Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium ei ota vielä kantaa Talvivaaran lisärahoitukseen

Lähes 17 prosenttia kaivosyhtiöstä omistava valtion Solidium seuraa tilannetta huolestuneena

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Talvivaaralla on nikkelikaivos Kainuun Sotkamossa. Yhtiö on kärsinyt monenlaisista ongelmista, ja nyt sitä vaivaa nikkelin alhainen maailmanmarkkinahinta.
Talvivaaralla on nikkelikaivos Kainuun Sotkamossa. Yhtiö on kärsinyt monenlaisista ongelmista, ja nyt sitä vaivaa nikkelin alhainen maailmanmarkkinahinta. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Kaivosyhtiö Talvivaara etsii lisärahoitusta toimintansa jatkamiseen. Yhtiön rahat riittävät vielä jonkin aikaa.

Kaivosyhtiö Talvivaara yllätti torstaina kertomalla, että se tarvitsee välttämättä lisärahoitusta. Yhtiön rahoitusasema on heikentynyt odotettua enemmän, koska nikkelin hinta on laskenut yli 20 prosenttia vuoden ensimmäisestä neljänneksestä.

Artikkeliin liittyvät

Lisäksi ylimääräiset vedet kaivosalueella Sotkamossa ovat haitanneet tuotantoa.

Pörssitiedotteessaan Talvivaara kertoi arvioivansa kaikkia saatavilla olevia rahoitusvaihtoehtoja toimintansa turvaamiseksi tulevaisuudessa.

Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä arvioi, ettei lyhyellä aikavälillä ole odotettavissa merkittäviä korotuksia nikkelin hintaan. Nikkeli on Talvivaaran päätuote.

Perä vakuutti, että yhtiö on pystyssä vielä vuoden päästä. "Ei meillä välittömästi rahat lopu."

Yhtiö on jo viritellyt erilaisia rahoitusratkaisuja.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium omistaa Talvivaarasta lähes 17 prosenttia.

Keväällä Solidium rahoitti Talvivaaraa osallistumalla sen osakeantiin. Solidium merkitsi kaivosyhtiön osakkeita 47 miljoonalla eurolla.

Tuolloin Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen sanoi, että Solidiumissa uskotaan Talvivaaran ja koko suomalaisen kaivosklusterin positiiviseen kehitykseen tulevaisuudessa.

Torstaina Talvivaaran tilannetta kommentoi Solidiumista sijoitusjohtaja Hanna Masala.

"Seuraamme tilannetta huolestuneina ja pidämme tiiviisti yhteyttä Talvivaaraan." Talvivaara on ollut pitkään tarkassa seurannassa.

Solidiumilla ei ole ennakkokantaa siihen, osallistuuko yhtiö Talvivaaran uuteen osakeantiin, jos sellainen järjestetään. Solidiumilla ei siis ole osallistumiseen myönteistä eikä kielteistäkään kantaa.

Masala huomauttaa, että kevään osakeannin jälkeen nikkelin hinta on laskenut voimakkaasti, eikä tuotantokaan ole päässyt vauhtiin odotusten mukaisesti. "Tammi–syyskuussa nikkeliä on tuotettu vähän yli 7 000 tonnia. Alkuvuoden näkymä koko vuodelle oli 18 000 tonnia", Hanna Masala sanoo.

Uskotaanko Solidiumissa edelleen, että Talvivaara selviytyy?

Masalan mukaan kaivosyhtiössä on potentiaalia, onhan sillä erittäin suuret malmivarat. "Mutta tietysti tilanne on haastava. Lähiaikoina ei ole odotettavissa, että nikkelin hinta nousisi merkittävästi", Hanna Masala sanoo.

Myös elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoi olevansa huolestunut Talvivaaran tilanteesta.

Häneltä kysyttiin, onko valtio valmis pumppaamaan kaivosyhtiöön lisää rahaa.

Vapaavuori vastasi, että elinkeinoministeriöllä on yleinen elinkeinojen edistämisvelvoite, mutta Talvivaaran asiassa valtiota edustaa varsinaisesti Solidium.

Hän painotti, että yhtiön rahoitusaseman vakiinnuttaminen kuuluu ensisijaisesti Talvivaaralle ja sen hallitukselle.

"Uskon ja luotan, että he ovat tehtäviensä tasalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat