Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuhonen pelkää hallintarekisterin vaikutuksia

Kauhukuvassa verottaja ei saisi tietoja kansalaisten arvopaperikaupoista

Talous
 

Kotimaisten osakesijoitusten salaamisen mahdollistava hallintarekisteri on edelleen valtiovarainministeriön (VM) työlistalla.

VM:n työryhmä ehdotti tällä viikolla, että suomalaiset saisivat oikeuden siirtää osakesijoituksiaan hallintarekisteriin, jonka tiedot olisivat julkisia vain neljä kertaa vuodessa ja vain isojen osakemäärien osalta.

Nykyisin suomalaisten kaikki sijoitukset pörssiyhtiöihin ovat julkisia arvopaperikeskuksessa jatkuvasti. Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen pelkää, että verottajan valvontamahdollisuudet ja kansalaisten palvelu saattaisivat huonontua.

"Kauhuskenaario on se, että me emme saisi enää pankeilta tietoja kansalaisten arvopaperiomistuksista ja arvopaperikaupoista. Emme voisi niitä esitäyttää veroilmoitukseen, jolloin kansalaisten pitäisi itse täyttää ilmoitukset."

Hänen mukaansa tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että yli miljoona osakkeenomistajaa joutuisi ilmoittamaan omistuksensa ja kauppansa itse.

"Se olisi iso takaisku."

Verottajan kannalta myönteinen asia Ruuhosen mielestä on se, että harmaasta taloudesta ja veroparatiiseista keskustellaan nykyään vilkkaasti.

Jos kansalaiset ja poliitikot eivät kiinnitä huomiota siihen, että verotus toteutetaan yhdenmukaisesti ja oikeudenmukaisesti, verottajalla ei ole mitään mahdollisuuksia onnistua omassa tehtävässään, Ruuhonen sanoo.

"Me tarvitsemme siihen apua ja tukea muualta."

Harmaalla taloudella tarkoitetaan Ruuhosen mukaan toimintaa, joka on sinänsä laillista, mutta sitä harjoitetaan viranomaisilta salassa.

Verosuunnittelussa taas pyritään hyödyntämään esimerkiksi eri valtioiden toisistaan poikkeavaa verolainsäädäntöä.

Ruuhosen mukaan keskustelussa menevät kuitenkin helposti puurot ja vellit sekaisin.

"Esimerkiksi veroparatiisit ovat usein suvereeneja valtioita, joilla on oma sisäinen lainsäädäntö. Ei siihen voi mennä jostain Suomesta puuttumaan."

Verottaja terästäytyy, jos veroparatiisimaahan halutaan piilottaa jotain sellaista varallisuutta, jota ei Suomessa ole tullut verotettua, vaikka olisi pitänyt.

"Siihen tietysti yritämme valvonnan keinoin puuttua."

Esimerkiksi verotusneuvos Markku Hirvonen on arvostellut, ettei suomalaisten verosuunnittelijoiden paljastuminen ole johtanut rikostutkintaan.

"Työnjako on se, että me panemme veroja maksuun ja poliisi tutkii rikoksia. Että se siitä", sanoo Ruuhonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat