Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välipäivien alennusmyynneissä hinnat voivat jopa nousta

Välipäivien myyntisesongissa on kaikki kuten ennenkin. Varsinkin hinnat, sillä ne eivät juuri halvenneet.

Talous
 
Sami Kero HS
Harry Aaltonen löysi Jyry Kortelaiselle luistimet, jotka istuvat lämpökäsittelyn jälkeen laitahyökkääjän jalkaan loistavasti.
Harry Aaltonen löysi Jyry Kortelaiselle luistimet, jotka istuvat lämpökäsittelyn jälkeen laitahyökkääjän jalkaan loistavasti. Kuva: Sami Kero HS

Uravalinta kilpailuyhteiskunnassa on tehtävä entistä aikaisemmin. Tämä tuli selväksi Intersport Puhoksen urheilumyymälässä perjantaina, kun Jyry Kortelainen, 12, veti uusia luistimia jalkaansa.

Kortelainen on Pate eilen perjantaina ensi-iltansa saaneessa uutuuselokuvassa Ella ja kaverit 2 – Paterock. Lisäksi hän on laitahyökkääjä joukkueessa Kojo 2000, siis kojooteissa eli entisissä Kontulan Jokereissa.

Tänään lauantaiaamuna nuori Kortelainen on kovilla, koska Kiekko-Vantaan turnauksessa Tikkurilassa vastaan tulee pietarilainen Serebrjanye Lvy eli toisella kotimaisella Silver Lions.

Kumpi haluaisit olla, Hollywood- vai NHL-tähti?

"Ehkä mieluummin lätkänpelaaja", harvasanainen nuori mies sanoo vetäessään uusien Bauereiden nauhoja tiukemmalle.

"Meillä on neljä lasta, joista kolme pelaa", Jyryn äiti Mirkka Kortelainen perustelee perheen tuloa perjantaina alkaneisiin alennusmyynteihin. "Sovimme aina joulun aikaan, mitkä lahjat haetaan joulun jälkeen. Kyllä kolme yötä jaksaa nukkua ja odottaa, jos saman tavaran saa sitten puolet halvemmalla."

Mutta saako? Esimerkiksi Intersport Puhoksen luistimet ovat kaupan täsmälleen samoin hinnoin kuin ne olivat aatonaattona.

"Niin, mutta ostin itselleni samalla kengät 40 prosentin alennuksella ja jonotin kiltisti kassalle puoli tuntia, että sain ne kengät jotka toivoinkin", Mirkka Kortelainen sanoo.

Luistinosastosta vastaavan Harry Aaltosen mukaan alennuspäivät näkyvätkin enemmän myymälän tekstiilipuolella mutta eivät juuri vaikuta luistinten tapaisiin, seuroissa pelaavien aktiiviharrastajien suosimiin tuotteisiin.

"Kampanjatuotteita tulee heinä-elokuussa, joku tuoteryhmä voi olla tarjouksessa sesongin mukaan. Ja poistuvia malleja voi olla kovissa tarjouksissa."

Vähittäiskaupan joulunjälkeisistä alennusmyynneistä on tullut suomalainen kansanperinne, joka näyttää voivan hyvin vaikka hinnat eivät pahemmin halpenisi.

Helsingin Sanomien sattumanvaraisesti etukäteen valitsemista 19 kulutustavarasta yhdenkään hinta ei ollut Itäkeskuksessa perjantaina sen halvempi kuin joulun aatonaattona maanantaina. Kolme tuotetta oli kallistunut, sillä niiden tarjouskampanjat olivat aattona päättyneet. Oheiseen vertailuun tuotteista on otettu kahdeksan.

Kaupan liiton jäsenkyselyssä yli viidennes kauppiaista kertoi aloittaneensa alennusmyynnit jo ennen joulua.

Varaslähdön ottaneiden osuus vuosi sitten oli vain 12 prosenttia.

Erityisesti etelän urheiluvälinekauppiaat valittivat mustan joulun syöneen myyntiä.

Vettä sataa, talous mataa ja joulun paluuliikenne pääkaupunkiseudulle jakaantuu ainakin neljälle päivälle. Voisiko enää surkeampaa olla?

"Kun myymälää katselee, niin ei tämä siltä näytä", sanoo Intersport Puhoksen myymäläpäällikkö Jami Honkanen ja arvelee myynnin nousevan "aika lähelle" vuoden takaisia lukemia. Kaupan liiton kyselyssä muutkin kauppiaat ovat yhtä toiveikkaita: 43 prosenttia odottaa alennusmyynnin arvon pysyvän viimevuotisella tasolla.

39 prosenttia uskoo myynnin kasvavan.

Puolen päivän aikaan väkeä alkaa olla kauppakeskus Itiksen käytävilläkin pieneksi tungokseksi, mutta aika moni kävelee kauppojen välissä ilman ainoatakaan ostoskassia.

"Ihmiset tulevat haistelemaan ja maistelemaan, mutta ei heillä mitään rahaa ole", sanoo Gigantissa taulutelevisioita ihaileva irlantilaiskokki Philip Larkin.

"Ovat vain istuneet joulun päivät kotona ja kyllästyneet sisällä olemiseen."

Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Risto Lehtimäki jaksaa kuitenkin uskoa ostosinnon heräävän.

"En lähde vaipumaan epätoivoon", Lehtimäki sanoo. "Suomalaisilla on pitkä lukemisen perinne ja on kivaa päästä paikan päälle kirjoja hiplaamaan. Ei se netissä samalta tunnu."

Riikka Pelon Finlandia-voittajan hinta on Suomalaisen kirjakaupan hyllyssä sama kuin maanantaina, mutta tarjoustavaraa puretaan jo rullakoista.

Ensimmäiseen pöytään ladotaan Katri Merikallion ja Tapani Ruokasen kahden vuoden takaista teosta Matkalla – Martti Ahtisaaren tarina. Se maksaa 7,95 euroa eli 22 euroa lähtöhintaa vähemmän.

"Tämän joulun uutuudet ovat alennuksessa vasta vuoden päästä", Lehtimäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat