Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnwatch: Terveysyhtiö Attendo ohjaa varojaan veroparatiisiin

Kansalaisjärjestön raportin mukaan yritys on maksanut konsernilainoja Luxemburgiin 110 miljoonaa euroa

Talous
 
Rainer Paananen / HS / HS
Attendon sisäänkäynti Helsingin Ruoholahdessa.
Attendon sisäänkäynti Helsingin Ruoholahdessa.

Terveyspalveluyritys Attendon varoja on siirretty pääosin Suomesta ja Ruotsista neljän viime vuoden aikana noin 110 miljoonaa euroa Luxemburgiin ja sieltä edelleen muihin veroparatiiseihin.

Varoja on siirretty konsernin sisäisinä lainoina.

Sisäisten lainojen takia konsernin yhtiöiden tulokset pienenevät ja samalla niiden maksamat yhteisöveron tuotot vähentyvät.

Yhtiön varojen siirtely ilmenee raportista, jonka yritysten yhteiskuntavastuuta tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisee tänään tiistaina.

Konsernin Suomen-emoyhtiö Attendo Finland on tehnyt ennen satunnaisia eriä kuten konserniavustuksia tappiota viisi peräkkäistä vuotta.

Attendo-konserniin kuuluu Suomessa yli 30 yhtiötä.

Attendo ei tee Suomessa konsolidoitua tilinpäätöstä, johon olisi kerätty kaikkien Suomen-yhtiöiden tilinpäätöstiedot ja maksamat yhteisöverot.

Attendo on Suomen ja Pohjoismaiden suurin yksityinen terveydenhuollon yritys, ja se on kasvanut voimakkaasti viime vuosina muun muassa yrityskauppojen takia.

Myös julkinen sektori on Attendon merkittävä asiakas.

Yhtiö vastaa esimerkiksi 30 terveysaseman sekä noin sadan hoivakodin toiminnasta eri puolilla Suomea.

Attendon Suomen-toiminnat omistaa ruotsalainen emoyhtiö Attendo Intressenter.

Attendon suurin omistaja sijoitusyhtiö IK Investment Partners toimii kahdessa veroparatiisissa eli Luxemburgissa ja Jerseyn saarella.

IK Investment Partnersin sijoitusten arvo on yhtiön oman ilmoituksen mukaan yli seitsemän miljardia euroa.

Tilinpäätöstiedoista selviää, että Suomen-yhtiöllä on velkaa 174 miljoonaa euroa Ruotsinyhtiölle. Suomen-yhtiö on maksanut konsernilainoja vuosina 2009–2012 Ruotsiin yhteensä yli 80 miljoonaa euroa.

Ruotsissa toimiva Attendo Intressenter on taas maksanut luxemburgilaiselle Augustus Internationalille samaan aikaan noin 110 miljoonaa euroa osakas- ja konsernilainoja.

Viime vuoteen asti konsernilainoista maksettiin 15 prosentin korkoa, minkä jälkeen yhtiö järjesteli lainojaan uusiksi. Osittain tämä johtui Ruotsissa tapahtuneesta arvostelusta yhtiön toimia kohtaan.

Luxemburgin kaupparekisterin tiedoista käy ilmi, että Augustus Internationalin omistaa neljä IK:n alaista rahastoa sekä kymmenen muuta sijoitusyhtiötä, joita on rekisteröity muun muassa Guernseyn veroparatiisiin.

Rahavirta jatkuu Luxemburgista edelleen, sillä Augustus on ottanut hybridilainoja omistajiltaan. Lainojen takia Augustus International on tehnyt nollatulosta Luxemburgissa.

Hybridilaina luokitellaan tilinpäätöksessä useissa maissa omaksi pääomaksi, eikä perinteiseksi luotoksi.

Hybrilainoista maksetaan usein korkeaa korkoa, mikä tekee niistä sijoittajille houkuttelevia.

Attendon toimintatapa on yleinen pääomasijoittajilla, jotka rahoittavat usein uuden yrityksen oston velkarahalla sekä omalla pääomalla.

Velkaa maksetaan pois yhtiön kassavirrasta. Koska velkaa on otettu usein omistajatahoilta, siirretään korkotuottoja itselleen ja usein juuri veroparatiiseihin.

Korjaus klo 14.47: Guernsey oli kirjoitettu virheellisesti muotoon Guersney.

OIKAISU

Attendon rahavirtoja koskeneessa grafiikassa oli virheitä tiistaina 29. lokakuuta sivulla A22. Sijoitusyhtiö IK Investment Partners ei omista yksin luxemburgilaista Augustus Internationalia, vaan sen omistajina on myös muita sijoitusyhtiöitä. Grafiikassa väitettiin myös, että Attendo AB omistaa ruotsalaisyhtiö Attendo Intressenterin. Oikea omistaja on Augustus International.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat