Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkiin kotitalouksiin on asennettu etäluettava sähkömittari

Sähköstä voi nyt maksaa vaikka joka tunnilta erikseen

Talous
 
Pentti Vänskä
Kuopiolaisen Harri Saitsevin omakotitalo lämpiää sähköllä. Etäluettava mittari asennettiin kellariin pari vuotta sitten. Mittarista tieto kulutuksesta menee sähköyhtiölle. Saitsev voi lukea kulutustietonsa verkosta vaikka tabletiltaan.
Kuopiolaisen Harri Saitsevin omakotitalo lämpiää sähköllä. Etäluettava mittari asennettiin kellariin pari vuotta sitten. Mittarista tieto kulutuksesta menee sähköyhtiölle. Saitsev voi lukea kulutustietonsa verkosta vaikka tabletiltaan. Kuva: Pentti Vänskä

Sähköyhtiöt saivat vuodenvaihteessa suururakan päätökseen. Kaikkiin kotitalouksiin on asennettu viiden viime vuoden aikana etäluettava sähkömittari. Se lähettää asunnon tuntikohtaiset sähkönkulutustiedot kerran päivässä sähköyhtiölle.

Kuluttajille muutos on näkynyt ennen kaikkea siinä, että sähköyhtiöt laskuttavat sähköstä todellisen kulutuksen mukaan. Kulutusarvioon perustuvista laskuista on luovuttu.

Fakta

Tarkkaa tietoa kulutuksesta

 Vuodenvaihteeseen mennessä käytännössä kaikkiin kotitalouksiin on asennettu etäluettava sähkömittari.

 Mittarit ovat kerrostaloissa joko erillisessä mittarihuoneessa tai asunnon eteisen sähkökaapissa. Pientaloissa mittari on yleensä talon ulkopuolella sähkökaapissa.

 Mittari lähettää kerran päivässä vuorokauden sähkönkulutustiedot sähköyhtiölle. Tieto kulkee matkapuhelinverkossa. Kulutus raportoidaan joka tunnilta erikseen.

 Omia kulutustietoja voi katsella päivän viiveellä sähköyhtiön nettisivujen kautta.

 Yhtiöillä on erilaisia vertailu- ja laskupalveluita, joilla omaa kulutustaan voi analysoida.

 Jos sähkön ostaa tuntikohtaisen pörssihinnan mukaan, kulutustaan voi yrittää ohjata halvemmille tunneille.

Etämittarit luovat mahdollisuuksia paljon muuhunkin. Sähköalalta on tulossa monenmoista palvelua sähkön käytön analysoimiseen ja ohjailuun.

Oman sähköyhtiönsä nettisivuilta pääsee tarkkailemaan omaa kulutusta päivän viiveellä.

Käppyröistä voi nähdä esimerkiksi, miten paljon saunan lämmittäminen lisää kulutusta.

Omakotiasuja voi ihmetellä, miten valtavasti vesivaraajan lämmittäminen vie sähköä, taikka lattialämmityksen käynnistyminen kovilla pakkasilla. Palvelujen taso tosin vaihtelee yhtiöiden välillä.

Kuopiolainen Harri Saitsev on käynyt seuraamassa sähkökulutusta harvakseltaan, vaikka 1960-luvun omakotitalo lämpiää sähköllä. "Talvisin ehkä kolmen kuukauden välein, kesällä en juuri ollenkaan", hän sanoo.

Saitsevin perhettä sähkö kyllä kiinnostaa, ja kulutusta on pyritty hillitsemään.

Takkaa lämmitetään pakkasilla päivittäin. Suihkussa ei lotrata pitkiä aikoja, jotta lämmintä vettä säästyy. Talossa on myös uusittu ikkunat ja hankittu ilmalämpöpumppu.

Kuopion Energian järjestelmävastaava Harri Korhonen kertoo, että yhtiön nykyinen online-järjestelmä on jäykkä. Sitä ollaan uusimassa, jotta useampi asiakas kiinnostuisi kulutuksen seuraamisesta.

Suurimman hyödyn etäluettavasta mittarista saa, jos kulutusta pääsee säätämään tuntikohtaisen sähkönhinnan mukaan. Se on mahdollista, jos ostaa sähköä niin sanotulla spot-hinnalla. Se on pohjoismaisen sähköpörssin tunneittain vaihteleva hinta, johon sähköyhtiöt lisäävät pienen toimitusmaksun päälle.

"Energiaviraston sivuilta näkee, että kovin moni yhtiö ei tätä tuotetta vielä myy", asiantuntija Ina Lehto Energiateollisuudesta sanoo.

Helsingin Energia on yksi myyjistä. Yksikön päällikön Jussi Mikkolan mukaan spot-sähkön ostajia on "tuhansia" ja kiinnostus on lisääntynyt.

"Kiinnostus on kasvanut juuri sitä kautta, että etäluettavat mittarit antavat mahdollisuuden ohjata kulutusta edullisemmille tunneille", Mikkola sanoo.

Pörssisähkön hinnan seuraaminen on myös helpottunut huomattavasti. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on kehittänyt älypuhelinsovelluksen, josta näkee sähköpörssin seuraavan päivän tuntihinnat helposti. Sovellus toimii Windows-puhelimilla, mutta on pian tulossa myös muille käyttöjärjestelmille.

"Kerran kaupassa suunnittelin uuniruokaa, mutta katsoin, että onpas sähkö kallista. Päädyin tekemään salaattia", Ina Lehto kertoo.

Hänen mukaansa markkinoilla on myös laitteita, jotka analysoivat sähkön hintaa ja automaattisesti ohjaavat koneita käynnistymään silloin, kun sähkö on halvinta.

"Esimerkiksi niin, että lämminvesivaraaja menee päälle aamuyön tunteina", hän sanoo.

Helsingin Energian Mikkola muistuttaa, ettei spot-hinnan seuraaminen sovi välttämättä kaikille. Hinta voi heittelehtiä välillä rajusti. "Pitää ainakin ymmärtää, miten hinta muodostuu. Teoriassa pörssisähkö on pitkällä aikavälillä kuitenkin halvempaa kuin muut sopimukset", Mikkola sanoo.

Kulutuksen siirtäminen hiljaisemmille tunneille olisi hyödyksi koko sähköjärjestelmälle. Voimantuotantokapasiteettia tarvitaan vähemmän, jos kulutuksen huiput pienenevät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat