Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bricsien jälkeen tulevat Mint- ja Civets-maat

Talous
 

Tammikuun alkupuolella osakemarkkinoilla kaksi yllättävää käyrää karahti yhteen. Kehittyneiden maiden osakkeiden tuotto nousi ohi niin sanottujen Brics-maiden osakkeiden tuoton, jos sijoitus oli tehty finanssikriisin alkamisvuonna 2008.

Brics-kirjainyhdistelmä tulee Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan englanninkielisistä nimistä.

Brics-maat ja kehittyvät taloudet ovat olleet melkein tuottoautomaatteja koko 2000-luvun. Syystäkin, sillä niiden taloudet ovat kasvaneet rikkaita maita nopeammin. Brics-osakkeet ovat kallistuneet rivakasti.

Nousun taustalta löytyvät rikkaita maita alhaisempi lähtötaso, raaka-ainebuumi, edullinen työvoima ja isojen keskuspankkien viime vuosien poikkeukselliset tukitoimet.

Keskuspankit ovat pitäneet maailman rahoitusjärjestelmää pystyssä ja liikkeellä pukkaamalla rahaa sen rattaisiin. Brics-maihin ilmiö on luonut ison riskin.

Maailmanpankki huomautti kuluneella viikolla julkaistussa katsauksessaan, että pääomavirrat Brics-maihin ja muihin kehittyviin talouksiin voivat supistua jopa 80 prosenttia, jos maailman isot keskuspankit lopettavat tukitoimensa äkisti.

Riski on iso, vaikka Maailmanpankki ennustaakin, että finanssikriisin jälkeiseen maailmaan sopeudutaan vähitellen.

Kehittyvät maat eivät kuitenkaan enää ole samanlaisia sijoittajien lemmikkejä kuin vielä runsas vuosi sitten. Sijoittajia pelottavat esimerkiksi Turkin mittava korruptiokompurointi, Thaimaan väkivaltaiseksi muuttunut poliittinen kriisi ja Brasilian kuutta prosenttia kolkutteleva inflaatio. Brasilian keskuspankki on nostanut ohjauskoron jo 10,5 prosenttiin.

Investointipankkien myyntitiimeissäkin on huomattu, ettei Brics ole enää taikasana. Tarvitaan siis uusia kirjainyhdistelmiä. Mint-maista (Meksiko, Indonesia, Nigeria ja Turkki) on puhuttu jo pari vuotta, mutta nyt tammikuussa Mintiä on yllytty toistelemaan lähes kuorossa.

Ehkäpä Mint myy.

Mint-maita yhdistävät nuori ja runsas työvoima sekä suotuisa sijainti maailmankaupan reiteillä. Maiden niputtamisella on siis jonkinlaiset perusteensa, mutta piensijoittajan on hyvä muistaa, että kyse on myös sijoitustuotteiden markkinoinnista.

Sama koskee Civets-maita (Kolumbia, Indonesia, Vietnam, Egypti, Turkki ja Etelä-Afrikka) ja Next 11 -ryhmää (Seuraavat 11), johon kuuluvat Bangladesh, Egypti, Indonesia, Etelä-Korea, Meksiko, Nigeria, Pakistan, Filippiinit, Vietnam ja Turkki.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat