupunkiseudulla on 50–100.

Forever- ja Fressi-ketjut ovat liikevaihdoltaan 12 miljoonan euron kokoluokassa, sitten on joukko pienempiä tai löyhästi yhteisen brändin alla toimivia yrityksiä.

Nyt vapaan kuntosalin käyttöoikeuden ja oikeuden käydä ryhmäliikuntatunneilla saa yleensä 50–80 eurolla kuukaudessa palvelutasosta riippuen.

Välillä uusia asiakkaita houkutellaan reilulla parilla kympillä kuukaudessa.

Näin salit saadaan joksikin aikaa täpötäyteen, mutta vakikävijöitä ruuhka ja toisten saamat halvat hinnat voivat harmittaa, eräs yrittäjä kertoo.

Erityisesti sosiaalisen median käyttö tällaisissa ystäväkampanjoissa on yleistynyt, yrittäjät kertovat.

Yleistä hintatasoa pudottavat myös niin sanotut kylmäkuntokeskukset. Nämä kuntosalit ovat auki ympäri vuorokauden. Sisään pääsee koodilla, jonka voi ostaa netissä kuukaudeksi kerrallaan.

Esimerkiksi ruotsalaisella Fitness24seven-ketjulla kuukausimaksu on 19,90 euroa. Pohjoismaissa sataa kuntokeskusta pyörittävällä yrityksellä on pääkaupunkiseudulla seitsemän kuntosalia. Ketjulla on henkilökuntaa paikalla arkisin kello 12–19.

Toisessa päässä palveluvalikoimaa ovat henkilökohtaiset valmentajat. Personal trainerien käyttö on yleistynyt ja arkistunut. Pienet porukat varaavat heiltä omia jumppatunteja. Osassa tavoitteet ovat perin kunnianhimoisia. Ilmiön ensimmäisiin yrittäjiin kuuluvan Trainers' Housen Fight Club -valmennusohjelma maksaa vajaat 280 euroa kuukaudessa.

Vastaavia palveluita on kourallinen.

Runsaalle sadalle vakioasiakkaalle henkilökohtaista valmennusta tarjoava Elite Trainers muutti valmennustoimintansa huhtikuussa Ruoholahdesta Bulevardille, yksityissairaala Bulevardin klinikan yläkertaan.

Siirron ansiosta tarvittaessa tarjolla on kaikki hyvinvointipalvelut plastiikkakirurgiasta magneettikuvauksiin, päävalmentaja Christian Haglund kertoo.

Elite Trainersilla valmennus kerran viikossa maksaa 350 euroa kuukaudessa, kaksi kertaa viikossa 700 euroa kuukaudessa.

"Kyllä me tienataan hyvin, mutta tarkoitus ei ole tehdä miljoonia, vaan se, että asiakkaat viihtyvät", Haglund kertoo.

"Tämä on kuin pieni perhe. Kaikki tuntevat toisensa ja motivoivat toisiaan."

Korjaus: Täsmennetty tieto Fitness24Sevenin henkilökunnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat