Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäily: Suomalaisten eläkerahoilla saatettu pönkittää diktaattorin valtaa

Suomalaisilla eläkeyhtiöillä on isoja sijoituksia veroparatiisista toimivassa yhtiössä, jonka epäillään syyllistyneen rikoksiin Afrikassa

Talous
 
Philimon Bulawayo Reuters
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe otti elokuussa osaa Sambiassa järjestettyyn eteläisen Afrikan kehityskonferenssiin.
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe otti elokuussa osaa Sambiassa järjestettyyn eteläisen Afrikan kehityskonferenssiin. Kuva: Philimon Bulawayo Reuters

Suomalaisilla eläkeyhtiöillä on sijoituksia rahastoyhtiössä, jonka epäillään syyllistyneen vakaviin rikoksiin Zimbabwessa, Libyassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Talouslehti Businessweek kirjoitti viime viikolla, että Och Ziff -riskisijoitusrahaston 115 miljoonan euron arvoinen sijoitus Zimbabwessa toimivaan kaivosyhtiöön mahdollisti diktaattori Robert Mugaben harjoittaman väkivallan vuoden 2008 presidentinvaalien yhteydessä.

Vainoissa tapettiin 200 ihmistä. Asiasta uutisoi jo 2012 eteläafrikkalainen sanomalehti Mail & Guardian.

Cayman-saarilta toimivan Och Ziff -hedgerahaston epäillään myös hankkineen lahjuksien avulla satojen miljoonien eurojen edestä sijoituksia Libyan entisen diktaattorin Muammar Qaddafin öljyrahastosta.

Sen lisäksi Och Ziff on myöntänyt satojen miljoonien eurojen edestä lainoja Kongon demokraattisessa tasavallassa toimivalle liikemiehelle, jonka väitetään vieneen alihinnoitetuilla sopimuksilla maan kassasta 1,1 miljardia euroa tuloja.

Och Ziff on Yhdysvalloissa siviili- ja rikostutkintojen kohteena liittyen sen toimintaan Afrikassa.

Tutkintojen tarkempi sisältö on toistaiseksi epäselvä. The Wall Street Journal uutisoi alkuvuonna, että tutkinnat näyttävät koskevan ainakin Kongon ja Libyan tapauksia. Yksi maailman suurimmista eläkerahastoista, Calpers, on jo vaatinut Och Ziffiltä kirjallista selvitystä.

Suomalaisilla eläkerahastoilla oli vuonna 2013 ainakin 320 miljoonan euron arvosta sijoituksia Och Ziffin rahastoissa. Suurin sijoitus, 214 miljoonaa, on kuntatyöntekijöiden eläkesijoituksia hoitavalla Kevalla. Kaikki eläkeyhtiöt ovat sitoutuneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin.

Kevan hedgerahasto-sijoituksista vastaava johtaja Markus Pauli sanoo pitävänsä uutisia huolestuttavina. Yhtiö kävi asiaa suullisesti läpi Och Ziffin edustajien kanssa toukokuussa.

"Olemme iso sijoittaja rahastossa, meillä on hyvä yhteistyö ja tapaamme säännöllisesti korkeatasoisia henkilöitä siellä", Pauli sanoo. Hän lupaa, että ensi viikon konferenssipuhelussa asiaan tartutaan.

"Tulemme keskustelemaan aiheesta, ja varmastikin vaatimaan heiltä kirjallista selvitystä. Tarvittaessa järjestetään myös tapaaminen heidän kanssaan."

Pauli painottaa, että viranomaisten selvitystä on nyt odotettava rauhassa.

"Tämä on ennakkotapaus meille, näin ei onneksi ole käynyt ikinä aikaisemmin. Jos osoittautuu, että he ovat toimineet rikollisesti, se melkein käytännössä tarkoittaa sitä, että sijoitukset lunastetaan pois."

Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö Anna Hyrske sanoo yhtiön suhtautuvan väitteisiin hyvin vakavasti. Hyrske sanoo yhtiön pyytäneen ja saaneen Och Ziffiltä selvityksen, mutta ei halua kommentoida tarkemmin.

Ilmarinen sai tietää väitteistä toukokuussa ja se odottaa nyt viranomaistutkinnan etenemistä.

"Emme voi lähteä pelkästään lööppijulkisuuden perusteella syyllistämään ketään, vaan pitää oikeasti katsoa mitä on tapahtunut", Hyrske sanoo. Hän kuitenkin painottaa, että yhtiön toiminta ei ole riippuvainen syytteiden nostamisesta tai tuomiosta.

"On tilanteita, joissa voidaan osoittaa, että on toimittu lain mukaan, mutta toimintatapa aiheuttaa suunnattomia vaikeuksia omalle oikeustajulle."

Hyrskeen mukaan yhtiö pyrkii ensisijaisesti vaikuttamaan sijoituskohteiden toimintaan keskustelemalla. Tarpeen vaatiessa se on myös valmis lunastamaan sijoituksensa.

Valtion eläkerahaston (VER) sijoitusjohtaja Maarit Säynevirta sanoo yhtiön olevan tietoinen väitteistä.

Hän ei halunnut juuri kommentoida asiaa, koska Och Ziff on pörssilistattu yhtiö.

"Me seuraamme asiaa aktiivisesti, ja toistaiseksi emme ole nähneet aiheelliseksi reagoida näihin uutisointeihin", Säynevirta sanoo. Hän kertoo yhtiön olleen tyytyväinen Och Ziffin suullisiin selvityksiin.

"Jos viranomaisten puolelta nostetaan syytteitä, se on sitten niin vakavaa että pitää aidosti harkita miten jatketaan."

Varma on tehnyt liiketaloudellisista syistä jo monta vuotta sitten päätöksen vetää kaikki sijoitukset Och Ziffistä. Loputkin sijoitukset tullaan lunastamaan heti kun se on mahdollista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat