Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peliala voi olla uusi sampo – mutta vain harvoille

Nykyinen peliliiketoiminta perustuu tehokkuuteen, pieniin tiimeihin ja jakelun helppouteen

Talous
 
Supercell
Supercell julkaisi uuden Boom Beach -pelinsä Kanadassa marraskuun alkupuolella.
Supercell julkaisi uuden Boom Beach -pelinsä Kanadassa marraskuun alkupuolella. Kuva: Supercell

Peliala tuskin nousee suureksi työllistäjäksi, mutta voitot voivat olla huimia. Supercell tehnee tänä vuonna tulosta noin kolme miljoonaa euroa työntekijää kohden.

Jos satut olemaan suomalainen pelintekijä, onneksi olkoon. Tuskin koskaan pelien kehittämiseen on ollut yhtä hyvää tilaisuutta.

Peliyrittäjien kommenttien perusteella rahoittajat suorastaan jonottavat päästäkseen sijoittamaan uusiin suomalaisiin menestystarinoihin.

Parin kuukauden ikäinen yritys voi kerätä liki kahden miljoonan euron rahoituksen, kuten kävi muutaman kokeneen pelintekijän yhtiölle Seriouslylle marraskuussa.

Pelibuumi ei välttämättä silti tarkoita sitä, että alan yrityksissä työskentelisi tulevaisuudessa kovin suurta määrää suomalaisia.

Rahoittajien innostuksen ymmärtää. Erityisesti Supercell on osoittanut, että älypuhelinten ja taulutietokoneiden pelit voivat olla hämmästyttävän kannattavaa liiketoimintaa.

Yhtiö on esimerkki myös siitä, että suuri menestys ei vaadi suurta henkilöstöä.

Supercell on tänä vuonna ollut kuin Kalevalan sampo. Kun 51 prosenttia yrityksestä myytiin lokakuussa kahdelle japanilaiselle yhtiölle, Supercell kertoi maksavansa tänä vuonna noin sata miljoonaa euroa yhteisöveroa. Nykyisellä veroasteella tämä tarkoittaa sitä, että verotettava tulos olisi noin 400 miljoonaa euroa.

Supercellissä on työskennellyt tänä vuonna runsaat sata ihmistä. Yhtiö tekee siis noin kolme miljoonaa euroa voittoa per työntekijä.

Muut yritykset eivät yllä tällaisiin lukuihin, mutta peliala on silti malliesimerkki skaalautuvasta eli monistuvasta liiketoiminnasta. Sovelluskauppojen avulla pelit saadaan satojen miljoonien kuluttajien ulottuville vähällä vaivalla.

Monet Supercellin ja Rovion varjossa menestyneistä yhtiöistä ovat muutaman ihmisen pelitiimejä. Tuorein esimerkki on kahden viikon takaa, kun seikkailupeli Oceanhorn nousi hetkeksi kymmenen tuottoisimman iPhone-sovelluksen joukkoon muun muassa Saksassa ja Espanjassa. Peli on kolmen työntekijän suomalaisyhtiön Cornfox & Brothersin käsialaa.

Työntekijöiden lukumäärällä mitattuna peliala pysynee pienenä. Pelialan konkari David Gardner, Supercellin varhainen sijoittaja, kertoi Slush-kasvuyritystapahtumassa kaksi viikkoa sitten, että peliala on parhaimmillaan erittäin tehokas.

"Liikevaihdot ja voitot voivat olla valtavia, mutta sen voi tehdä kymmenesosalla Nokian henkilöstöstä", hän sanoi.

Pelialalla työskentelee Suomessa noin 2 200 ihmistä. Esimerkiksi kaupan alalla on töissä yli sata kertaa enemmän ihmisiä, ja majoitus- sekä ravitsemusalalla on noin 76 000 palkansaajaa.

Vaikka työntekijämäärä olisi pieni, menestys toki säteilee muualle yhteiskuntaan. Verottajakin saa osansa.

Jos Supercell olisi tehnyt omistusjärjestelynsä viime vuoden puolella, suurimpien veronmaksajien viiden kärki olisi mennyt uusiksi. Veronmaksajien ykkönen oli viime vuonna terveysyritys Dextran myynyt Leena Niemistö 24,4 miljoonan euron verotettavilla tuloilla.

Arvopaperi-lehden vuosi sitten julkistaman osakasluettelon perusteella voi laskea, että Supercellistä viiden henkilön verotettavat tulot olisivat olleet suuremmat kuin Niemistöllä.

Oma kysymyksensä on se, kuinka kauan suomalaismenestys jatkuu. Pelibisnes on viihdeteollisuutta, jossa kuluttajien mieltymyksiä on tunnetusti vaikea ennustaa.

Rovio ei ole saanut hittiä aikaan sitten Angry Birdsin, ja Supercell oli pitkään hiljaa strategiapeli Clash of Clansin julkaisun jälkeen. Supercell julkaisi ensimmäisen pelinsä yli vuoteen marraskuun alkupuolella, kun taistelu- ja strategiapeli Boom Beach tuli ladattavaksi Kanadassa.

Peli julkaistiin vain Kanadassa, koska sen kehitystyö on vielä kesken. Viimeisteltävät pelit julkaistaan usein testimielessä Kanadassa, koska siellä menestyminen yleensä ennakoi hyvin menestystä tärkeillä Yhdysvaltojen markkinoilla ja myös muualla maailmassa.

Boom Beachin alku on ollut lupaava. Sovellusmyyntiä seuraavan App Annien mukaan peli on ollut viikon päivät maan 20 tuottoisimman iPhone-sovelluksen joukossa. Lauantaina pelin sijoitus oli 24:s.

Juhani Saarinen
juhani.saarinen@hs.fi,
Twitter: juhanisaarinen
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat