Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuuden voima ei saa Arevalta tietoa Olkiluodon ydinvoimalan aikataulusta

Olkiluodossa ydinvoimalaa rakentava Areva vähentää työmaan työntekijöitä, vaikka voimala on jo kuusi vuotta aikataulusta jäljessä

Talous
 
sami kilpiö
Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakennustyöt olivat käynnissä torstaina. Areva-Siemens kielsi kysymästä kuvan työntekijöiden nimiä.
Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakennustyöt olivat käynnissä torstaina. Areva-Siemens kielsi kysymästä kuvan työntekijöiden nimiä. Kuva: sami kilpiö

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakennusprojekti alkaa saada yhä hämmentävämpiä piirteitä. Työmaa on jo nyt vähintään kuusi vuotta jäljessä alkuperäisestä aikataulusta ja voimala on yhä pahasti kesken.

Tällä viikolla ammattiliitto Pron kautta tuli tieto, että rakentamisesta vastaava ranskalainen Areva on irtisanomassa osan Olkiluodon työntekijöistä. Myös alihankkijoiden sopimuksia on irtisanottu.

Tästä on kyse

TVO tilasi vuonna 2003 ranskalaiselta Arevalta ydinvoimalan niin sanotulla avaimet käteen -sopimuksella.

 Arevan piti tehdä voimala valmiiksi vuoteen 2009 mennessä kolmen miljardin euron hinnalla.

 TVO:n viimeisin arvio aikataulusta on, että voimala valmistuu aikaisintaan vuonna 2016. Areva ei kommentoi aikataulua mitenkään.

Voimalan tilaajalle Teollisuuden voimalle (TVO) tieto tuli yllätyksenä. Yhtiö vaatii nyt Arevalta selvitystä voimalan jäljellä olevien töiden aikataulusta.

Sitä ei ole aiemmista pyynnöistä huolimatta saatu.

Arevan Suomen-viestintäjohtaja Virginie Moucquot-Laiho vastaa kaarrellen kysymykseen, aikooko Areva ylipäätään rakentaa voimalan valmiiksi.

"Me tällä hetkellä sopeutamme aktiviteettia työmaalla työvaiheen mukaan ja keskitymme kriittisiin työvaiheisiin. Se on nyt tärkeintä, että ne saadaan tehtyä loppuun ja saadaan lopussa tosi hyvä tuote, joka toimii 60 vuotta. Se on kaikilla päämääränä", Moucquot-Laiho vastaa.

Mitä Areva oikein aikoo?

Olkiluoto on jo nyt Arevalle taloudellinen katastrofi. TVO tilasi reaktorin vuonna 2003 noin kolmen miljardin euron avaimet käteen -hinnalla. Voimalan piti olla käytössä vuoden 2009 huhtikuussa.

Viimeisin arvio aikataulusta on, että voimala ei käynnisty ennen vuotta 2016. Vastaavan voimalan rakentaminen Ranskassa on ranskalaisten lehtitietojen mukaan tullut maksamaan ainakin kahdeksan miljardia euroa. Olkiluodon hinta kaikkien ongelmien jälkeen tuskin jää tästä jälkeen. Virallista tietoa asiasta ei ole.

Artikkeliin liittyvät

Arevan mielestä vastuu tappiosta kuuluu tilaajan harteille. Yhtiö korotti vastikään TVO:lle esittämäänsä korvausvaatimusta kansainvälisen kauppakamarin välimiesmenettelyssä 2,7 miljardiin euroon. TVO puolestaan vaatii Arevalta 1,8 miljardia euroa korvauksia. Menettelyn lopputuloksesta ei ole mitään tietoa.

Työmaata ovat alusta asti vaivanneet monenlaiset ongelmat ja virheet. Korjattavaa oli muun muassa betonivaluissa ja hitsauksen laadussa.

Suurimmat vaikeudet ovat liittyneet suunnitteluun. Työmaan käynnistyessä suunnitelmat olivat täysin kesken. Piirustusten laatiminen vei aikaa. Jokaisen yksityiskohdan piti saada säteilyturvakeskuksen (Stuk) hyväksyntä. Se vaati suunnitelmiin usein muutoksia. Niiden työstäminen vei lisää aikaa.

Voimala on toki edistynyt kahdeksan rakennusvuoden aikana ja itse rakennukset ovat lähes valmiita. Reaktorilaitteetkin ovat paikoillaan.

"Jonkinlaisella loppusuoralla tässä ollaan ja on selkeästi nähtävissä, mitä töitä vielä on tehtävänä. Tämä ei ole enää hallitsemattomalta näyttävä kokonaisuus", TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo.

Moucquot-Laihon mainitsemat kriittiset työvaiheet liittyvät laitoksen automaatiojärjestelmään. Stuk ei ole hyväksynyt Arevan alkuperäisiä suunnitelmia. Se vaatii testattua näyttöä siitä, että laitoksen turvajärjestelmät toimivat, vaikka automaatiojärjestelmän toiseen osaan tulisi häiriö.

"Automaatiosuunnittelun ja -testauksen läpivieminen laitoksella, jota ei ole minnekään rakennettu, on selvästi osoittautunut vaikeaksi tehtäväksi niin laitostoimittajalle kuin voimayhtiölle. Etenkin järjestelmän turvallisuuden osoittaminen on teettänyt työtä", Stuk:n pääjohtaja Petteri Tiippana sanoo.

Ennen kuin automaatio on suunniteltu ja hyväksytty, siihen liittyviä laitteita ei voida asentaa voimalaan. Nekin pitää vielä testata. Myös laitoksen prosessiin liittyvät järjestelmät ja sähköjärjestelmät riippuvat osin automaation lopullisista ratkaisuista. Viikot ja kuukaudet vierivät ydinvoimatyömaalla nopeasti.

TVO:n Tanhuan mielestä on periaatteessa hyvä, että Areva on ilmoittanut keskittävänsä voimia automaatiojärjestelmään.

"Mutta se, että he vähentävät samaan aikaan töitä laitospaikalla on väärin. Siellä on vielä asioita tekemättä", Tanhua sanoo.

Epäilyksistä huolimatta Tanhua on vakuuttunut, että Areva tekee voimalan ennen pitkää valmiiksi.

"Tämä on Arevan uskottavuuden kannalta niin iso asia. Se, että näitä voidaan tehdä jatkossa muualle maailmaan edellyttää, että heillä on yksi valmistunut voimala näyttää", Tanhua sanoo.

Anni Lassila Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat