Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereella kehitetty laservalo voi parantaa syöpää

Tamperelaisen Modulightin kehittämä laite lähtee Yhdysvaltojen markkinoille

Talous
 
Tampere
Reijo Hietanen
Prosessiteknikko Anu Vilokkinen valmistaa lasersiruja Modulightin eristetyssä puhdastilassa. Suojavaatteita käytetään, jotta ylimääräiset hiukkaset kuten pöly eivät pääse tuhoamaan herkkiä lasersiruja.
Prosessiteknikko Anu Vilokkinen valmistaa lasersiruja Modulightin eristetyssä puhdastilassa. Suojavaatteita käytetään, jotta ylimääräiset hiukkaset kuten pöly eivät pääse tuhoamaan herkkiä lasersiruja.

Tampereen Hervannassa on kehitetty uudenlaista lasertekniikkaa, joka voi auttaa muun muassa vaikeiden syöpien hoidossa.

Menetelmä on vasta kokeiluvaiheessa, mutta nyt sille on avautumassa väylä maailman markkinoille. Yhdysvaltalainen lääkeyritys alkaa kokeilla laitetta oman syöpälääkkeensä kanssa. Miljoonan euron kauppasopimus on käänteentekevä Modulightille, jonka liikevaihto on noin kaksi miljoonaa euroa.

"Pitkään tässä on eletty kädestä suuhun, mutta nyt meillä on tuote, joka voi lähteä lentoon", sanoo toimitusjohtaja Petteri Uusimaa.

Artikkeliin liittyvät

Laserhoito auttaa varsinkin niin sanotuissa toivottomissa tapauksissa, kun muista hoitomuodoista ei ole apua.

"Jos syöpäkasvain on esimerkiksi niin hankalassa paikassa, ettei sitä voida muuten hoitaa", Modulightin hallituksen puheenjohtaja Seppo Orsila kertoo.

Modulight on kehittänyt menetelmää, jossa laservalo aktivoi lääkkeiden vaikutuksen. Potilaalle annetaan suonensisäisesti lääkettä, joka tehdään aktiiviseksi muutaman tunnin kuluttua lasersäteellä. Näin lääke vaikuttaa juuri halutussa kudoksessa.

"Esimerkiksi kurkkusyöpäpotilaat menettävät leikkauksessa usein puhekykynsä. Laserhoidolla näin ei käy", Orsila sanoo.

Laserlaite läpäisi maailman tiukimman seulan, kun se sai Yhdysvaltojen lääketurvallisuusviranomaisen FDA:n hyväksynnän. Terveydenhoitotuotteissa viranomaisvalvonta on äärimmäisen tarkkaa ja maksaa paljon.

"Nyt meillä on mahdollisuus edetä muillekin markkinoille", Uusimaa sanoo.

Yksi laite maksaa sisällöstä riippuen 25 000–40 000 euroa. Suomessa se on ollut vasta kliinisissä kokeissa, mutta nyt CE-merkinnän ansiosta sairaalat voisivat jo ostaa niitä. CE-merkinnällä valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän EU:n vaatimukset.

Modulightin laserlaitteen erikoisuus on sen muunneltavuus. "Eri lääkkeisiin vaikuttavat laserin eri aallonpituudet eli värit. Toisin kuin kilpailijoilla, meidän laitteessa lasermoduleita voidaan vaihtaa", Orsila kertoo.

Yllättäen yritys ole patentoinut keksintöään.

"Jos sille haettaisiin patenttisuoja, kiinalaiset kopioisivat sen heti patenttitiedoista. Nyt sitä ei pysty kopioimaan kukaan", hän naurahtaa.

Seppo Orsila esittelee optisen valokuidun päässä näkyvää laservaloa.
Seppo Orsila esittelee optisen valokuidun päässä näkyvää laservaloa.

Laservalolla voidaan aktivoida lääkkeiden vaikutusta ihmisen kehossa.
Laservalolla voidaan aktivoida lääkkeiden vaikutusta ihmisen kehossa.

Modulight on yksi Tampereen teknillisen yliopiston liepeille syntyneistä puolijohteisiin erikoistuneista yrityksistä.

Yritys työllistää 17 henkeä, ja sen perustivat 14 vuotta sitten yliopistossa tutkijoina työskennelleet insinöörit. Modulight keskittyi aluksi optiseen tiedonsiirtoon ja valmisti komponentteja valokuitutekniikkaa käyttäville yrityksille kuten Intelille.

Yhtä aikaa Modulightin kanssa tietotekniikkabuumissa syntyneistä yrityksistä moni on mennyt nurin. Näin olisi käynyt Modulightillekin, jollei se olisi vaihtanut strategiaa yhdeksän vuotta sitten.

"Muutamassa vuodessa tajusimme, ettei Suomessa kannata keskittyä matalan jalostusasteen tuotteisiin", alusta lähtien yrityksessä mukana ollut diplomi-insinööri Orsila sanoo.

Orsilan mukaan insinööripiireissä toistetaan teekkarivitsiä, jonka mukaan yrityksen arvo mitataan insinöörien määrällä.

"Näin ei ole enää. Kun aletaan tehdä bisnestä tekniikan soveltamisella käytäntöön, tarvitaan poikkitieteellistä osaamista. Pitää tietää, mitä asiakas tarvitsee. Meille tärkeää on esimerkiksi yhteistyö lääkärien kanssa."

Modulightin lasertekniikkaa on kokeiltu myös aivoinfarktiin, jossa laserhoitoa voidaan antaa vielä kolme vuorokautta infarktin jälkeen, ja potilas kuntoutuu hyvin. "Valitettavasti laitetta kehittänyt amerikkalainen yritys meni konkurssiin", Orsila sanoo.

Sairaalabakteri MRSA:takin voisi ilmeisesti torjua laserilla, mutta vielä ei tiedetä miten.

Terveysteknologia innostaa Modulightin insinöörejä.

"Onhan se hienoa olla auttamassa sairaita ihmisiä. Ihan eri juttu kuin kehittää tuotteita, joilla joku pääsee Facebookiin jossain pusikossa", Orsila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat