Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukuyhtiön entiselle johtajalle yli miljoonan jälkiverot

Bertel Paulig jäi kiinni veroparatiisitilistä

Verottaja määräsi jälkiveroja kahvi- ja mausteyhtiön entiselle toimitusjohtajalle

Talous
 
Mark Henley Panos Pictures
LGT-pankki on Liechtensteinin veroparatiisin suurin.
LGT-pankki on Liechtensteinin veroparatiisin suurin. Kuva: Mark Henley Panos Pictures

Paulig ei halunnut kommentoida asiaa. Liechtenstein-aineiston perusteella on määrätty Suomessa yli 10 miljoonan euron jälkiverot.

Kahvi- ja mausteyhtiö Pauligin omistajiin kuuluva Bertel Paulig on Helsingin Sanomien tietojen mukaan yksi suomalaisista, joka on jäänyt verottajan haaviin Liechtensteinin veroparatiisitalletuksista.

Kuka

Pauligin entinen toimitusjohtaja

 Bertel Paulig, 66, työskenteli sukuyhtiössään Pauligissa noin 30 vuotta.

 Paulig työskenteli yhtiössä esimerkiksi toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

 Hän on edelleen yksi yhtiön osakkeenomistajista.

 Paulig-yhtiö tuo maahan, valmistaa, myy ja markkinoi esimerkiksi kahvia ja mausteita.

 Bertel Paulig jäi eläkkeelle vuonna 2011 ja jätti samalla paikkansa yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Hänelle on määrätty talletuksista jälkiveroja.

Talletusten tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta kyse on yli miljoonasta eurosta.

Yksityiskohtaiset verotiedot ovat Suomessa salaisia, eikä verottaja voi kertoa niitä julkisesti. Siksi tietoa Pauligille mahdollisesti määrätystä veronkorotuksesta ei ole.

Jälkivero määrätään, jos verot ovat jääneet jostain syystä keräämättä normaalissa verotuksessa. Veronkorotus voidaan määrätä esimerkiksi siksi, että verovelvollinen on tahallisesti tai törkeän huolimattomuuden takia antanut olennaisesti vääriä tietoja verottajalle. Veronkorotus rinnastetaan rangaistukseksi.

Bertel Paulig, 66, ei halunnut kommentoida asiaa. Pauligia tavoiteltiin kahden viikon aikana kymmeniä kertoja tuloksetta. Kommentointimahdollisuutta tarjottiin hänelle myös Paulig-yhtiön viestinnän kautta sekä tavoittelemalla Bertel Pauligia hänen kodistaan.

Bertel Paulig teki pitkän uran sukuyhtiössään Pauligissa. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2011 yhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta. Tätä ennen Paulig toimi yhtiön toimitusjohtajana.

Paitsi että Bertel Paulig on yksi Pauligin osakkeenomistajista, hän on myös istunut muun muassa autokauppa Vehon sekä elokuvateatteriketju Finnkinon hallituksissa.

Paulig on jo neljäs suomalainen Liechtensteinin aineistosta, jonka henkilöllisyyden HS on saanut selville. Yksi heistä on Suomen talouden entinen vaikuttaja ja Nokian hallituksen entinen puheenjohtaja Casimir Ehrnrooth.

Helsingin Sanomille Ehrnrooth myönsi perustaneensa tilin Liechtensteiniin, mutta kiisti tallettaneensa tilille varoja, joita oli yli kymmenen miljoonaa euroa. (HS 21.9.).

Muita ovat jo edesmennyt turkulainen rakennusyhtiön omistaja ja hänen lapsensa, jotka olivat verottajan mukaan tallettaneet miljoonia euroja Liechtensteinin veroparatiisiin.

Verottajan epäilyn mukaan turkulainen kaksikko pyrki välttämään perintöveroja talletusten avulla.

Helsingin Sanomat ei julkaise heidän nimiään, koska he eivät ole merkittäviä talousvaikuttajia tai julkisuuden henkilöitä.

Liechtensteinilaisen LGT-pankin tiliotteista löytyi tietoja vajaan kahdenkymmenen suomalaisen talletuksista. Verottaja sai aineiston vuonna 2008 osana kansainvälistä tietojenvaihtoa.

Yksittäisten suomalaisten talletusten määrä vaihteli noin miljoonasta eurosta yli kymmenen miljoonaan euroon. Verottajan saamat tiedot koskivat tilannetta vuodenvaihteessa 2001–2002.

Osa Liechtenstein-tilistä kiinnijääneistä luovutti kuitenkin oma-aloitteisesti lisätietoja veroparatiisitalletuksistaan aina viime vuosiin saakka.

Suomalaiset olivat välttäneet maksamasta muun muassa perintö- ja varallisuusveroja viemällä varallisuutta Liechtensteiniin. Suomessa oli voimassa vuoden 2005 loppuun asti varallisuusvero.

Verohallinnon mukaan varat olivat etenkin vauraiden suomalaissukujen, yritystoimintansa myyneiden sekä suurten yhtiöiden johtotehtävissä olleiden talletuksia.

Saksalaistaustainen Pauligin suku on ollut jo vuosisadan ajan merkittäviä talousvaikuttajia Suomessa. Bertel Pauligin voikin lukea verohallinnon luokittelussa kuuluvan ryhmään "vanhan rahan edustajat".

Suomessa verottaja on kerännyt Liechtenstein-aineiston avulla yli kymmenen miljoonaa euroa jälkiveroja.

Liechtensteinilaisen LGT-pankin työntekijä Heinrich Kieber oli kopioinut tiedot ja myynyt ne Saksan viranomaisille vuonna 2008. Saksalaisen aikauslehden Der Spiegelin mukaan Saksan valtio maksoi Kieberille tiedoista yli neljä miljoonaa euroa.

LGT-pankin omistaa Liechtensteinin ruhtinaskunnan hallitsijasuku.

Aineiston perusteella on määrätty suuria jälkiveroja maksettavaksi useissa Euroopan maissa.

Saksassa verottaja on kerännyt jälkiveroja jopa satoja miljoonia euroja.

Pankista varastettujen tietojen käyttö on herättänyt myös arvostelua eri puolilla Eurooppaa.

Lasse Keltto
Bertel Paulig
Bertel Paulig
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat