Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alzheimerin tautiin lääkettä kehittävän suomalaisyhtiön entiselle johtajalle luettiin syyte törkeästä kavalluksesta

Buddha Biopharman entinen toimitusjohtaja sai syytteen törkeästä kavalluksesta

Talous
 
sirpa räihä hs
Yhdysvaltalais-suomalainen Martti Vallila ajautui riitoihin venäläisten liikekumppaneidensa kanssa.
Yhdysvaltalais-suomalainen Martti Vallila ajautui riitoihin venäläisten liikekumppaneidensa kanssa. Kuva: sirpa räihä hs

Yhdysvalloista kotoisin oleva liikemies visioi Suomesta venäläisten keksintöjen kaupallistamispaikan. Perustettu yhtiö syyttää nyt liikemiestä rahojensa viemisestä ja liiketoimintansa haittaamisesta.

Ajatus Suomesta venäläisten keksintöjen kaupallistamispaikkana sai kolhun keskiviikkona, kun kihlakunnansyyttäjä Tero Kekki luki syytteen Buddha Biopharman entiselle osakkaalle ja toimitusjohtajalle Martti Vallilalle Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan Vallila on syyllistynyt törkeään kavallukseen.

Artikkeliin liittyvät

Buddha Biopharma on suomalainen yritys, joka rekisteröitiin kaupparekisteriin vuonna 2007. Vallilan näkemyksen mukaan Suomi olisi erinomainen paikka kaupallistaa venäläiseen osaamiseen perustuvia keksintöjä.

Yhdysvaltalainen Vallila kertoo saaneensa idean vieraillessaan Suomessa ja Venäjällä 1990-luvulla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Venäläisillä oli huippututkimukseen pohjaavaa osaamista, suomalaisilla vakaa, hyvämaineinen ja toimiva yhteiskunta. Täältä olisi hyvät mahdollisuudet päästä länsimarkkinoille, Vallila päätteli. Lisäksi Suomessa tunnettiin Venäjää ja venäläisiä.

Vallilan silloinen suomalainen yhteistyökumppani esitteli Vallilan ideaa suomalaisvenäläisestä innovaatioyhteistyöstä työ- ja elinkeinoministeriölle.

Pian innovaatioita edistävä Tekes tilasikin Vallilan toiselta yhtiöltä Virtual Prolta raportin, jossa käsiteltiin suomalaisvenäläisen yhteistyön mahdollisuuksia. Tekes maksoi Yhdysvaltoihin Virtual Prolle raportista 14 000 euroa.

Buddha Biopharma perustettiin Suomeen Vallilan näkemyksen mukaisesti. Yhtiö kehittää Alzheimerin tautiin lääkettä. Kehittelyn perustana on muun muassa patentoitu lääkeaine.

Kehitystyö jatkuu yhä Suomessa ja ulkomailla.

Vallilasta tuli toimitusjohtaja, joka sai kymmenen prosenttia yhtiön osakkeista. Kaksi venäläistä kumppania saivat yhteensä 90 prosenttia osakkeista.

Yhdysvaltalainen Vallila haki Suomen kansalaisuutta. Hän myös sai sen, mitä edisti se, että hänen isänsä oli suomalainen. Suomea hän ei kuitenkaan puhu.

Keskiviikkona aamupäivällä syyttäjä Tero Kekki syytti Vallilaa törkeästä kavalluksesta. Syytteiden mukaan Vallila on anastanut yhtiön tililtä lähes 300 000 euroa.

Buddha Biopharma puolestaan vaatii Vallilalta paitsi edellä mainittua lähes 300 000 euron summaa, myös miljoonaa euroa korvauksena aiheutuneesta liikevahingosta.

Yhtiötä edustava asianajaja Janne Rainvuori sanoi, että oikeuskiistat ovat hidastaneet yhtiön lääkkeen kehitystyötä, kun rahoituksen saaminen on hankaloitunut.

Rainvuori painotti, että se on iso ongelma, koska yhtiön patentoidulle lääkeaineelle haettiin kansainvälinen patentti jo 1999. "Patentin voimassaoloaika on 20 vuotta hakemuksen tekemisestä", Buddha Biopharma toteaa.

Rainvuoren mukaan yhtiön mahdollisuus ansaita patentoidulla lääkeaineella heikkenee sitä mukaa kuin patentin voimassaoloaika kuluu.

Oikeutta asiasta on käyty jo aiemmin. Aiemmin annetussa välitystuomiossa todettiin, että Vallilan venäläisillä yhtiökumppaneilla oli oikeus hankkia vastikkeetta kaikki Vallilan Buddha Biopharman osakkeet eli kymmenen prosenttia yhtiön osakkeista. Vallila on siis menettänyt osuutensa yhtiöstä.

Keskiviikon oikeudenkäynnissä Vallila kiisti Kekin lukeman syytteen. Puolustuksen mukaan kiistasumma oli valtaosin palkkaa, jota Vallila toimitusjohtajana maksoi itselleen. Oikeudessa kiistelläänkin nyt paljolti siitä, oliko Vallilalla lupa tai oikeus palkan ottamiseen.

Puolustus ihmetteli, kuinka voidaan olettaa, että Vallila olisi työskennellyt ilmaiseksi. Vallila huomautti, että hänen palkkansa oli mainittu kahdessa Tekesille lähetetyssä hakemuksessa. Kumpikin hakemus hylättiin.

Syyttäjän ja Buddha Biopharman mukaan toimitusjohtajalle maksettavasta palkasta ei ollut sovittu. Tero Kekki sanoi, että Vallila oli kyllä yrittänyt esittää itselleen palkkaa, mutta hänelle oli vastattu, ettei palkkavaatimukseen suostuta.

Kiistaa käydään myös pienemmistä summista. Kekki syytti, että Vallila maksoi Buddha Biopharman tililtä 7 000 euroa työstä, joka oli tehty Vallilan toiselle yhtiölle.

Puolustuksen mukaan summa perustui kuitenkin Biopharmalle tehtyyn työhön, esimerkiksi hakemuksen tekoon Tekesille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat