Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia keskustellut lähtökorvauksen leikkaamisesta

Elop vetosi avioeroon palkkioneuvottelussa

Elopin kanssa on HS:n tietojen mukaan neuvoteltu palkkion pienentämisestä tai siitä luopumisesta

Talous
 
Mika Ranta HS
Stephen Elop saapui tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle viime joulukuussa ilman Nancy-vaimoaan.
Stephen Elop saapui tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle viime joulukuussa ilman Nancy-vaimoaan. Kuva: Mika Ranta HS

Nokian väistyvä toimitusjohtaja Stephen Elop on eroamassa puolisostaan. Vaimo voisi vaatia puolta 18,8 miljoonan euron loppukorvauksesta, vaikka Elop itse päättäisi siitä luopua.

Matkapuhelimia valmistavan Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa on Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskustellut entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin kanssa 18,8 miljoonan euron korvauksesta luopumisesta tai sen pienentämisestä.

Elop on vedonnut neuvottelussa siihen, että hän on hakemassa avioeroa puolisostaan. Jos hän luopuisi 18,8 miljoonan euron loppukorvauksestaan avioeroprosessin kuluessa, voisi hän silti joutua maksamaan puolet loppukorvauksen arvosta puolisolleen.

Siilasmaa ei halua kommentoida asiaa.

Nokian toimitusjohtajana Elop matkusti jatkuvasti ympäri maailmaa. Hänen perheensä asuu Yhdysvaltojen länsirannikolla Seattlessa.

Elopilla on asunto Helsingissä, mutta suurimman osan ajastaan hän on viettänyt työmatkoilla. Perheeseen kuuluu Nancy-vaimon lisäksi viisi lasta.

HS ei tunne Elopin avioeroprosessin yksityiskohtia, eikä tiedä, minkä maan lakien mukaan ero ratkaistaan.

Suomen oikeudessa lähtökohta on, että avioerossa puolitetaan omaisuus, joka puolisoilla oli eroprosessin alkamishetkellä.

Jos puoliso sen jälkeen lahjoittaa omaisuuttaan pois tai esimerkiksi luopuu oikeudesta hänelle kuuluviin rahoihin, hän voi osituksen yhteydessä joutua korvaamaan puolisolleen puolet kadottamastaan omaisuudesta.

Elopin luvassa olevasta korvauksesta valtaosa muodostuu siitä, että hänelle suoritetaan ennenaikaisesti tulevaisuudessa mahdollisesti toteutuvia osakepalkkioita ja optio-oikeuksia ennen niiden varsinaista laukeamista.

Jos Nokian osakkeen arvo kallistuu alkuvuoteen mennessä, kasvaa hänen saamansa loppukorvaus. Yhteensä 18,8 miljoonan loppukorvaus on laskettu sen mukaan, mikä oli Nokian osakkeen arvo 6. syyskuuta.

Vuonna 2010 tehdyn toimitusjohtajasopimuksen mukaan Elopille pitää maksaa 18 kuukauden palkkaa vastaava korvaus. Lisäksi hänen osakepohjaiset kannustinpalkkionsa maksetaan nopeutetussa aikataulussa, jos hänen työtehtävänsä ja vastuunsa olennaisesti vähenevät.

Elop erosi Nokian toimitusjohtajan tehtävästä ja hallituksen jäsenyydestä Microsoft-kaupan julkistusta edeltävänä iltana. Hän saa korvauksen kaupan toteutuessa ensi vuoden alussa.

Microsoft ilmoitti syyskuun alussa ostavansa Nokian matkapuhelinliiketoiminnan 5,4 miljardilla eurolla. Microsoft maksaa loppukorvauksesta 70 prosenttia eli 13,2 miljoonaa euroa.

Loppukorvaus on suomalaisten toimitusjohtajien sopimusten vertailussa poikkeuksellisen suuri.

Sen sijaan verrattuna Nokian kansainvälisten kilpailijoiden toimitusjohtajien vastaavassa tilanteessa saamiin korvauksiin Elopin korvaus ei ole erityisen runsas.

Motorola Mobilityn toimitusjohtajalle Sanjay Jhalle luvattiin vuonna 2011 noin 47 miljoonan euron loppukorvaus, kun ohjelmistoyhtiö Google osti Motorolan puhelinliiketoiminnan.

Blacberry-puhelimia valmistavan Research in Motion toimitusjohtajalle maksetaan Thorsten Heinsille 41 miljoonaa euroa, jos sijoittajien maanantaina antama ostotarjous yhtiöstä toteutuu.

Kansainvälisissä suuryrityksissä on tavanomaista, että toimitusjohtajien sopimuksissa on erillinen pykälä määräysvallan muutoksen takia maksettavasta korvauksesta.

Pykälällä varmistetaan se, että toimitusjohtaja toimii yritysjärjestelyissä osakkeenomistajien edun mukaisesti. Toimitusjohtaja menettää yritysjärjestelyssä usein paikkansa.

Teoriassa olisi siis mahdollista, että ilman määräysvallan muutosta koskevaa pykälää toimitusjohtaja estäisi osakkeenomistajien kannalta perustellun yritysjärjestelyn pitääkseen kiinni maineestaan ja asemastaan.

Nokian entisten hallitusten jäsenten mukaan hallitus sai kansainväliseltä konsulttiyhtiöltä lausunnon, jonka mukaan Elopin loppukorvaus on selvästi pienempi kuin Yhdysvalloissa kansainvälisten yhtiöiden toimitusjohtajille maksettava korvaus.

Lausunnon mukaan Elopin loppukorvaus on kansainvälisten eurooppalaisten yritysten vertailussa keskitasoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat