Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elisa laski uhkasakon takia paperilaskun hintaa vain sentillä

Markkinaoikeuden uhkasakko pakotti Elisan leikkaamaan paperilaskun hinnan 1,89 euroon

Talous
 
Terhi Kinnunen Paavo Teittinen
Juha Metso
Julia Kavanto, 17, surffaa puhelimellaan paljon internetissä. Hänestä paperinen puhelinlasku voi maksaa vähän enemmän kuin sähköinen, mutta pari euroa on liikaa.
Julia Kavanto, 17, surffaa puhelimellaan paljon internetissä. Hänestä paperinen puhelinlasku voi maksaa vähän enemmän kuin sähköinen, mutta pari euroa on liikaa. Kuva: Juha Metso

Markkinaoikeus kielsi maaliskuussa Elisaa veloittamasta asiakkailtaan 1,90 euron tai sitä suurempaa korvausta paperisesta laskusta.

Elisa vältti 100 000 euron uhkasakon alentamalla paperilaskun hinnan 1,89 euroon.

"Kuulostaa aika naurettavalta. Olisi edes viisi senttiä", sanoo 17-vuotias Julia Kavanto, joka käyttää paljon internetiä matkapuhelimella. Kavannon matkapuhelinoperaattori on DNA, ja hänelle tulee paperinen lasku kotiin.

"Äiti maksaa laskuni. Ehdottomasti vaihtaisin sähköiseen laskuun, jos sen itse maksaisin", hän sanoo.

"Olisi hyvä, että siirryttäisiin sähköiseen laskutukseen, säästyisi luontoa. Mutta se voi olla hankalaa sellaisille vanhemmille ihmisille, jotka eivät osaa käyttää tietokonetta."

Kavannosta on järkevää, että paperilaskusta veloitetaan vähän enemmän. 0,50 euroa voisi olla sopiva hinta.

Elisan kilpailijoista Telia-Sonera veloittaa paperisesta laskusta 2,90 euroa, DNA:n ja Tele-Finland kummatkin 1,90 euroa. Elisaan kuuluva Saunalahti velottaa paperilaskusta saman kuin emoyhtiö, 1,89 euroa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mielestä kuluttajien ei pitäisi joutua maksamaan ylimääräisiä maksuja, jos he haluavat paperisen puhelinlaskun.

"Me vaadimme totaalikieltoa. Paperilaskun hinta pitäisi leipoa sisään tuotteen perushintaan", sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki.

Kuluttaja-asiamiehen mielestä markkinaoikeus ei arvioinut ylimääräisen kustannuksen kohtuutta tarpeeksi selkeästi.

Sekä kuluttaja-asiamies että Elisa ovat pyytäneet korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. Päätöstä valitusluvasta odotetaan tämän vuoden aikana.

Elisan ja muiden yhtiöiden kannalta markkinaoikeuden päätöksessä on myönteistä, että siinä hyväksytään paperilaskun lähettämisestä erikseen veloittaminen. Elisa ei kuitenkaan ole tyytyväinen markkinaoikeuden päätökseen korvauksen suuruudesta.

"On reilumpaa, että ne asiakkaat, jotka valitsevat paperilaskun, kantavat siitä aiheutuvat kustannukset", sanoo Elisan palvelujohtaja Vesa-Pekka Nikula.

"Mielestämme 1,90 euroa on oikea taso", hän lisää.

Elisa ei kerro, kuinka moni asiakas haluaa paperilaskun postitse. Se kuitenkin tiedetään, että uusista asiakkaista 70 prosenttia valitsee sähköisen laskun.

DNA lähettää vuodessa miljoona paperilaskua, joista peritään lisämaksu.

Markkinaoikeuden päätös paperilaskun lisämaksusta koskee vain Elisaa, mutta kun hinnoittelusta saadaan lainvoimainen päätös, kuluttajaviranomainen edellyttää muidenkin operaattorien ja yhtiöiden sitä noudattavan.

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtajan Pekka Väisäsen mukaan yhtiö seuraa Elisan tapausta tarkkaan. Jos yhdeltä puhelinoperaattorilta kiellettäisi paperilaskuista laskuttaminen, päätös ohjaisi toimialan muiden yhtiöiden käytäntöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat