Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiyhdistysliike rikastuu vuokra-asuntojen tuotoilla

Ammattiliittojen vuokrataloyhtiö VVO on hyvin kannattava, ja se on lisännyt voitonjakoaan pitkään.

Talous
 
rio gandara hs
Suurimmaksi osaksi ammattiliittojen omistaman vuokrataloyhtiö VVO:n pääkonttori on Helsingissä Ruskeasuolla. Yhtiön maksoi viime vuonna osinkoja 15 miljoonaa euroa.
Suurimmaksi osaksi ammattiliittojen omistaman vuokrataloyhtiö VVO:n pääkonttori on Helsingissä Ruskeasuolla. Yhtiön maksoi viime vuonna osinkoja 15 miljoonaa euroa.

"Ei tätä sentään pysty riistoksi sanomaan, mutta onhan tämä meidän kannalta hieman hankala yhtälö", puuskahtaa Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Ann Selin.

Selinin kommentti liittyy vuokra-asumiseen ja vuokrien nousuun. Selin istuu liittonsa edustajana VVO:n hallituksessa.

Ann Selin
Ann Selin

VVO on ammattiliittojen hallitsema entinen "yleishyödyllinen vuokratalo-osuuskunta", joka nykyisin on siirtynyt lähes kokonaan markkinaehtoisten kovan rahan vuokra-asuntojen rakennuttamiseen.

Vaikka Suomen talouselämässä monilla menee huonosti, on ainakin yksi sektori, joka tuottaa erityisen hyvin: vuokra-asuntojen omistaminen.

Vuokra-asuntoyhtiöillä menee hyvin kahdesta syystä. Vuokra-asunnoista on pulaa, mikä sallii tasaisen vuokrien noston.

Toinen tekijä on matala korkotaso. Yritykset rakennuttavat ja ostavat asuntonsa pitkälti velkarahalla, joten kun lainakustannukset ovat matalat, tuottavuus paranee.

Kun yrityksellä menee hyvin, yrityksessä ollaan yleensä tyytyväisiä, mutta VVO:ssa on taustansa vuoksi jouduttu myös selittelemään.

VVO:n suurin omistajaryhmittymä koostuu ammattiliitoista. Hallitusta johtaa Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Muita omistajia ovat esimerkiksi työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen.

VVO:sta on kasvanut Suomen suurin vuokra-asuntojen hallinnoija. Toiseksi suurin alan yritys on Sato, jonka omistavat pääasiassa työeläkeyhtiöt.

Kummankin yhtiön uustuotanto on lähes täysin markkinaehtoista tuotantoa. Lisäksi ne ovat lähes pelkästään keskittyneet sinne, missä saa suurimmat vuokrat eli pääkaupunkiseudulle.

Vuokrien markkinakehitys on johtanut siihen, että VVO:n ja Saton tulokset ovat parantuneet ja voitonjako on noussut vuosi vuodelta. Tämä pakottaa etenkin ammattiliitot selittelemään.

VVO maksoi omistajilleen viime vuodelta osinkoja yhteensä 15 miljoonaa euroa. Neljä vuotta aiemmin, vuonna 2008, osinkoja maksettiin neljän miljoonan euron arvosta. Siitä lähtien jakovara on tasaisesti noussut.

Sato maksoi viime vuodelta osinkoja VVO:ta runsaasti enemmän 28 miljoonaa. Vuonna 2008 Saton voitonjako oli 11 miljoonaa euroa.

VVO:n voitonjako on siis neljässä vuodessa lähes nelinkertaistunut ja Saton lähes kolminkertaistunut.

PAM:n Selin sanoo, että tulosparannuksesta huolimatta hänen käsityksensä mukaan VVO on ollut vuokramarkkinoilla melko kohtuullinen toimija. Se on korottanut vuokria monia muita vähemmän.

Selin viittaa "pääkilpailijaan" Satoon, jota pidetään yleisesti hintajohtajana.

Osavuosikatsaukset vahvistavat asian. VVO:n kovan rahan vuokrataloissa keskimääräinen kuukausivuokra neliömetriltä oli tämän vuoden tammi-syyskuussa 12,65 euroa.

Satolla vastaava vuokra oli 14,74 euroa. Selin huomauttaa myös, että vaikka VVO:n uustuotanto on jo täysin markkinaehtoista, yhtiön vanhemmasta asuntokannasta melkoinen osa on vielä sääntelyrajoitusten piirissä. Niissä on hänen mukaansa tehty pienempiä korotuksia kuin muissa kohteissa.

Selin sanoo, että VVO on markkinoilla toimiva liikeyritys. "Myös meidän ay-liitoissa pitää huolehtia omaisuudestamme. Siinä mielessä olemme kuin mikä tahansa sijoittaja."

Hän huomauttaa, että varsinainen sosiaaliseen asuntotuotantoon VVO ei osallistu, vaan se on lähinnä kuntien harteilla.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne puolustaa korotuksia kiinteistöjen ylläpitokustannusten kasvamisella.

Antti Rinne
Antti Rinne

"Olemme yrittäneet seurata kustannuksia sen mukaan kuin VVO:n asiantuntijat ovat meille selvittäneet."

Rinne huomauttaa, että VVO käyttää asuntojen kunnossapitoon huomattavan summan varoja, joita rahastoidaan vuosittaisista voitoista. Viime vuonna asuntoja remontoitiin 70 miljoonalla eurolla.

Rinne tosin myöntää, että korotuksissa on tapahtunut ylilyöntejäkin, joihin hallitus on joutunut puuttumaan. Ylilyönnit on hallituksen väliintulon jälkeen korjattu.

VVO:n viime vuosien kova tulosparannus johtuu Rinteen mukaan enemmänkin matalista koroista kuin vuokrankorotuksista.

"Jos korkotaso nousee tästä prosenttiyksikön tai pari, niin tulos heikkenee äkkiä."

Omistajille tulevan voitonjaon periaatteet on Rinteen mukaan sovittu ennakkoon. Hänestä voitonjako on kehittynyt maltillisesti. Rinne sanoo, että vuonna 2010 hallitus puolitti voitonjaon yhtiön johdon esittämästä.

Rinne huomauttaa, että VVO:n hallituksessa on kahdenlaisia omistajia, ay-liittoja ja työeläkeyhtiöitä, joiden intressit menevät välillä ristiin. "Ei meillä riitoja ole ollut, mutta vilkasta keskustelua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat