Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjelmistoyhtiöt kaappasivat älypuhelimet

Puhelimet ovat nykyisin hyllytavaraa. Ohjelmistot ratkaisevat niiden menestyksen.

Talous
 

Ohjelmistoyhtiö Googlen ylivoima älypuhelimien käyttöjärjestelmissä on niin suuri, että tuskin kukaan pystyy siitä lähivuosina horjuttamaan.

Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan 79 prosentissa viime vuonna myydyistä älypuhelimissa oli Android-käyttöjärjestelmä.

Lähes kaikki muut puhelimien valmistajat uskovat siis Androidiin paitsi Apple ja Microsoft, jotka tosin kilpailevat keskenään aivan eri sarjoissa. Microsoft on puhelimissa yhä lähtötelineissä.

Runsaan viiden vuoden kuluessa matkapuhelinmarkkinat ovat muuttuneet voimakkaasti.

Hyvin edullisten puhelimien kysyntä vähenee ja älypuhelimien myynti kasvaa samalla, kun niiden hinnat jatkuvasti halpenevat.

Älypuhelimet ovat pienoistietokoneita, jotka tarjoavat väylän ohjelmistoyhtiöiden palveluihin. Väylän nimi on käyttöjärjestelmä, joka on puhelimen keskeisiä toimintoja ohjaava ohjelmisto.

Google antaa Androidin valmistajien käyttöön ilmaiseksi. Androidiin on sisäänrakennettu paljon Googlen palveluita. Mitä enemmän niillä on käyttäjiä, sitä enemmän Google voi välittää palveluihinsa mainoksia ja saada tuloja.

Nokian matkapuhelimet ostanut Microsoft on yrittänyt vuosikausia läpimurtoa puhelimissa. Yhteistyö Nokian kanssa tuli sille hyvin kalliiksi, koska Lumia-puhelimien myynti petti pahasti.

Molemmat yhtiöt uskoivat siihen, että Nokian hyvän maineen ansiosta kuluttajat innostuisivat ostamaan suuria määriä Lumia-puhelimia.

Kärjistäen Nokiasta tuli Microsoftin konepaja. Jos Lumia-puhelimien myynti olisi kasvanut voimakkaasti, Nokia olisi maksanut Microsoftille suuria korvauksia Windows Phone -käyttöjärjestelmän hyödyntämisestä.

Ohjelmistoyhtiöiden hyvä kannattavuus perustuu siihen, että ne eivät yleensä valmista mitään.

Laitevalmistajien kannattavuus taas perustuu siihen, että laitteita pitäisi valmistaa hyvin suuria määriä. Kun myyntimäärät ovat hyvin suuria, yhden tuotteen valmistamisen kustannukset supistuvat. Kyse on siis mittakaavaedusta, joka vähentää yksikkökustannuksia.

Maailmassa on satoja puhelimien valmistajia, joista suuri yleisö länsimaissa tuntee vain pienen osan. Harvan laitevalmistajan liiketoiminta on kannattavaa.

Puhelimet ovat nykyisin hyllytavaraa. Niiden "älykkyys" on ohjelmistoissa, joita ovat käyttöjärjestelmän lisäksi puhelimeen ladattavat sovellukset.

Googlen ja Applen käyttöjärjestelmien ympärille on kasvanut suuri sovelluskehittäjien joukko. Sovelluskehittäjät saavat tulonsa latausten määrästä, jolloin niillä on kannustin kehittää sovelluksia nimenomaan suosituimpiin käyttöjärjestelmiin.

Applen liiketoiminta on poikkeuksellista, että se ei lisensoi ohjelmistojaan kilpailijoille. Sen sijaan yhtiö sijoittaa valtavasti varojaan ohjelmistosuunnittelun lisäksi laitteiden suunnitteluun. Applella on siis mahdollisuus kehittää laitteitaan ja ohjelmistojaan yhtenä kokonaisuutena.

Androidia hyödyntävä laitevalmistaja on aina tiettyyn rajaan saakka Googlen käskyvallassa.

Tosiasiassa Apple ei kuitenkaan valmista tietokoneitaan ja puhelimiaan, vaan teettää ne alihankkijoilla. Monien kuluttajien mielestä Applen laitteet ja palvelut ovat niin ylivertaisia, että niistä kannattaa maksaa enemmän kuin muiden tuotteista.

Microsoftille ei ole juuri mitään hyötyä halvimmista Nokia-puhelimista, koska niissä ei voi hyödyntää Microsoftin ohjelmistoja. Siksi yhtiö aloittaa suuren saneerauksen, jolla on vain yksi päämäärä: kaikissa sen tulevaisuudessa valmistamissa puhelimissa on Windows Phone -käyttöjärjestelmä.

Ajan mittaan myös Nokian tuotemerkki poistuu Microsoftin puhelimista.

Yhtiöiden tekemän sopimuksen mukaan Microsoft ei saa kaupan toteuduttua enää käyttää Nokian tuotemerkkiä Windows Phone -puhelimissaan.

Kun Microsoftin ja Nokian epäonnistunut liitto huhtikuussa purettiin, voi se periaatteessa lisätä muiden valmistajien kiinnostusta Windows Phoneen. Käyttöjärjestelmän kohtalon ratkaisevat kuitenkin kuluttajat.

Petri Sajari HS
petri.sajari@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat