Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia antoi väärää tietoa Stephen Elopin toimitus­johtajasopimuksesta

Väistyvän toimitusjohtajan sopimus eroaa olennaisesti edeltäjien solmimista, toisin kuin Nokia väitti

Talous
 
Mika Ranta HS
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa (vas.) sanoo kertoneensa työtapaturman vuoksi väärää tietoa Stephen Elopin (oik.) toimitusjohtajasopimuksesta. Elopin sopimus onkin määräysvallan muutoksissa selvästi rahakkaampi kuin edeltäjä Olli-Pekka Kallasvuolla. Elop neuvotteli sopimuksensa 2010, kun hallitusta johti vielä Jorma Ollila.
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa (vas.) sanoo kertoneensa työtapaturman vuoksi väärää tietoa Stephen Elopin (oik.) toimitusjohtajasopimuksesta. Elopin sopimus onkin määräysvallan muutoksissa selvästi rahakkaampi kuin edeltäjä Olli-Pekka Kallasvuolla. Elop neuvotteli sopimuksensa 2010, kun hallitusta johti vielä Jorma Ollila. Kuva: Mika Ranta HS

Stephen Elopilla oli Nokian toimitusjohtajana omistajanvaihdostilanteiden varalle huomattavasti parempi johtajasopimus kuin hänen edeltäjällään Olli-Pekka Kallasvuolla. Asia käy ilmi vanhoista Nokian Yhdysvaltojen arvopaperikomissiolle SEC:lle toimittamista asiakirjoista.

Perjantain sähköpostilausunnossaan Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sanoi, että Elopin sopimus on "oleellisilta osin saman sisältöinen kuin edellisilläkin Nokian toimitusjohtajilla".

Artikkeliin liittyvät

SEC:n asiakirjat kuitenkin paljastavat, että yhtiön määräysvallan muuttumistilanteessa Kallasvuon ja Elopin sopimukset olivat täysin erilaiset.

Elopin sopimuksen mukaan hän saa irtisanoutua, mikäli määräysvalta yhtiössä vaihtuu ja Elopin vastuut olennaisesti vähenevät. Tällöin Elop on oikeutettu 18 kuukauden palkan suuruiseen erorahaan, ja hänen osakepohjaiset kannustimensa maksetaan nopeutetusti.

Nokian mukaan osakepalkkioiden osuus Elopille arvioidusta 18,8 miljoonan euron loppupalkkiosta on 14,6 miljoonaa euroa.

Viimeisessä Kallasvuon aikaisessa SEC:n vuosiraportissa keväältä 2010 taas ei mainita mitään siitä, että Kallasvuo olisi omistajanvaihdostapauksessa saanut osakepalkkioita. Raportissa sanotaan, että jos Nokia erottaa Kallasvuon ilman tämän omaa syytä, Kallasvuo on oikeutettu 18 kuukauden palkkaa vastaavaan erokorvaukseen. Tekstin mukaan tämä on tilanne myös omistajanvaihdostapauksissa.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sanoo HS:lle, että asian selvittämisessa sattui perjantaina "työtapaturma". Elopin ja edeltäjien sopimusten vertailu jäi Nokiassa puutteelliseksi, ja Elopin sopimuksen rahallinen paremmuus ei tullut Siilasmaan tietoon.

"Perjantaina oli vallalla väärinkäsitys, että Nokian hallitus olisi muuttanut Elopin toimitusjohtajasopimusta. Se piti oikoa. Sain ehdotuksen lausunnokseni ja hyväksyin sen", Siilasmaa kertoo perjantain kiireestä.

Siilasmaan mukaan Nokian lakiosasto tarkasti hänen lausuntonsa, minkä jälkeen se meni julkisuuteen.

"Tapahtui sellainen työtapaturma, että kaikkia yksityiskohtia ei osattu tarkistaa. Tämä on erittäin harmillinen juttu tapauksessa, joka muutenkin herättää paljon tunteita", Siilasmaa sanoo.

Hänen mukaansa "pääviesti lasunnossa oli kuitenkin aivan oikein". Tällä Siilasmaa tarkoittaa, että Elopin 19 miljoonan euron korvaus perustuu alkuperäisen, vuoden 2010 johtajasopimuksen ehtoihin.

Nokian palkitsemisraportin perusteella nimenomaan omistajanvaihdostilanne on Elopille kaikkein rahakkain mahdollinen tapa poistua Nokiasta. Mikäli Nokia olisi antanut Elopille potkut ilman omistajanvaihdostilannetta, Elop olisi saanut ainoastaan 4,2 miljoonan euron erorahan, mutta ei 14,6 miljoonan osakepalkkioita.

Stephen Elopin vuonna 2010 neuvottelema johtajasopimus on siis hänelle erityisen rahakas nimenomaan sellaisissa tilanteissa, joissa Elop joutuu pois Nokian toimitusjohtajan tehtävistä yhtiössä tapahtuvan määräysvallan muutoksen seurauksena. Lisäksi se on tässä suhteessa ollut huomattavasti edullisempi kuin Kallasvuon tai hänen edeltäjänsä Jorma Ollilan sopimus.

Elopin sopimusehdot eivät siis selity sillä, että hänen kohdallaan olisi vain jatkettu Nokiassa vakiintunutta käytäntöä.

Nokia ilmoitti syyskuun alussa myyvänsä puhelinliiketoimintansa Microsoftille. Samalla Stephen Elop jätti toimitusjohtajan tehtävät ja siirtyi Nokian matkapuhelinyksikön johtoon. Nokian arvion perusteella Elop saa yhteensä 18,8 miljoonan euron loppukorvauksen, kun hän siirtyy Nokiasta Microsoftille kaupan toteutuessa. Microsoft maksaa Elopin korvauksesta 70 prosenttia.

Elop työskenteli Microsoftilla ennen Nokiaan tuloaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat