Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elisan senttialennus huvittaa oikeusoppineita – "Aika hassusti tehty"

Oikeustieteilijöiden mielestä Elisan päätös pienentää paperilaskun hintaa sentillä kertoo kuluttajansuojan hampaattomuudesta. Osansa kritiikistä saa myös markkinaoikeus.

Talous
 

Helsingin yliopiston pohjoismaisen oikeuden professori Johan Bärlund huvittuu kuullessaan teleoperaattori Elisan päätöksestä supistaa paperilaskun hintaa sentillä, vastauksena markkinaoikeuden tuomioon.

”Eli kokeillaan kepillä jäätä”.

Bärlundin mukaan tapaus kielii siitä, että kuluttajansuojaviranomaisten valvontakeinot ovat puutteellisia. Hän tosin jakaa kritiikkiä myös markkinaoikeuden suuntaan, koska se asetti kiellossaan Elisalle absoluuttisen euromääräisen rajan.

”Voi voi voi, tämä on aika hassusti tehty. Tuossa näkee, että pitäisi olla hieman järkeä kun muotoillaan näitä päätöksiä”, hän sanoo.

”Jos on tarkka alaraja, niin sen alittaminen ei kieltoa riko”.

Bärlund tekisi kohtuuttoman eli kielletyn laskun rajanvedosta suhteellista. Se voisi olla esimerkiksi enintään viisi prosenttia laskun loppusummasta.

Hän uskoo että markkinaoikeudelta saataisiin kyllä haettaessa uusi kielto, mutta uhkasakkoa ei voida määrätä maksettavaksi. Ei, vaikka Elisa tekeekin professorin mielestä sentin alennuksellaan pilkkaa markkinaoikeuden päätöksestä.

Helsingin yliopiston kuluttajaoikeuteen erikoistunut yliopistonlehtori Klaus Viitanen taas pitää sentin laskua niin vähäisenä, että voidaan ajatella Elisan mahdollisesti rikkoneen markkinaoikeuden kieltoa.

”Elisa leikkaa sentillä, muut perivät jopa korkeampia summia. Tässä tulee hyvin esille markkinaoikeudellisen seuraamusjärjestelmän hampaattomuus”, sanoo Viitanen.

Hänen mielestään kuluttaja-asioissa pitäisi ottaa käyttöön kilpailuasioita vastaava järjestely. Kilpailuviranomainen voi määrätä heti kiellon yrityksen toiminnalle ja hakea sitten markkinaoikeudesta seuraamusmaksua, joka voi olla jopa useita kymmeniä miljoonia euroja.

Kuluttaja-asioissa taas kieltoa pitää ensin hakea markkinaoikeudesta, joka saattaa määrätä isoimmissa tapauksissa 100 000 euron uhkasakon.

”Uhkasakon suuruudessa pitäisi ottaa huomioon taloudellinen intressi, ja joskus tuntuu siltä että markkinaoikeus ei näin tee”, Viitanen sanoo.

”Jos jokaisesta paperilaskusta saa kaksi euroa, niin voi laskea että se satatuhatta saadaan helposti täyteen. Kun yrityksen intressit ovat vuodessa miljoonia, niin nämä seikat eivät ole missään suhteessa toisiinsa”.

Vaikka korkein oikeus vahvistaisi markkinaoikeuden päätöksen, se ei sido millään tavalla muita operaattoreita. Bärlund kuitenkin uskoo, että kaikki ”kunnolliset elinkeinonharjoittajat” ymmärtävät tällöin mukauttaa myös omaa toimintaansa.

Viitanen ei tällaisia toiveita elättele, niin kauan kuin nykyinen järjestelmä pysyy muuttumattomana.

”Usko, toivo ja mikä se kolmas taas olikaan? Minä uskon vain tehokkaiden sanktioiden luomaan ennaltaehkäisevään pelotteeseen”, hän päättää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat