Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhyt aika rinteessä on kallein

Matkailijat ostavat päivän tai puolen päivän hissilippuja, jolloin laskettelupäivä maksaa eniten

Talous
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Levin hiihtokeskus Kittilässä.
Levin hiihtokeskus Kittilässä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Laskettelukeskusten hissilippujen hinnat vaihtelevat suuresti. Mitä lyhyemmäksi aikaa hiihto-oikeuden ostaa, sitä suurempi on hinta.

"Ylläksellä laskettelemme vain muutamana päivänä vuodessa. Yleensä käymme laskettelemassa Hasamäen lähirinteellä", sanoo juvalainen Pekka Harmoinen. Hän viilettää Ylläksen rinnettä tyttärensä Lilli Harmoisen kanssa.

Ensi kertaa päiväliput ostivat myös Ylläksellä laskettelevat brittituristit Tom Lindley, Alex Barlon ja Rachel Ellis Leedsistä.

Harmoiset ja brittituristit ovat laskettelukeskuksen näkökulmasta parhaita asiakkaita. He maksavat yhdestä lasketteluvuorokaudesta suurimman hinnan.

Ylläksellä kolmen tunnin hissilippu maksaa 31 euroa ja yhden vuorokauden lippu 35 euroa. Kolmen vuorokauden lippu maksaa 86,50 euroa ja viiden vuorokauden lippu 127 euroa. Kausilippu on huokein, jos voi käydä Ylläksellä useasti laskettukauden aikana.

Mitä vähemmän aikaa ehtii olla rinteessä, sitä kalliimmaksi laskettelu tulee. Tunnin pyrähdys maksaa 18 euroa.

"Turistit ostavat lyhyitä lippuja, koska monet käyvät 1–2 päivänä rinteessä. Se tietysti näkyy positiivisesti yrityksen kannattavuudessa", kertoo Iso-Ylläksen rinnetoimintapäällikkö Mikko Virranniemi.

Parhaiten on menestynyt Levi, joka on tilastoissa laskettelukeskusten ykkönen. Levillä hissilippujen myynti on kasvanut voimakkaammin kuin laskettelupäivien määrä.

"Levillä on kalliimmat hissiliput kuin meillä. Siellä myydään enemmän lyhyitä lippuja, joten heidän myyntitulos on parempi verrattuna käytettyihin rinnepäiviin. Lisäksi me kampanjoimme jo viime talvena edullista perhelippua, mikä heijastuu tulokseen negatiivisesti", kertoo Ruka-keskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Rukalla saa vanhempien kanssa lasten ja nuorten 4–14 päivän hissiliput 30 prosentin alennuksella.

"Levi on onnistunut kansainvälisessä markkinoinnissa pujottelun maailmacupin ansiosta. Sinne mennään laskettelemaan lyhyeksikin ajaksi Keski-Eurooppaa myöten", sanoo Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti.

Kymmenen suurinta laskettelukeskusta ovat Larilahden mukaan vakiinnuttaneet asemansa.

"Kovinta kisaa käydään neljännestä sijasta Tahkon ja Himoksen välillä. Himos on kasvanut hyvin, mutta olemme pitäneet pintamme", sanoo Tahkon omistavan Huippupaikkojen toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen.

Parhaiten hissilippujen myyntiä ovat kuuden vuoden kuluessa kasvattaneet kymmenen Keski- ja Etelä-Suomen keskikokoista laskettelukeskusta. Niiden yhteenlaskettu myynti kasvoi 32 prosenttia. Kymmenen suurimman laskettelukeskuksen myynti kasvoi vastaavana ajankohtana 11 prosenttia.

Keskikokoisten kymmenen suurinta ovat Talma, Vihti, Peuramaa, Kasurila, Koli, Saariselkä, Ellivuori, Meri-Teijo, Ounasvaara ja Ukkohalla. Ounasvaara ja Ukkohalla sijaitsevat Pohjois-Suomessa.

"Näistä Talma, Vihti ja Peuramaa ottivat viime kaudella selvän kaulan muista", Larilahti sanoo. Niissä hissilippujen myynnin arvo ylitti ensi kertaa miljoona euroa.

"Etelän keskukset ovat haavoittuvia. Lumeton talvi voi syödä tuloksen. Aina ne ovat nousseet siitä pystyyn ja jopa investoineet."

Tapio Mainio HS
Kolari

Kai Tirkkonen
Pekka Harmoinen kävi tyttärensä Lilli Harmoisen kanssa ottamassa tuntumaa Ylläksen rinteisiin. Yleensä he laskettelevat Etelä-Savossa Juvan Hasamäen lähirinteessä.
Pekka Harmoinen kävi tyttärensä Lilli Harmoisen kanssa ottamassa tuntumaa Ylläksen rinteisiin. Yleensä he laskettelevat Etelä-Savossa Juvan Hasamäen lähirinteessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat