Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lidl kasvaa Suomessa, vaikka päivittäiskaupalla menee kehnosti

Saksalaisketju laajentaa Suomessa, kun sen myyntimäärät kasvavat

Talous
 
petteri kivimäki
Lidlin asiakasmäärät ovat kehittyneet siinä määrin, että Laukaan jakelukeskusta on syytä laajentaa. Etenkin tuoretuotteiden kysyntä on kasvussa, kertoo Suomen Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen (vas.). Logistiikkapäällikkö Timo Tervon mukaan Laukaan jakelukeskus työllistää noin 250 ihmistä ja lisää käsipareja tarvitaan laajennuksen valmistuttua.
Lidlin asiakasmäärät ovat kehittyneet siinä määrin, että Laukaan jakelukeskusta on syytä laajentaa. Etenkin tuoretuotteiden kysyntä on kasvussa, kertoo Suomen Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen (vas.). Logistiikkapäällikkö Timo Tervon mukaan Laukaan jakelukeskus työllistää noin 250 ihmistä ja lisää käsipareja tarvitaan laajennuksen valmistuttua. Kuva: petteri kivimäki

Päivittäistavarakaupassa volyymin kasvu uhkaa tänä vuonna jäädä miinukselle. Lidlin myynti kuitenkin kasvaa myös määrällisesti. Yritys laajentaa parhaillaan jakelukeskustaan Laukaassa.

Kirkkaankeltaiset trukit ajavat vauhdilla edestakaisin Lidlin Laukaan jakelukeskuksessa. Lattia-alaa on hyvänkokoisen peltotilkun verran, 4,2 hehtaaria. Seinät tulevat silti vastaan.

"Meidän volyymit ovat kasvaneet niin paljon, että tarvitsemme lisää tilaa", sanoo Suomen Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen. Elokuussa Lidl aloitti laajennustyöt Laukaan jakelukeskuksessa. Uutta tilaa tulee erityisesti tuoretavaroille ja pakasteille sekä kierrätykseen.

"Pakkaseen mahtuu nyt tuhat lavaa. Uuteen pakkashalliin niitä sopii yli kolminkertaisesti", kertoo Laukaan jakelukeskuksen logistiikkapäällikkö Timo Tervo.

Saksalaisomisteinen Lidl ui vastavirtaan. Tavara ei juuri nyt tahdo liikkua suomalaisessa päivittäistavarakaupassa, sanoo Päivittäistavarayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto.

"Volyymikehitystä ei ole. Myynnin kasvu tulee hinnan kautta. Siellä kaksi suurinta tekijää ovat verojen nousu ja tuottajahintojen kasvu", Luoto sanoo.

Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi Luodon mukaan tammi–elokuussa 3,8 prosenttia. Hän toivoo toimia ostovoiman palauttamiseksi.

"Tilastoja on tehty 35 vuoden ajan. Tätä vuotta ennen volyymikasvu on ollut miinuksella vuosina 1993, 2009 ja 2012. Nyt näyttäisi siltä, että tästä tulee neljäs vuosi."

Trukki tuo lavallisen pakasteita Lidlin Laukaan jakelukeskuksen pakkasvarastosta. Kuljettaja on pukeutunut toppapukuun. Hänen huurteinen olemuksensa tuo mieleen pakkasukon.

"Teemme tilaa joulukaupalle", logistiikkapäällikkö Timo Tervo selittää viereisessä hallissa.

Tyhjiin hyllyväleihin pinotaan pian muun muassa saksalaista joulupullaa, Stollenia.

Lidlissä volyymit kasvavat, koska asiakkaita on aikaisempaa enemmän, sanoo toimitusjohtaja Lauri Sipponen. Hänen mukaansa yritys on onnistunut parantamaan imagoaan Suomessa.

"Meitä kohtaan oli erilaisia ennakkoluuloja, kuten että meillä ei käy pankki- ja luottokortit, pullonpalautus on hankalaa, valikoima on pelkästään saksalaista eikä tuoretuotteita ole."

Tuotteiden kotimaisuusaste vaihtelee Sipposen mukaan vuodenajasta riippuen 25:n ja 40 prosentin välillä.

Nykyään Lidlissä asioi yli miljoona suomalaista joka viikko. Taantuma on osaltaan kasvattanut Lidlin asiakasvirtoja.

"Olemme hyötyneet ostovoiman pienenemisestä. Halvempien tuotteiden myynti on kasvanut enemmän kuin kalliimpien tuotteiden."

Sipponen myöntää, että edullisten tuotteiden kysynnän kasvu syö liikevaihtoa ja katekertymää. Hän uskoo, että Lidlin myynti kasvaa silti.

"Viime tilikaudella teimme voittoa yli 40 miljoonaa euroa", Sipponen sanoo.

Suomen Lidlin liikevaihto oli viime vuonna 1 109 miljoonaa euroa. Vajaan seitsemän prosentin markkinaosuudella Lidl on Suomen neljänneksi suurin kauppaketju.

Saksalaisyritys on toiminut Suomessa vuodesta 2001. Sillä on Suomessa 140 myymälää. Seuraava avataan syys–lokakuun taitteessa Orimattilaan.

"Olemme investoineet Suomeen yli 600 miljoonaa euroa. Seuraavan viiden vuoden aikana tulemme rakentamaan Suomeen useita kymmeniä uusia myymälöitä", Sipponen kertoo.

Parhaillaan hän odottaa rakennuslupaa uudelle myymälälle Espoon Kauklahteen. Jyväskylään Lidl havittelee kahta uutta myymälää. Entuudestaan niitä on kaksi.

Laukaan jakelukeskuksessa Sipponen tarttuu potkulautaan ja häviää tabletti kainalossaan hyllyn taakse. Jakelukeskuksen laajennuksen on määrä olla valmis ensi vuoden elokuussa.

Siinä missä S-ryhmä rakentaa Sipooseen automaattivaraston ja vähentää satoja, toimii Lidl toisin.

"Meillä ihmiset keräävät ja siirtävät tavaroita. Jakelukeskuksemme ei ole kovinkaan pitkälle automatisoitu", kertoo logistiikkapäällikkö Timo Tervo.

Saksalaisyrityksellä on kokemuksia automaattivarastoista, mutta Laukaaseen sellaista ei edes harkittu.

Lidlissä kasvu tarkoittaa myös lisää työtä. Vuosi sitten Laukaan jakelukeskuksessa työskenteli noin 200 työntekijää. Nyt heitä on 50 enemmän.

"Koko Suomessa työllistämme vähän yli 4 000 työntekijää. Henkilöstömme on kasvanut vuoden aikana lähes tuhannella", sanoo Sipponen.

Ensi vuonna Lidl palkkaa kymmeniä uusia työntekijöitä Laukaan jakelukeskukseen.

Meeri Ylä-Tuuhonen
Laukaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat