Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkapuhelinverkkojen tiedonsiirtonopeus usein luvattua heikompi

Kaksi Samsungin mallia ovat Suomessa eniten myydyistä älypuhelimista nopeimpia

Talous
 

Kaupunkien keskustoissa DNA:n verkko on nopein. Elisan ja Soneran verkot toimivat paremmin keskustojen ulkopuolella ja haja-asutusalueilla.

Matkapuhelinverkkojen tiedonsiirtonopeudet ovat usein selvästi hitaampia kuin teleoperaattorit mainostavat, ilmenee Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen mittaustuloksista.

Artikkeliin liittyvät

Suurissa kaupungeissa nopein verkko on teleoperaattori DNA:lla.

"Mittaustulosten perusteella näyttää siltä, että DNA:n verkko ei kuitenkaan toimi haja-asutusalueilla läheskään yhtä hyvin kuin kaupungeissa", sanoo Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

Tiedonsiirtonopeudet vaihtelevat myös kellonajan mukaan. DNA:n tapauksessa vaihtelua selittää Mannerin mukaan se, että päivisin ihmiset ovat kaupunkien keskustoissa, joissa on runsaasti tukiasemia.

Kaupunkien reunoilla tukiasemia on vähemmän. Etenkin DNA on keskittänyt tukiasemansa keskustoihin.

"Kun ihmiset palaavat keskustoista koteihinsa esikaupunkialueilla, DNA:n tiedonsiirtonopeudet hidastuvat", sanoo Manner.

Haja-asutusalueet mukaan lukien nopein ja tasalaatuisin verkko Suomessa on keskimäärin Elisalla. Toisena on Sonera.

Koko Suomessa DNA:n verkon peittoalueesta 54 prosentissa tiedonsiirtonopeus on alle kaksi megabittiä sekunnissa, mikä tarkoittaa kohtalaisen hidasta verkkoa.

Tiedonsiirron nopeuteen vaikuttaa paljon myös se, kuinka paljon on verkkoliikennettä.

Matkapuhelinverkossa on solurakenne. Yksittäisen matkapuhelinverkon solu jakaa tiedonsiirron kaistaa eri käyttäjien välillä.

Jos yhdessä solussa on runsaasti käyttäjiä, keskimääräinen tiedonsiirto hidastuu. Teleoperaattoreiden on mahdotonta luvata tiettyä tiedonsiirtonopeutta, koska se vaihtelee solussa olevien käyttäjien määrän mukaan.

Öiseen aikaan kuluttaja voi saada koko solun tiedonsiirtokapasiteetin käyttöönsä, jos samassa solussa ei samaan aikaan ole muita käyttäjiä.

"DNA:lla on teleoperaattoreista vähemmän käyttäjiä suhteessa kapasiteettiin, jolloin käyttäjät saavat kaupungeissa enemmän kaistaa käyttöönsä", sanoo Manner.

Suomen suurin teleoperaattori on Viestintäviraston mukaan Elisa noin 40 prosentin markkinaosuudella. Soneran markkinaosuus on noin 34 prosenttia ja DNA:n 25 prosenttia.

Verkkojen nopeuksiin vaikuttaa tulevaisuudessa myös se, kuinka paljon teleoperaattorit investoivat uusiin verkkolaitteisiin. Älypuhelimet ja taulutietokoneet ovat lisänneet tiedonsiirtoa, mikä edellyttää uusia verkkolaitteita.

Teleoperaattorit myös rajoittavat tiedonsiirtoa ruuhka-aikoina, jotta kaikilla olisi edes kohtuullinen yhteys verkkoon.

Esimerkiksi elokuvien suoratoisto internetistä vie paljon kaistaa, mikä hidastaa muiden samassa solussa olevien tiedonsiirtonopeutta.

Nopeus vaihtelee myös sen mukaan, millaisen tiedonsiirtonopeuden kuluttaja on liittymäänsä hankkinut. Aikoinaan liittymien tiedonsiirron nopeus oli kaikissa sama.

Helsingin Sanomien tarkastelussa olevista seitsemästä kaupungista nopeimmat tiedonsiirtoyhteydet ovat Joensuussa Soneran verkossa.

"Todennäköisesti kyse on siitä, että Joensuussa käyttöä on vähiten suhteessa verkkokapasiteettiin. Harvat käyttäjät saavat enemmän kaistaa käyttöönsä", sanoo Manner.

Suomessa eniten myydyistä matkapuhelimista selvästi nopeimpia ovat eteläkorealaisen Samsungin neljännen sukupolven älypuhelimet.

Parhaimmassa tapauksessa latausnopeus verkosta puhelimeen on lähes sata megabittiä sekunnissa.

Neljännen sukupolven verkkoja on toistaiseksi vain suurissa kaupungeissa, ja niiden hyödyntämiseen pitää hankkia lte-liittymä. Lisäksi puhelimen pitää tukea lte-tekniikkaa.

Syrjäseuduilla ei välttämättä ole edes kolmannen sukupolven (3g) verkkoja, jolloin tiedonsiirto on selvästi hitaampaa.

Milla Takala / Lehtikuva
Älypuhelinten tiedonsiirtonopeuksista löytyi selviä eroja.
Älypuhelinten tiedonsiirtonopeuksista löytyi selviä eroja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat