Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roaming-maksujen yhtenäistäminen saattaisi nostaa hintoja Suomessa

Moni sulkee puhelimensa tai välttää sen käyttöä ulkomailla korkeiden hintojen takia, paljastaa EU:n tuore kyselytutkimus

Talous
 
Lomapuhelujen hinnat alas, vaativat turistit - operaattori empii
Lomapuhelujen hinnat alas, vaativat turistit - operaattori empii
Suomalaiset kavahtavat kännykän käyttöä muualla Euroopassa, koska pelkäävät puhelinlaskua. Puhelinoperaattori epäilee, että yhteiset taksat EU:n alueella nostaisivat kotimaisia hintoja. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS

Kun Teneriffan-lento laskeutuu Kanariansaarille, yksi asia on varma Heiskasen perheessä: puhelin pysyy kiinni.

"Siihen pyritään, että kotiin ei soiteta, koska se on kallista", äiti Laura Heiskanen sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Fakta

Dataliikenne voi tuoda ison laskun

 Teleoperaattorit perivät verkkovierailumaksuja, kun puhelin tai sim-kortilla varustettu taulutietokone on ulkomailla yhteydessä jonkin toisen operaattorin verkkoon.

 Etenkin tiedonsiirrosta voi tulla ulkomailla suuria kuluja.

 Suuret kulut voi estää, jos kytkee ulkomailla dataliikenteen pois päältä muuttamalla puhelinasetuksia.

 Jos puhelimella haluaa lukea ulkomailla sähköpostia tai selailla verkkosivuja, sen voi tehdä käyttämällä ilmaisia langattomia verkkoyhteyksiä (wi-fi).

"Yhteydessä ollaan lähinnä tekstiviesteillä ja ilmaisilla wlan-yhteyksillä."

Sama ilmiö on nähtävissä kaikkialla Euroopan unionissa. Asukkaat välttävät matkapuhelimensa käyttöä matkustaessaan kotimaansa ulkopuolella muissa EU-maissa. Tämä käy ilmi laajasta EU-komission teettämästä kyselystä.

Puhelimen käytön rajoittamisella halutaan välttyä yllättävistä maksuista, joita koituu verkkovierailuista eli niin sanotusta roamingista kotioperaattorin verkon ulkopuolella.

"Ei ole tullut yllätyksiä, mutta olen aina tarkkana", kertoo niin ikään Kanarian lämpöön lähtevä Sanna Lindholm.

Komission kyselyyn vastasi yhteensä 28 000 ihmistä kaikista jäsenmaista.

Yli neljännes matkailijoista sulkee kokonaan puhelimensa saapuessaan vieraaseen EU-maahan. Kolmannes ei koskaan soita äänipuheluja toisesta EU-maasta eikä myöskään ota vastaan puheluja.

Ihmiset lähettävät enemmän tekstiviestejä kuin mitä soittavat puheluja, mutta silti 26 prosenttia vastaajista sanoi pidättyvänsä tekstiviestien lähettämisestä.

Artikkeliin liittyvät

Jopa puolet vastaajista jättää kokonaan internetin käytön vieraassa maassa. Vain kuusi prosenttia sanoi käyttävänsä nettiä puhelimellaan täysin samoin kuin kotimaassa.

Operaattoreiden pitäisi tehdä vähintäänkin nettipalveluissa maan rajat ylittäviä sopimuksia, jotta datahinta olisi sama, esittää Lontooseen lentävä Steve Davis Helsinki-Vantaalla.

Kun tarkastellaan vain suomalaisia vastaajia, heistä 15 prosenttia kertoi sulkevansa puhelimen muissa EU-maissa. 27 prosenttia sanoi kytkevänsä pois roaming-mahdollisuudet.

Tekstiviestejä 41 prosenttia suomalaisista kertoi lähettävänsä yhtä paljon kuin kotona. 36 prosenttia sanoi, etteivät he käytä lainkaan mobiilinettiä EU-maissa.

Digitaalipalveluista vastaava komissaari Neelie Kross kertoi pitävänsä selvityksen tuloksia järkyttävinä.

Kross on pitkään ajanut verkkovierailumaksujen alentamista ja yhtenäistämistä EU:ssa. Selvityksen julkaisun jälkeen Kross vaati maksujen siirtämistä lopullisesti historiaan, koska ne eivät kuulu sisämarkkinoille.

Kross valitti, että kun EU-kansalaiset joutuvat hintasyistä välttämään matkapuhelimen käyttöä, alan yritykset eivät saa tilaisuutta kehittää palvelujaan. Krossin mukaan haittaa koituu erityisesti matkailu-, valokuva- ja karttapalvelujen kehittäjille.

Selvitys osoitti, että paljon matkustavat rajoittavat selvästi enemmän puhelimen käyttöä kuin satunnaiset matkailijat. Tämä johtunee siitä, että paljon matkustavat tuntevat verkkovierailuista tulevat kustannukset.

Suomessa sekä viranomaiset että operaattorit ovat suhtautuneet epäillen komissaari Krossin pyrkimyksiin vierailumaksujen alentamisesta ja poistamisesta.

Epäily johtuu siitä, että Suomessa matkapuhelinmaksut ovat EU:n keskitasoa matalammat. On pelätty kotimaiseen hintatasoon tulevan paineita, jos hintoja EU-tasolla yhtenäistetään.

Kehityksen on myös epäilty toimivan isojen EU:n laajuisten operaattoreiden hyväksi.

Johtaja Pekka Väisänen puhelinoperaattori DNA:sta sanoo, etteivät verkkovierailut ole suomalaisille operaattoreille merkittävää liiketoimintaa, koska täällä käy vähän verkkovierailijoita.

Sen sijaan hän sanoo ymmärtävänsä niitä suomalaisia, jotka matkustavat paljon ja joutuvat rajoittamaan puhelimen käyttöään.

Heille operaattorit ovat kehitelleet palveluja, joiden avulla roaming-ongelmat pystytään kiertämään. Sekin tietysti maksaa asiakkaalle.

Englannissa asuva Ingela Honkala-Mason vaihtaa sim-korttiaan riippuen siitä, onko kotonaan vai käymässä Suomessa. Englannin sisällä eri operaattorilta toiselle soitto voi olla todella kallista.

"Olisi tervetullutta, jos kaikki maksut tulisivat samanlaisiksi, mutta sen pitäisi toimia myös maan sisällä."

Terhi Liimu HS
Puhelinkulujaan tarkasti seuraava Sanna Lindholm kertoo, että hän lähettää yhä harvemmin tekstiviestejä ulkomailta. Niiden sijasta hän kertoo käyttävänsä pikaviestipalveluja, kuten WhatsAppia. Hän oli lähdössä Aaro Heikkilän (vas.) ja poikansa Joni Lindholmin kanssa Teneriffalle.
Puhelinkulujaan tarkasti seuraava Sanna Lindholm kertoo, että hän lähettää yhä harvemmin tekstiviestejä ulkomailta. Niiden sijasta hän kertoo käyttävänsä pikaviestipalveluja, kuten WhatsAppia. Hän oli lähdössä Aaro Heikkilän (vas.) ja poikansa Joni Lindholmin kanssa Teneriffalle.
Terhi Liimu HS
Verkkovierailumaksut eivät ole merkittävää liiketoimintaa suomalaisille operaattoreille, sillä Suomessa käy vain vähän verkkovierailijoita, sanoo johtaja Pekka Väisänen DNA:sta.
Verkkovierailumaksut eivät ole merkittävää liiketoimintaa suomalaisille operaattoreille, sillä Suomessa käy vain vähän verkkovierailijoita, sanoo johtaja Pekka Väisänen DNA:sta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat