Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pihka pitää eläimet terveinä ja vähentää antibioottien tarvetta

Maanviljelijä lisää kalkkunoiden rehuun pihkaa, joka vähentää antibioottien tarvetta

Talous
 
Antti Johansson / HS
Paimiolainen Tatja Vahtivaara kasvattaa 20 000 kalkkunaa vuodessa. Hän käy kahdesti päivässä tarkastamassa, että linnut saavat riittävästi ruokaa ja vettä.
Paimiolainen Tatja Vahtivaara kasvattaa 20 000 kalkkunaa vuodessa. Hän käy kahdesti päivässä tarkastamassa, että linnut saavat riittävästi ruokaa ja vettä. Kuva: Antti Johansson / HS

Lämpö ja kosteus iskevät kasvoihin kuin ruoska. Tuhannet kalkkunat tuijottavat muukalaista, joka perääntyy ja noutaa eteisestä hengityssuojaimen.

"Ne ovat niin sympaattisia ja komeita lintuja", kalkkunoiden omistaja, maanviljelijä Tatja Vahtivaara sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Lahkeissa uteliaasti kyhnyttävät eläimet näyttävät virkeiltä ja kaakattavat reippaasti.

Vahtivaaran tila Paimion Kruuvaisissa kasvattaa vuosittain 20 000 kalkkunaa.

Kanat lihovat teuraskokoon sadassa päivässä, kukot saavat elää kolme viikkoa pidempään. Vahtivaaran mukaan tänä aikana kukoista kuusi ja kanoista vain kaksi sadasta kuolee ennenaikaisesti.

Yksi syy eläinten hyvään kuntoon on pihka, kauppanimeltään Progres, jota on tänä vuonna ryhdytty panemaan rehun sekaan.

Vaikka pihka ei ole lääke, se tukee eläintä taistelussa kuolioista eli suolistotautia vastaan.

Varttunut kalkkuna syö päivässä melkein puoli kiloa rehua, enimmäkseen vehnää, joka on korjattu tilan omilta pelloilta.

Päiväannoksen joukkoon lorautetaan soijaa, valkuaista, vitamiineja sekä gramma tai kaksi Progres-mäntyöljyä, joka sisältää pihkaa. Mäntyöljy on selluteollisuuden sivutuote.

Lopputuotteessa pihka ei maistu, sillä se ei imeydy suolistosta kalkkunan lihaan.

Kruuvaisten kalkkunoille pihkaa on syötetty muutaman kuukauden ajan, ja Vahtivaaran mukaan kokemukset ovat myönteisiä.

Ajatuksen pihkan syöttämisestä eläimille keksi Hankkijan tutkimus- ja kehitysjohtaja Juhani Vuorenmaa. Hän on maatilan poika Hämeenkyröstä, ja hän on koko työelämänsä puuhannut rehujen kanssa.

Hankkija kehitti rehun lisäainetta monta vuotta ja sijoitti kehitystyöhön miljoonia euroja. Tukea yhtiö sai valtiolta, teknologian kehittämiskeskus Tekesiltä.

"Lopulta päädyimme puun kemikaaleihin. Kun puut elävät luonnossa satoja vuosia, niillä täytyy olla mekanismeja, joilla ne suojautuvat ulkopuolelta tulevia vitsauksia vastaan", Vuorenmaa kertoo.

"Kun tuotetta kehitettiin, lapsuus tuli mieleeni. Taatani siveli pikku haavoihini pihkaa. Käytämme hyväksi luonnon viisautta uudessa sovellutuksessa."

Tausta-ajatuksena oli, että rehuantibiooteista on päästävä eroon. Jos niitä käytetään liikaa, bakteerit tulevat vastustuskykyisiksi. Ne leviävät myös ihmisiin ja sitä kautta sairaaloihin.

"Esimerkiksi Hollannissa sairaalaan saapuvalta potilaalta kysytään ensimmäiseksi, onko hän kotieläintuottaja. Jos hän on, hänet ohjataan ensin karanteeniin. Näin koetetaan torjua sairaalabakteereita."

Kalkkunoiden ja muiden tuotantoeläinten perusongelma on se, että suolistotautia aiheuttava bakteeri on niillä aina olemassa. Kysymys on siitä, milloin ja kuinka usein se ärtyy ja sairastuttaa eläimen. Pihkan ideana on vähentää riskiä sairastua kuolioiseen.

Vuorenmaan mukaan kokeissa rehuaine on vähentänyt haitallisten bakteerien kasvua ja tulehduksia.

"Tutkimuksissa on osoitettu, että pihkassa oleva resiinihappo läpäisee bakteerin solukalvon ja avaa siihen kanavia. Silloin bakteeri kuolee."

Toistaiseksi pihkaa syötetään vain kalkkunoille ja broilereille. Sikojen, nautojen ja kalojen vuoro tulee myöhemmin.

Ihmisille myydään toistaiseksi vain pihkavoiteita. "Uskon, että ihmisille on tulossa muita tuotteita, mutta se ei ole Hankkijan alaa", Vuorenmaa sanoo.

Kun kalkkuna sairastuu suolistotulehdukseen, sen maha menee sekaisin, ja se ripuloi. Se seisoo yhdellä jalalla, ja sen kaula painuu notkolleen.

Jos lintu on ehtinyt sairastua, pihka ei sitä pelasta. Tällöin linnulle annetaan antibioottia. Normaalitilanteessa rehuantibioottia ei saa syöttää.

Kruuvaisten tilalla sairastuneita ei siirretä "sairastuvalle", vaan antibioottia saavat kaikki linnut juomaveden kautta. Kuurin määrää ja sitä valvoo eläinlääkäri.

"Lääke tehoaa heti", kalkkunankasvattaja Vahtivaara kertoo.

Jyrki Iivonen HS
Paimio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat