Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulussa sijaitseva tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö saatetaan lakkauttaa

Microsoft vähentää Suomessa jopa tuhat työpaikkaa

Talous
 
Kai Tirkkonen
Oulussa Peltolan kaupunginosassa sijaitsevat Nokian toimitilat siirtyivät huhtikuun lopussa Microsoftille. Yhtiön puhelimien tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö työllistää kaupungissa 500 henkeä.
Oulussa Peltolan kaupunginosassa sijaitsevat Nokian toimitilat siirtyivät huhtikuun lopussa Microsoftille. Yhtiön puhelimien tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö työllistää kaupungissa 500 henkeä.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft suunnittelee vähentävänsä Suomessa noin tuhat työpaikkaa, kertoo kaksi asiasta perillä olevaa lähdettä Helsingin Sanomille.

Harkinnassa on lakkauttaa Oulussa sijaitseva tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö, jossa kehitetään pääasiassa edullisten puhelimien ohjelmistoratkaisuja. Yksikössä työskentelee noin 500 työntekijää.

Suunnitelmat ovat alustavia, minkä takia Suomeen kohdistuvat työpaikkojen vähennykset voivat joko kasvaa tai pienentyä.

Työntekijät Oulussa ovat luottamusmiehen mukaan rauhallisia.

"Emme tällä hetkellä murehdi ulkopuolisten spekulaatioita. Se olisi vain hukkaan heitettyä energiaa. Meidät on täällä Oulussa niin monessa liemessä keitetty, että spekulaatiot eivät meitä hetkauta", sanoo ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Tiina Nortamo.

Microsoft ilmoitti, että se ei kommentoi huhuja eikä spekulaatioita.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi tiistaina, että Microsoft voi kertoa työpaikkojen vähennyksistä jo tällä viikolla.

Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella kertoi viime viikolla julkaistussa sähköpostiviestissään työntekijöille, että yhtiön uusista suunnitelmista kerrotaan täsmällisemmin tiistaina 22. heinäkuuta julkaistavassa osavuosikatsauksessa.

Bloombergin mukaan Microsoftin työpaikkojen vähennykset eri puolilla maailmaa voivat olla suurempia kuin vuonna 2009, jolloin yhtiö karsi 5 800 työpaikkaa.

Microsoft osti Nokian tappiollisen matkapuhelinliiketoiminnan huhtikuun lopussa 5,44 miljardilla eurolla.

Yritysjärjestelyssä Microsoftin palvelukseen siirtyi Nokiasta eri puolilla maailmaa 25 000 työntekijää, joista 4 700 työskentelee Suomessa.

Microsoftin ongelmana on, että Nokian tuotemerkillä myytävien puhelimien kysyntä on vähentynyt voimakkaasti jo kolmatta vuotta.

Matkapuhelinliiketoiminta on ollut vuodesta 2012 lähtien tappiollista suurista työpaikkojen vähennyksistä huolimatta.

Myyntilastojen perusteella Microsoftin matkapuhelinliiketoiminnan näkymät eivät ole viime aikoina juuri parantuneet.

Tammi–maaliskuussa Nokian tuotemerkillä valmistettuja puhelimia myytiin markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan 47 miljoonaa, mikä on 15 miljoonaa vähemmän kuin vuotta aikaisemmin samalla ajanjaksolla. Älypuhelimissa Microsoft on kaukana suurimpien valmistajien Samsungin ja Applen myyntimääristä.

Puhelimien voimakkaasti vähentyneen kysynnän takia Microsoft joutuu mitä todennäköisimmin sulkemaan Nokialta ostamiaan tehtaita. Niistä kaksi on Kiinassa ja Unkarissa. Meksikossa, Brasiliassa ja Vietnamissa on kussakin yksi tehdas.

Maaliskuussa aikakauslehti Bloomberg Newsweek kertoi, että Microsoftin nykyinen toimitusjohtaja Nadella vastusti alun perin Nokian matkapuhelinliiketoiminnan ostamista. Matkapuhelimien ostamista kannatti voimakkaasti Steve Ballmer, joka siirtyi alkuvuonna eläkkeelle. Ballmer on yhä Microsoftin hallituksen jäsen samoin kuin yhtiön perustaja Bill Gates, joka luopui alkuvuonna hallituksen puheenjohtajan luottamustehtävästä.

Microsoft on kertonut, että sen tavoitteena on olla vastaisuudessa yhä enemmän palvelu- ja laiteyhtiö kuin vain perinteinen ohjelmistoyhtiö. Microsoft on vuosikausia yrittänyt läpimurtoa matkapuhelimien ja taulutietokoneiden käyttöjärjestelmissä, mutta tulokset ovat toistaiseksi olleet vaatimattomia. Menestys palveluissakaan ei ole ollut kilpailijoihin verrattuna järin hyvä.

Kaikesta huolimatta Microsoft on erittäin kannattava yhtiö. Viime tilivuonna yhtiön liikevaihto oli 58,6 miljardia euroa ja liikevoitto 20,2 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat