Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisyhtiö markkinoi riski­sijoituksia Maailman­pankin ja Martti Ahtisaaren maineella

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Vauraus Suomen pääkonttori on arvokkaalla paikalla Helsingin Aleksanterinkadulla.
Vauraus Suomen pääkonttori on arvokkaalla paikalla Helsingin Aleksanterinkadulla.
Poiminta

Cleantech-sijoituksen arvo putosi

Vauraus Suomen kautta kasvuyrityksiin sijoittaneet saavat tietää vasta myöhemmin, miten heidän sijoituksensa ovat onnistuneet.

Koska kasvuyritykset eivät ole pörssissä, niiden osakkeiden arvoa on vaikea määrittää. Tämän takia osakkeille voi olla lisäksi hankala löytää ostajaa, jos niistä haluaa eroon.

Parhaat tuotot syntyvät usein silloin, jos jokin isompi yhtiö ostaa yrityksen tai jos yritys listataan pörssiin.

Vihreän teknologian sijoitusyhtiö Cleantech Invest keräsi viime vuonna rahaa Vauraus Suomen kautta. Yhtiö on juuri listautunut Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle.

Ainakaan toistaiseksi Cleantech Invest ei ole ollut sijoittajilleen menestys. Vauraus Suomen perustajaosakas Toni Lahti sanoo, että yhtiön listautumishintaan verrattuna sijoituksen arvo on pudonnut noin 15 prosenttia. Listautumisen jälkeen osakkeen arvo on pienentynyt edelleen.

Joukkorahoitusyhtiö Vauraus Suomi on markkinoinut riskisijoituksia nimekkäillä henkilöillä ja tahoilla, joilla ei ole mitään tekemistä rahaa hakeneiden yritysten kanssa.

Osakkeita ja yrityslainoja markkinoiva Vauraus Suomi on mainostanut kasvuyrityksiä sijoittajille ainakin Maailmanpankin, presidentti Martti Ahtisaaren ja peliyhtiö Supercellin avulla. Yhtiön myyjät ovat ottaneet yhteyttä piensijoittajiin puhelimitse ja houkutelleet ostamaan riskipitoisten yritysten äänivallattomia osakkeita.

Yritykset ovat keränneet Vauraus Suomen avulla huomattavan summan rahaa. Yhtiön mukaan Kansalaisrahoitus-nimisen palvelun kautta 16 yritystä on saanut pääomia noin 18 miljoonan euron arvosta.

Vauraus Suomen toimitusjohtaja Antti Suorsa kertoo, että yhtiö hakee parhaillaan Finanssivalvonnalta lupaa tarjota sijoituspalveluita, eikä uusia sijoituskierroksia tällä haavaa aloiteta.

Vauraus Suomi on markkinoinut osakkeita varsin riskialttiista yhtiöistä. Kahden kokeneen sijoittajan mukaan ainakin osa joukkorahoitusyhtiön asiakkaiksi tulleista yrityksistä on aiemmin hakenut pääomia bisnesenkeleiltä eli omia varojaan sijoittavilta yksityishenkilöiltä, mutta rahoitusta ei ollut järjestynyt toivotuilla ehdoilla.

Kahden Helsingin Sanomille välitetyn sähköpostiviestin perusteella herää epäilys, onko piensijoittajille syntynyt riskeistä oikea kuva.

Eräässä yhtiöstä viime vuonna lähetetyssä sähköpostiviestissä sijoittajia houkuteltiin mukaan sillä, että yrityksissä "on jo takaajina muun muassa maailmanpankki ja Martti Ahtisaari". Ahtisaaren Crisis Management Initiative -järjestöstä kerrotaan, ettei heillä ole asian kanssa mitään tekemistä.

Toisessa viestissä erään peliyhtiön osakeantia mainostettiin Supercell-pelistudiossa aiemmin työskennelleellä Joakim Achrénilla. Viestin mukaan "tae menestymiselle on Joakimin kautta taattua".

Achrén kertoo valmentaneensa joukkorahoitusta hakenutta yhtiötä satunnaisesti, mutta hän on yllättynyt siitä, että hänen nimeään on käytetty osakeannin markkinoinnissa.

Achrén sanoo tosin kuulleensa, että toinenkin peliyhtiö olisi käyttänyt kysymättä hänen nimeään. Myös tämä yhtiö haki rahoitusta Vauraus Suomen avulla.

Vauraus Suomi markkinoi peliyhtiön osakeantia lennokkaasti viime vuonna lähetetyssä sähköpostissa.
Vauraus Suomi markkinoi peliyhtiön osakeantia lennokkaasti viime vuonna lähetetyssä sähköpostissa.

Toimitusjohtaja Suorsa sanoo, että viestit lähettäneet henkilöt eivät enää ole yhtiön palveluksessa.

"Kyseessä oli valitettavasti kaksi epäonnistunutta rekrytointia, joiden sotkuja saadaan vieläkin osittain siivoilla", Suorsa kertoo.

Suorsan mukaan Vauraus Suomen lähtökohta on, että turhia lupauksia vältetään. Yhtiön mukaan tapaamisissa ja sijoittajille annettavissa esitteissä tuodaan riskit riittävällä tavalla esille.

Joukkorahoitusyhtiön verkkosivuilla osakeanneista ja yhtiöistä on niukasti tietoa. Suorsan mukaan Vauraus Suomen ajatuksena on kertoa yhtiöistä ja niihin liittyvistä riskeistä kasvotusten. Tapaamisiin yhtiö on kutsunut piensijoittajia puhelimitse.

Vauraus Suomen kautta yksityishenkilöt voivat myös lainata yrityksille rahaa. Lainoja on yhtiön mukaan saanut 65 yritystä, ja luottojen arvo on 6,4 miljoonaa euroa.

Rahoitusta hakevat yritykset saavat itse päättää, millaista korkoa ne haluavat maksaa. Periaate on sama kuin Kansalaisrahoitus-palvelussa, jossa yhtiöt ovat saaneet pitkälti itse määrittää yrityksen arvon ja siten osakkeen hinnan.

Yrityslainan antaja ei saa tietää lainaajan nimeä tai juuri muitakaan tietoja. 100 000 euron lainaa hakevasta rakennusalan yrityksestä saa tietää lähinnä sen, että yhtiön liikevaihto on 0,5–1 miljoonaa euroa ja että se saa Vauraus Suomen käyttämällä luottoluokitusasteikolla yhden tähden viidestä.

Toimitusjohtaja Suorsan mukaan yhtiön ja pankkien välinen sopimus estää antamasta enempää tietoja yrityksistä.

Yrityslainapalvelun kehittämiseen Vauraus Suomi on saanut Tekesiltä lainaa vajaat 320 000 euroa. Tekesiltä kerrotaan, ettei yksittäisten yritysten rahoituspäätösten perusteita kommentoida.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat