Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoft osti raskaan taakan

Talous
 
Mika Ranta HS
Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop syyskuussa tiedotustilaisuudessa yhtiön hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan kanssa. Elop on nykyisin Microsoftin laiteyksikön johtaja.
Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop syyskuussa tiedotustilaisuudessa yhtiön hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan kanssa. Elop on nykyisin Microsoftin laiteyksikön johtaja.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft osti huhtikuun lopussa Nokialta raskaasti tappiollisen matkapuhelinliiketoiminnan 5,44 miljardilla eurolla.

Nokia yritti keväästä 2011 saakka suurilla kululeikkauksilla saada pahassa ahdingossa olleen puhelinyksikön kannattavaksi, mutta ei koskaan onnistunut siinä. Puhelimien kysynnän väheneminen oli niin voimakasta.

Microsoftin päätös karsia puolet Nokiasta siirtyneistä 25 000 työntekijöistä ei siis ole yllätys. Pikemminkin se on pakon sanelema välttämättömyys.

Jos puhelimien myynti jatkuvasti supistuu ja kassavarat ehtyvät, kulujen karsiminen on matemaattinen välttämättömyys. Muussa tapauksessa edessä on pahimmillaan ajan mittaan vararikko.

Nokia onnistui saamaan puhelimista hinnan, joka oli suorastaan erinomainen. Jos Nokia olisi jatkanut puhelimissa suurista tappioista piittaamatta, se olisi pian ollut vakavassa kassakriisissä.

Microsoftin Nokian tuotemerkillä valmistamien puhelimien kysynnän kasvusta ei ole toistaiseksi mitään merkkejä.

Alkuvuonna niiden myyntimäärä supistui markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan 15 miljoonalla. Älypuhelimissa markkinaosuus oli tutkimusyhtiön mukaan vaivaiset 2,6 prosenttia. Kuluttajat suosivat muiden valmistajien puhelimia ja etenkin sellaisia, joissa on ohjelmistoyhtiö Googlen Android-käyttöjärjestelmä.

Microsoft ei ole vielä koskaan menestynyt puhelimissa ja taulutietokoneissa likimainkaan yhtä hyvin kuin sen kilpailijat. Jotain on siis pakko tehdä.

Microsoftin tiedotteen perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että yhtiö lopettaa kaikkein edullisimpien puhelimien valmistamisen. Siis sellaisten, joissa käytetään Nokian aikoinaan kehittämiä s30- ja s40-käyttöjärjestelmiä. Ne ovat kärjistäen puhelimia, jotka maksavat alle 30 euroa.

Edullisissa puhelimissa poikkeuksena ovat ne, joissa Microsoft hyödyntää kilpailijansa Googlen Android -käyttöjärjestelmää.

Halvimpien puhelimien valmistamista Microsoft luopuu siksi, että niistä ei ole yhtiölle juuri mitään hyötyä. Niillä ei ole mahdollista käyttää Microsoftin ohjelmistoja eikä palveluja.

Microsoftin pääliiketoimintaa on yhä myydä ohjelmistolisenssejä, vaikka yhtiö pyrkii siirtämään tähtäintä yhä enemmän palveluihin ja laitteisiin.

Microsoft on erittäin kannattava yritys. Siitä huolimatta sen on pakko uudistaa liiketoimintaansa markkinoiden muuttuessa pysyäkseen kilpailijoidensa perässä.

Google aloitti hakukoneella ja laajensi liiketoimintaansa nopeasti erilaisiin palveluihin. Google osti matkapuhelimia valmistavan Motorolan lyhyeksi aikaa patenttien takia. Alkuvuonna se myi Motorolan tappiolliset puhelimet kiinalaiselle laitevalmistajalle Lenovolle.

Menneisyyden menestykseen takertumisesta on paljon varoittavia esimerkkejä, joista yksi on Nokia. Yritystoiminnassa uudistukset kannattaa tehdä rohkeasti ennakoiden, eikä jälkeenpäin haparoiden.

Microsoft tarttui toimeen vain runsaat kaksi kuukautta sen jälkeen, kun se oli ostanut Nokian matkapuhelinliiketoiminnan. Merkittävä syy kaupalle oli se, että harvat valmistajat huolivat Windows Phone -käyttöjärjestelmää puhelimiinsa. Ilman Nokian puhelimia Microsoftin käyttöjärjestelmällä ei olisi juuri mitään asemaa markkinoilla.

Samalla Microsoft astui tavallaan itse virittämäänsä ansaan. Yhtiöllä on vaikeuksia saada käyttöjärjestelmäänsä muiden valmistajien puhelimiin. Niiden näkökulmasta Microsoft on kilpailija, koska se valmistaa puhelimia. Jos Microsoft ei valmistaisi puhelimia, se olisi vain puhdas ohjelmistoyhtiö, joka myy käyttöoikeuksia ohjelmistoihinsa.

Suuret työpaikkojen vähennykset johtavat myös yhden merkittävän aikakauden päättymiseen. Kun Microsoft lakkauttaa Nokialta ostamansa Unkarissa sijaitsevan tehtaan, Euroopassa ei ole enää yhtään suurta matkapuhelintehdasta. Puhelimien kaikki komponentit valmistetaan nykyisin Aasiassa, jossa myös puhelimien kysyntä kasvaa eniten.

Microsoft vähentää työpaikkoja enemmän ulkomailta kuin Suomesta, minkä voi tulkita korostavan Suomessa syntynyttä osaamista. Se ei tietenkään vähennä lainkaan niiden tuskaa, jotka menettävät työpaikkansa. Luultavasti huomattava osa työpaikkojen vähennyksistä ulkomailla johtuu tehtaiden lakkauttamisista.

Microsoftien johtajien moittiminen petetyistä lupauksista on jälkijättöistä hölmöilyä. Yritysjohtajat antavat lausuntoja aina käytettävissä olevien tietojen perusteella. Jos kilpailuasetelma ja tiedot markkinoilta muuttuvat, pitää johtajien muuttaa suunnitelmia eikä lukittua menneisyyden lupauksiin. Tuskin kukaan yritysjohtaja on mielissään siitä, että joutuu karsimaan valtavasti työpaikkoja.

Matemaattisia tosiasioita ei voi väistää.

Microsoftilla on edessään vielä monta vaikeaa ongelmaa, jotka sen pitäisi ratkaista. Oikeastaan kaikki käytettävissä olevat tiedot markkinoilta puhuvat sen puolesta, että Lumia-puhelimien tulevaisuus on hyvin vaikea.

Yksikään matkapuhelimien valmistaja ei ole suuren romahduksen jälkeen pystynyt palaamaan entiseen menestykseen.

Microsoftin osakkeen arvo ei juuri vahvistunut torstaina. Sijoittajat olivat ennakoineet yhtiön karsivan paljon työpaikkoja Nokialta ostamastaan liiketoiminnasta.

Nokian osakkeen arvo on puolestaan kallistunut voimakkaasti sen jälkeen, kun yhtiö syyskuussa ilmoitti myyvänsä puhelinliiketoimintansa Microsoftille.

Menneisyyden ratkaisuja on mahdotonta arvioida nykyisyydessä. Nokian ongelmat matkapuhelimissa alkoivat jo vuosia ennen Stephen Elopin toimitusjohtajakautta. Nokia teki suuren virheen vaihtaessaan älypuhelimiensa käyttöjärjestelmäksi Microsoftin ohjelmiston. Olisiko jokin toinen vaihtoehto ollut parempi, sitä ei voi tietää.

Microsoft puolestaan otti valtavan riskin ostaessaan puhelinliiketoiminnan Nokialta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat