Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laki estää Lidliä laajentumasta

Kauppaketju haluaisi kasvattaa myymälöidensä kokoa, mutta rajoitukset estävät sen.

Talous
 
petteri kivimäki
Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen toivoo, että poliitikot myös auttaisivat kauppaketjuja, eivätkä keksisi vain erilaisia rajoituksia toiminnan kehittämiseen.
Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen toivoo, että poliitikot myös auttaisivat kauppaketjuja, eivätkä keksisi vain erilaisia rajoituksia toiminnan kehittämiseen. Kuva: petteri kivimäki

Saksalaisella kauppaketjulla Lidlillä on ongelma. Yhtiö haluaisi laajentaa useiden myymälöidensä kokoa, mutta kaupanalan rajoitukset estävät sen.

Espoon Niittykummun Lidl on kooltaan 1 850 neliömetriä.

Artikkeliin liittyvät

Kaupan koko on tarkkaan harkittu, sillä Lidl ei voi halutessaan laajentaa olemassa olevia liiketilojaan yli 2 000 neliömetrin rajan.

Lidlin toimitusjohtajalla Lauri Sipposella olisi kuitenkin haluja kasvattaa myymälän kokoa. Vaikka kaupan alan ahdinko on arkipäivää, on saksalainen kauppaketju Lidl kasvanut tasaiseen tahtiin.

Liikevaihto on kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana ja kauppaketju työllistää Suomessa 4 200 ihmistä.

Niittykummun tontilla riittäisi tilaa henkilökunnan taukotilojen laajentamiselle tai varastolle, mutta päivittäistavarakaupalle on asetettu 2 000 neliön myymäläkokoraja.

"Jos mahdollisuus olisi, niin kaikki myymälämme olisivat vähän suurempia. Myynnit ja henkilöstömäärä ovat kasvaneet sen verran, että laajennuksia todella tarvitaan", Sipponen sanoo.

Niittykummun myymälän henkilökunnan taukotilat on suunniteltu noin 15–20 henkilölle. Myymälässä työskentelee kuitenkin 35 työntekijää.

"Ja silti emme saa laajentua ja rakentaa kasvun mukaisia tiloja. Uudet neliöt hyödyttäisivät niin asiakkaita kuin työntekijöitä", Sipponen sanoo.

Sipposen mukaan yksikään viranomainen ei ole onnistunut tähän mennessä kertomaan, miksi raja kulkee juuri 2 000 neliömetrin kohdalla.

"Miksi raja ei ole esimerkiksi 2 500 neliömetriä?", Sipponen kysyy.

Ympäristöneuvos Pekka Normon mukaan myymälän kokoraja ei ole niin yksioikoinen asia, että yli 2 000 neliömetrin myymälää ei voisi laajentaa.

"Jos jokin kauppa haluaa laajentua, niin säännöksiä toki sovelletaan. Jos olemassa olevaa myymälää halutaan laajentaa merkittävästi, niin ohjeellisena rajana on se, että laajennus on enintään 25 prosenttia myymälän koosta", Normo sanoo.

"Laajentumismahdollisuudet riippuvat siitä, että millaiset kaavat myymälän alueella ovat voimassa. Millaisia ovat maakuntakaava, yleiskaava ja asemakaava."

Nykyinen raja säädettiin 1990-luvun lopussa. Vähittäiskaupan suuryksikköjä koskevat säännökset tulivat voimaan jo 1. maaliskuuta 1999. Lakia valmistellessa määriteltiin neliöraja, jonka ylittymisen jälkeen puhutaan "vähittäiskaupan suuryksiköstä".

Rajaksi asetettiin 2 000 neliömetriä. Tätä suurempien myymälöiden katsotaan tuovan merkittäviä vaikutuksia ympäristöön. Neliöraja on kirjattu nykyiseen maankäyttö- ja rakennuslakiin, joka säätelee kaavoitusta ja rakentamista.

"Muutama vuosi sitten tehtiin lakimuutos koskien vähittäiskaupan suuryksikköjen kaavoitusta. Siinä yhteydessä pohdittiin, että tuleeko 2 000 neliömetrin rajaa tarkistaa, mutta perusteita ei löydetty", Normo sanoo.

Esimerkiksi Lidlin Niittykummun myymälän tapauksessa tontti olisi pitänyt merkitä jo kaavoituksessa "vähittäiskaupan suuryksiköksi", jotta laajentuminen onnistuisi.

Vielä 1980-luvulla 40 prosenttia myymälöistä oli alle 2 000 neliömetrin kokoisia, mutta nykyisin prosenttiosuus on enää kaksikymmentä. Neljä viidestä myymälästä on siis kooltaan yli kaksi tuhatta neliötä.

"Esimerkiksi jos myymälä on 2 000 neliömetriä, niin laajennus voi olla 500 neliömetriä, ellei kaava mahdollista vielä enemmän. Mutta tämä on ohjeellinen raja. Jos laajennus on enemmän kuin 500 neliömetriä niin on tärkeää katsoa, että täyttyvätkö lain edellytykset, jotta laajennuslupa voidaan myöntää."

Lidlin Sipponen toivoo että, viranomaistoiminta tukisi enemmän kauppojen laajentumishaluja, erityisesti Suomen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

"Olisi hienoa, jos viranomainen tai poliitikko joskus kysyisi kauppaketjuilta, että miten me voimme auttaa teitä. Aina mietitään sitä, miten voidaan rajoittaa eikä kysytä, että millaisia vaihtoehtoja on edesauttaa kasvua", Sipponen sanoo.

"2 500 neliön kaupan rakentaminen ei ole kuitenkaan mahdollista. Meillä on keskimäärin isoja tontteja, joille mahtuisi esimerkiksi 200 neliötä enemmän."

Normon mukaan se, että myymälä voi laajentua 25 prosenttia, on jo hyvä asia.

"Mielellään tuetaan sitä, että asuinalueiden keskuksiin syntyy suurempia kauppoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat