Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkon uusi kivijalkalinjaus näkyy – K-supermarket jäi ilman viinakauppaa

Helsingin Postitalon uuden ruokakaupan yhteyteen ei tule Alkoa

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Alko vetäytyi aikeestaan tulla Postitalon K-marketin naapuriin.
Alko vetäytyi aikeestaan tulla Postitalon K-marketin naapuriin. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin Postitaloon toukokuun lopulla avattava K-supermarket jää ilman Alkoa. Alkolle oli suunniteltu tilat ruokakaupan yhteyteen, mutta myymälää ei sittenkään tule monopoliliikkeen uusien linjausten takia.

Alko pyrkii nykyisin perustamaan yhä enemmän myymälöitä muualle kuin S- ja K-ryhmän kauppojen kupeeseen.

"Meillä oli alun perin tarkoitus tulla Postitaloon, mutta kun liikepaikkakriteerejämme tarkennettiin, niin yhtiön hallitus päätti, ettei hanketta toteuteta", sanoo Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen.

Uusien tuulien takana on valtion tahto ja perusteena kilpailun edistäminen. Maan hallituksen terveen kilpailun edistämisohjelmassa Alkojen edellytetään sijoittuvan tasapuolisemmin, koska viinakauppa kasvattaa viereisen ruokakaupan myyntiä.

Keskossa Postitalon ratkaisuun ei olla tyytyväisiä, vaikka ruokakaupalle jääkin enemmän tilaa. "Kilpailuasetelmassa tämä on puute, koska asematunnelin S-marketin ja Stockmannin yhteydessä on Alko. Toki Alko tekee omat päätöksensä", sanoo Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Antti Palomäki.

Alkoista yli puolet sijaitsee K- tai S-kaupan yhteydessä, ja neljännes niistä on kauppa- tai hypermarketkeskuksissa, joista yleensä löytyy jommankumman suuren ketjun ruokakauppa.

Vain viidennes Alkoista sijaitsee muiden ruokakauppojen vieressä tai erillään.

Joitakin liikkeitä on avattu Lidlien kylkeen, ja kesäkuusta alkaen Helsingin Esplanadilta saa viiniä ja viinaa Siwan vierestä.

Korhosen mukaan Alko ei silti ole hylkäämässä ruokakaupan markkinajohtajia. Postitaloa vastaavia tapauksia, jossa jo suunnitellusta myymälästä luovutaan, "ei käytännössä" ole.

Alkojen sijainti kiinnostaa myös EU:n komissiota. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira raportoi monopolin toiminnasta Brysseliin kaksi kertaa vuodessa.

Raporttia kommentoi myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

"On ilmeistä, että nykysijoittelu vahvistaa osaltaan kahden suurimman ryhmittymän etua pienempiin toimijoihin nähden ja että sijoittelupolitiikka on omiaan lujittamaan keskittynyttä kaupan rakennetta.", virasto kirjoitti vuonna 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat