Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömille roimasti lisää työtarjouksia

Talous
 
Heidi Piiroinen HS
Ravintolakokki Petteri Manninen voisi ottaa työpaikan toiselta paikkakunnalta, jos siihen kuuluisi asunto. "Kahta vuokraa en suostu maksamaan."
Ravintolakokki Petteri Manninen voisi ottaa työpaikan toiselta paikkakunnalta, jos siihen kuuluisi asunto. "Kahta vuokraa en suostu maksamaan." Kuva: Heidi Piiroinen HS
Fakta

Työpaikat täyttyvät aiempaa hitaammin

 Avoinna olevat työpaikat täyttyvät nyt hieman aikaisempaa hitaammin. Osin siksi, että työpaikat ja työnhakijat eivät kohtaa: työpaikat ovat eri aloilla tai alueilla kuin työttömät.

 Alueelliset erot ovat suuria. Kun Pohjois-Savossa ja Pirkanmaalla työpaikka saadaan täytettyä 22 vuorokaudessa, kestää siinä Etelä-Pohjanmaalla 37 vuorokautta.

 TE-toimistojen tarjoamat työpaikat ovat pääosin pitkäkestoista, yli vuoden mittaista kokopäiväistä palkkatyötä.

 Alle kuukauden työpaikkoja tai provisiopohjaista työtä oli molempia alle 10 prosenttia kaikista avoimista työpaikoista.

TE-toimistot eli entiset työvoimatoimistot ovat lisänneet roimasti työtarjousten tekemistä avoimista työpaikoista. Osa kasvusta selittyy tilastointitavan muutoksella, mutta kun se siivotaan pois, työtarjousten tekeminen kasvoi vuoden aikana peräti 60 prosenttia.

Työtarjous tarkoittaa avoimesta työpaikasta ilmoittamista työnhakijoille sähköpostilla, kirjeellä, puhelimessa tai vaikkapa kasvokkain.

"Työtapoja on muutettu", sanoo kehityspäällikkö Jorma Anttila työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä oli havahduttu siihen, että työtarjouksia tehdään liian vähän.

"Avoimia työpaikkoja on rajallinen määrä, mutta työttömiä on paljon", Anttila kertoo.

Siispä TE-toimistot alkoivat tarjota olemassa olevia avoimia työpaikkoja entistä suuremmalle joukolle työttömiä.

Hallitus on osana rakenneuudistusohjelmaansa linjannut, että työttömät pitää saada entistä tehokkaammin töihin.

Yksi keino tässä on töiden tarjoaminen muulta kuin työttömän omalta alalta. Anttila on koostanut aiheesta selvityksen eri ministeriöiden käyttöön.

Tähän asti käsitys valtiovarainministeriössä sekä työ- ja elinkeinoministeriössä on ollut se, että työttömyyden alussa työvoimatoimistot eivät juuri tarjoa työttömille muita kuin näiden oman alan töitä.

Anttila ihmetteli ministeriöön tullessaan tätä käsitystä, sillä hän oli ollut 30 vuotta työvoimatoimiston johtajana. "Tosin tätä ei oltu aiemmin tutkittu", Anttila sanoo.

Nyt on. Vuosien 2010–2013 aikana muita kuin työttömän oman ammatin töitä on tarjottu keskimäärin kuudessa tapauksessa kymmenestä.

Tutkimus siis kumoaa aiemman käsityksen nihkeästä muiden kuin oma alan töiden tarjoamisesta.

Tutkimuksessa myös selvisi, että TE-toimistojen tekemistä työtarjouksista lähes 40 prosenttia on tehty eri kuntaan kuin työttömän kotikuntaan ja lähes viidennes peräti eri ELY-alueelle. Karkeasti voi sanoa, että ELY-alueet vastaavat kooltaan suunnilleen vanhaa maakuntajakoa.

Vuodesta 2010 vuoteen 2013 liikkuvuusavustuksia saaneiden määrä on puolittunut ja matka-avustusta saaneiden määrä kutistunut neljäsosaan aikaisemmasta tasosta. Kyseiset tuet on tarkoitettu helpottamaan työpaikan perässä kulkemista.

"Määrien pieneneminen kertoo siitä, että työmarkkinat eivät ehkä toimi kunnolla. Huonossa suhdanteessa työpaikkoja ei samalla tavalla ole tarjolla", Anttila sanoo.

Viime vuonna oli avoinna lähes puoli miljoonaa työpaikkaa. Se on vähemmän kuin edellisvuonna, mutta kuitenkin enemmän kuin vuonna 2010.

Eniten työpaikkoja oli avoinna vuosina 2010–2013 kaupallisissa töissä, palveluammateissa sekä terveys- ja sosiaalialalla.

Viime vuonna eniten oli avoinna myyntineuvottelijan, puhelinmyyjän, myyjän, siivoojan, perushoitajan, sairaanhoitajan, tarjoilijan, kokin, henkilökohtaisen avustajan ja varastotyöntekijän paikkoja.

Eniten työtarjouksia tehdään alle 34-vuotiaille ja keskiasteen koulutuksen saaneille työttömille. Hyvin matalan tai korkean koulutuksen työpaikkoja on vähemmän tarjolla.

Jos taas katsotaan yrityksille tai muille työnantajille tarjottavia valikoituja täsmähakijoita, tilanne muuttuu hieman. Silloin yli 50-vuotiaiden osuus kasvaa työttömille laajemmin ilmoitettuihin työtarjouksiin verrattuna.

"Tämä johtuu siitä, että yritys on saattanut pyytää nimenomaan kokeneita ja osaavia työntekijöitä", Anttila sanoo.

TE-toimisto siis valitsee muutaman sopivan oloisen työnhakijan ja tarjoaa heitä työpaikkaan.

Hallitukselle koostetun raportin mukaan työtarjoukset eivät ole riittävän tehokkaita. Paikkojen tarjoamista on lisätty, mutta nyt pitäisi saada lisättyä paikkoja, jotka johtavat myös työnhakijan työllistymiseen. TE-toimistojen tämän vuoden tulostavoitteessa onkin mukana kasvattaa TE-toimiston hakijalla täyttyneiden työpaikkojen osuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat