Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhtamäki haukuttiin lyttyyn Las Vegasissa

Amerikkalaisen ay-väen mielestä pakkausyhtiö vaikeuttaa järjestäytymistä

Talous
 

Suomalaista pakkausalan yritystä Huhtamäkeä arvosteltiin ankarasti Pohjois-Amerikan metallityöntekijöiden liittokokouksessa, kertoo tilaisuuteen osallistunut Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Kokous pidettiin elokuun puolivälissä Las Vegasissa Yhdysvalloissa.

"Jäsenet olivat kovin vihaisia Huhtamäen käytöksestä. Se oli iso teema liittokokouksessa, johon osallistui 3 000 jäsentä", Vanhala kertoo.

Fakta

Maailmanlaajuinen pakkausyhtiö

 Huhtamäki on maailmanlaajuinen pakkausyhtiö, jolla on 61 tehdasta ja 14 400 työntekijää.

 Yhtiön liikevaihto on 2,3 miljardia euroa.

 Suomessa yhtiöllä on tehdas Hämeenlinnassa.

 Pääkonttori on Espoossa.

 Yhtiön pääomistaja on Suomen Kulttuurirahasto.

United Steelworkersiin (USW) on järjestäytynyt myös paperialan työntekijöitä. USW:hen kuuluu 1,2 miljoonaa jäsentä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Vanhalan mukaan Huhtamäkeä moitittiin siitä, että se ei antaisi työntekijöiden järjestäytyä liittoon.

"Se oli isosti esillä. Siellä ymmärrettiin hyvin, että Huhtamäki on suomalainen yhtiö."

Vanhala lupasi viedä terveisiä Huhtamäen suomalaiselle johdolle. "Jos ongelmat ovat aitoja, ne pitää purkaa. Jos järjestäytymisvapautta ei ole, se on täysin ennenkuulumatonta."

Yhdysvalloissa Huhtamäki omistaa 21 tehdasta, joissa on 3 500 työntekijää. Vain kuudessa tehtaassa työntekijät ovat järjestäytyneet ammattiyhdistykseen.

Viime aikoina keskustelun kohteena on ollut Huhtamäen Kaliforniassa sijaitseva Commercen tehdas, jonka työntekijät eivät ole ammattiliiton jäseniä. USW:n mukaan tehtaan työolot ovat surkeat ja johtaminen on mielivaltaista.

USW on laatinut raportin Huhtamäen menettelytavoista Yhdysvalloissa. Ammattiliitto kiinnittää huomiota siihen, että ei-järjestäytyneisiin tehtaisiin on palkattu runsaasti vuokratyöntekijöitä. Heille maksetaan paljon vähemmän palkkaa kuin vakituisille työntekijöille.

"Se oli siellä esillä", Vanhala kertoo.

Huhtamäen toimitusjohtajan Jukka Moision mukaan USW:n näkemys ei ole koko totuus. "Työntekijät saavat järjestäytyä vapaasti. Se on aivan selvä asia", hän sanoo.

Säädösten mukaan ammattiosasto on mahdollista perustaa, jos yli puolet työntekijöistä vaatii äänestystä järjestäytymisestä. USW haluaa Commercen tehtaan työntekijät jäsenikseen

"Jos yli puolet vaatii äänestystä, se ilman muuta järjestetään. Jos äänestyksessä yli puolet haluaa järjestäytymistä, näin tapahtuu", Moisio sanoo.

Hänen mukaansa Huhtamäki "ei missään tapauksessa" puutu prosessiin.

Moisio sanoo, että nyt yli puolet Commercen väestä ei halua ammattiliittoa tehtaaseen. "Jos he päättävät toisin, me noudatamme päätöstä. Meillä ei ole minkäänlaista ongelmaa tässä asiassa."

Toimitusjohtajan mielestä USW:n aktiivisuus johtuu siitä, että Kaliforniassa ammattiliiton rekisterissä on vähän tehtaita. "He yrittävät hankkia lisää jäseniä ja käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja."

USW:n mukaan Huhtamäki on painostanut työntekijöitä, jotta liitto ei tulisi yhtiön tehtaaseen.

"Huhtamäki ei missään tapauksessa tee sellaista. Mutta tekisikö liitto? En ole ihan varma", Moisio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat