Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taantuma vie kampaajien asiakkaat

Kahta kampaamoa pyörittävä Katja Hämäläinen on ajatellut lopettamista

Talous
 
Kaisa Rautaheimo HS
Lime Hair -kampaamon Kirkkonummella omistava Katja Hämäläinen sanoo joutuneensa nostamaan hintojaan alv:n nousun jälkeen. Samalla kun liikevaihto on pienentynyt, kulut ovat kasvaneet.
Lime Hair -kampaamon Kirkkonummella omistava Katja Hämäläinen sanoo joutuneensa nostamaan hintojaan alv:n nousun jälkeen. Samalla kun liikevaihto on pienentynyt, kulut ovat kasvaneet. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Vielä viime vuonna Virpi Sory työskenteli kampaajana Helsingin keskustassa. Nyt hän lukee sosionomiopintojen pääsykokeisiin ja nauttii iloisena peruspäivärahaa.

"En muista, että olisin vuosiin ollut näin onnellinen kuin nyt", hän hymyilee.

Artikkeliin liittyvät

Sory on yksi noin kahdestasadasta parturi-kampaajayrittäjästä, jotka ovat hiusyrittäjien liiton mukaan lopettaneet toimintansa pääkaupunkiseudulla vuoden aikana.

Syynä on taloudellinen taantuma.

Sorylle lopettamispäätös ei ollut helppo 26 vuoden kampaajauran jälkeen. Tulot olivat kuitenkin jääneet jo pitkään niin pieniksi, että lopulta luovuttaminen oli ainoa järkevä vaihtoehto.

Taakse jäi jatkuva stressi toimeentulosta. Edessä on verovelan ulosotto, jos Sory saa uusia töitä.

"Nyt ainakaan verovelkani ei kasva enää euroakaan."

Lopettaminen on käynyt myös kahta kampaamoa pyörittävän Katja Hämäläisen mielessä. Hän työllistää Imatralla ja Kirkkonummella yhteensä kymmenen ihmistä. Viime vuosi oli tappiollinen, eikä tämäkään näytä hyvältä.

"Syön koko ajan säästöjäni. On iso kysymys, miten kauan ne kestävät", Kirkkonummella Lime Hair -nimistä liikettä pitävä Hämäläinen sanoo.

Suomen hiusyrittäjien toiminnanjohtajan Arja Laurilan mukaan koko maassa toimintansa on lopettanut tuhat kampaamoyrittäjää. Heistä suuri osa on Soryn kaltaisia sopimusyrittäjiä tai tuolivuokralaisia. Sopimusyrittäjä työskentelee toisen yrittäjän tiloissa ja maksaa tälle vuokraa osan liikevaihdostaan. Tuolia vuokraava hankkii itse myös hoito- ja muotoiluaineet.

Kampaajat ovat ahdingossa, koska epävarmassa taloustilanteessa ihmiset leikkauttavat ja värjäyttävät hiuksiaan harvemmin. Laurilan mukaan käyntivälit ovat pidentyneet jopa kolmeen kuukauteen, kun ennen kampaajalla käytiin kerran kuussa.

Hiuksia lisäksi värjätään aiempaa enemmän itse kotona.

Myös Suomen Yrittäjien ekonomistin Petri Malisen mukaan ostovoiman heikentyminen näkyy siinä, kuinka paljon ihmiset käyttävät rahaa henkilökohtaisiin palveluihin. "Yhä enemmän mietitään, missä määrin kulutetaan", hän kertoo.

Yleinen talouden epävarmuus laittaa Malisen mukaan miettimään heidätkin, joiden tuloja esimerkiksi työttömyys ei ole nakertanut.

Kampaamoja, pesuloita ja muita vastaavia henkilökohtaisten palvelujen yrityksiä on mennyt kahden viime vuoden aikana konkurssiin enemmän kuin aiemmin. Aiemmin konkursseja tehtiin vuosittain tavallisesti 20–30, mutta viime vuonna niitä oli 40 ja sitä edellisenä vuonna 50.

Taantuman lisäksi parturi-kampaajat syyttävät vaikeuksistaan arvonlisäveron reipasta nostamista vuoden 2012 alussa, kun alv-alennuskokeilu päättyi. Parturi- ja kampaamopalveluissa sekä pienissä korjauspalveluissa alv:tä alennettiin 2007 kokeiluluonteisesti kahdeksaan prosenttiin. Nyt se on 24 prosenttia.

Veroa nostettiin juuri, kun talous lähti luisumaan alamäkeen.

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen (VATT) tutkijan Tuomas Kososen mukaan veronalennus ei ollut kuitenkaan onnistunut lisäämään kampaamopalvelujen kysyntää eikä työllisyyttä. Kampaamojen voitot lisääntyivät, mutta valtio ei hyötynyt.

Kososesta veron nousukaan ei ole vaikuttanut palvelujen käyttöön. "Se, että yritykset ovat joutuneet laittamaan lapun luukulle, saattaa johtua esimerkiksi taloudellisesta suhdanteesta pikemmin kuin veronnostosta", hän sanoo.

Oli miten oli, parturikäynti on monelle nykyisessä taloustilanteessa liian kallis. Tämän myöntää entinen kampaaja Virpi Sory itsekin.

"En pysty käymään kampaajalla tämänhetkisillä tuloillani."

Virpi Sory jätti 26 vuoden kampaajauran taakseen vuodenvaihteessa. Hän pyrkii opiskelemaan sosionomiksi ja toivoo saavansa töitä maahanmuuttajien kotouttamisen parissa.
Virpi Sory jätti 26 vuoden kampaajauran taakseen vuodenvaihteessa. Hän pyrkii opiskelemaan sosionomiksi ja toivoo saavansa töitä maahanmuuttajien kotouttamisen parissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat