Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verohallinnon pääjohtaja haluaa eroon mätkyistä ja palautuksista

Pekka Ruuhonen ehdottaa rajuja uudistuksia verotukseen

Talous
 
Laura Oja HS
Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen vaatii Suomeen isoa veroremonttia. "Viime vuosina verojärjestelmä on pahasti rapautunut", hän sanoo.
Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen vaatii Suomeen isoa veroremonttia. "Viime vuosina verojärjestelmä on pahasti rapautunut", hän sanoo. Kuva: Laura Oja HS

Verohallinnon pääjohtajan Pekka Ruuhosen mielestä verottajan pitäisi saada työnantajilta jokaisen palkansaajan ansiotulotiedot kuukausittain.

Tämä johtaisi siihen, että veronpalautukset ja jäännösverot eli mätkyt jäisivät historiaan, mutta käteen jäävät tulot voisivat vaihdella kuukausittain.

Kuka

Pekka Ruuhonen

 Syntyi 1954 Kotkassa ja asuu Helsingissä.

 Valmistui oikeustieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1978. Samana vuonna hän aloitti Verohallinnossa verojuristina.

 Hän on ollut Bosnia-Hertsegovinassa perustamassa verohallintoa ja Indonesiassa Kansainvälisen valuuttarahaston asiantuntijana sekä verohallinnon neuvonantajana.

 Harrastaa purjehdusta.

Nykyään verottaja saa palkansaajien ansiotulotiedot erikseen vain vuosittain.

"Jos saisimme tiedot kuukausittain, voisimme laskea koko ajan oikeaa ennakonpidätysprosenttia ja ilmoittaa sen sähköisesti työnantajalle", hän sanoo.

Henkilöiden verotuksessa ennakonpidätyksen pitäisi vastata mahdollisimman paljon lopullista verotusta.

"Nythän niin ei ole, vaan joulun alla verottaja maksaa isoja veronpalautuksia ja perii vastaavasti lisäveroina suuremman summan takaisin."

Ruuhonen haluaa viedä eteenpäin uudistusta, mutta iso tietojärjestelmän muutos hidastaa etenemistä. Henkilöveroasiakkaiden tuloverotus viedään uuteen järjestelmään vuonna 2018.

"Sitä ennen ei ole mitään järkeä tehdä väliaikaisia muutoksia", pääjohtaja sanoo.

Pääjohtajana puolitoista vuotta sitten aloittaneen Ruuhosen, 59, määräaika kestää vielä runsaat viisi vuotta. Hän ajaa muitakin isoja uudistuksia.

Ensimmäisenä Ruuhonen haluaa päästä eroon paperisesta veroilmoituksesta.

"Toivon, ettei siihen menisi kauhean kauan."

Verohallinto lähetti paperisen esitäytetyn veroilmoituksen tänä keväänä 5,2 miljoonalle asiakkaalle. Ilmoitusta korjasi 1,4 miljoonaa asiakasta, joista lähes puolet ilmoitti tietonsa verkossa.

Mahdollisesti jo ensi keväänä osa asiakkaista saa pelkän sähköisen ilmoituksen.

"Varmaan lähdemme pienellä pilottikokeilulla liikkeelle. Jos kokeilu onnistuu hyvin, sähköisen ilmoituksen osuus laajenisi vuosi vuodelta."

Kaikki henkilöasiakkaat eivät välttämättä halua pelkkää sähköistä veroilmoitusta eikä kaikilla ole edes mahdollisuutta käyttää verkkopalveluita.

Ne, jotka haluavat edelleen paperisen ilmoituksen postitse, myös saavat, pääjohtaja lupaa.

Yritysten osalta muutos etenisi nopeammin. Ruuhonen arvioi, että muutaman vuoden kuluttua paperilla ilmoittaminen ei olisi yrityksille lainkaan mahdollista.

Verottaja yrittää vaikuttaa etenkin siihen, että yritykset maksaisivat veronsa oma-aloitteisesti ja oikea-aikaisesti.

"Nyt yritykset maksavat merkittävän osan veroistaan jälkikäteen joko mätkyinä tai korottomasti ennakontäydennysmaksuina tilikauden jälkeen."

Yritykset maksavat toki ennakkoverot kerran kuussa.

"Mutta ennakkovero on verottajan arvaama luku, jonka yritys voi helposti laskea alas ilman, että verottaja pystyy sitä valvomaan", pääjohtaja huomauttaa.

Verotuksen ennakoitavuutta voitaisiin parantaa niin sanotulla liputtamisella.

"Yritykset joutuisivat ilmoittamaan verotukseen liittyvistä riskipositioista silloin, kun ne tapahtuvat, eikä vasta veroilmoituksella vuoden päästä tai ei ehkä lainkaan."

Riskipositio voisi olla vaikka yritysjärjestely, johon saattaa liittyä veroseuraamuksia.

Yrittäjä tai yritys on nykyään arvonlisäverovelvollinen, jos liikevaihtoa kertyy vuodessa 8 500 euroa eli aika vähän.

Jos liikevaihto jää 8 500 euron ja 22 500 euron välille, arvonlisäveroon voi hakea huojennusta.

Ruuhosen mielestä arvonlisäverotuksen alaraja pitäisi nostaa esimerkiksi 20 000–25 000 euroon. Kaikki sen alle jäävä liiketoiminta olisi arvonlisäverosta vapaata, ellei yritys halua hakeutua alv-verovelvolliseksi.

"Tämä olisi hyvä tapa yksinkertaistaa arvonlisäverotusta. Samalla me rohkaisisimme yrittäjyyteen Suomessa, koska yrittäjän ei tarvitsisi ensimmäiseksi ruveta ajattelemaan arvonlisäverotusta, kun keksii bisnesidean."

Verohallinto on ajanut linjaa, että suomalaisen verojärjestelmän pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen varsinkin kilpailukyvyn takia. Ruuhonen harmittelee, että viime vuosina järjestelmä on pahasti rapautunut.

"On tullut poikkeuksen poikkeuksia, merkillisiä sääntöjä ja vaikeasti tulkittavia verovähennyksiä."

Hän toivoo veroremonttia.

"Veropohjan pitäisi olla mahdollisimman laaja ja verovähennyksiä mahdollisimman vähän. Näillä keinoilla pystyttäisiin pitämään verokannat alhaalla eikä olisi houkutusta kikkailla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat