Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkorahoituksen sääntöjen kiristys yllätti yhtiöt

Finanssivalvonta tiukensi tulkintaansa rahoitusta välittävien yritysten toimiluvista

Talous
 

Joukkorahoituksen sääntöjen uusi tulkinta herättää vastustusta rahoitusta järjestelevissä yhtiöissä.

Rahoitusalaa valvova Finanssivalvonta linjasi aiemmin kesällä, että sijoittajat ja yritykset yhdistävät palvelut tarvitsevat vastedes sijoituspalvelujen toimiluvan.

Fakta

Pienistä summista syntyy iso potti

 Joukkorahoitus on tapa kerätä varoja yksittäisille ihmisille, hankkeille tai yrityksille.

 Ideana on kerätä suurelta väkijoukolta pieniä summia, jolloin koko potti kasvaa isoksi. Rahoituksen muodot ulottuvat lahjoituksista osakesijoituksiin.

 Perinteisestä rahoituksesta joukkorahoitus eroaa lähinnä siten, että rahan antaminen verkon kautta on tehty yksinkertaiseksi.

 Maailmalla tunnettuja joukkorahoituspalveluita ovat muun muassa Kickstarter ja Indiegogo.

Joukkorahoitusyhtiöissä sääntöjen uutta tulkintaa pidetään liian tiukkana ja toimiluvan hakemista raskaana prosessina. Aiemmin yhtiöt eivät ole lupaa tarvinneet.

"Tämähän tuli kaikille osapuolille yllätyksenä", sanoo joukkorahoituspalvelu Venture Bonsain perustaja Antti Hannula.

Venture Bonsai ja muut joukkorahoitusyhtiöt toimivat yleensä alustana, joka yhdistää kiinnostuneet sijoittajat ja rahoitusta tarvitsevat yhtiöt.

Myös valtiovarainministeriössä Finanssivalvonnan linjaus herättää hämmennystä. Neuvottelevan virkamiehen Aki Kallion mukaan uusi tulkinta on erilainen verrattuna lausuntoon, jonka Finanssivalvonta antoi vain puolitoista kuukautta aiemmin eduskunnalle.

Finanssivalvonnan johtava asiantuntija Esa Pitkänen kertoo, että uuden tulkinnan pohjalla on EU:n direktiivi.

"Ehkä voisi sanoa, että se direktiivi on aika tiukka", Pitkänen sanoo.

Joukkorahoitusyhtiö Invesdor aikoo hakea Finanssivalvonnalta toimilupaa. Toimitusjohtaja Lasse Mäkelän mielestä sen ei kuitenkaan pitäisi olla pakollista, koska passiivinen joukkorahoituspalvelu ei etsi sijoittajia aktiivisesti.

"Sijoituspalvelu ja joukkorahoitus ovat meidän mielestämme kaksi eri asiaa", hän sanoo.

Nuorille yrityksille joukkorahoitus on ollut uusi keino saada rahoitusta kasvua varten. Ylitarkastaja Valtteri Vento työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että Finanssivalvonnan uudella tulkinnalla on hyvät ja huonot puolensa.

"Se hankaloittaa uusien yritysten markkinoille pääsyä, koska toimilupa ja sen vaatimat hallinnolliset proseduurit vaativat aikaa ja rahaa", Vento sanoo. "Hyvä puoli on se, että sijoittajan suoja paranee."

Verkossa on saanut tähän mennessä varsin vapaasti kerätä eri tavoin joukkorahoitusta, ja alalla on käytetty myös arveluttavia keinoja.

HS kertoi kesäkuussa joukkorahoitusyhtiö Vauraus Suomen markkinoineen riskisijoituksia presidentti Martti Ahtisaaren nimellä ja muilla tahoilla, joilla ei ole tekemistä rahoitusta hakeneiden yritysten kanssa. Vauraus Suomi on ottanut yhteyttä piensijoittajiin puhelimitse ja auttanut kohdeyhtiöitä keräämään miljoonia euroja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat