Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MM-kisojen tuomat vapaapäivät eivät riitä selitykseksi: Brasilian talous yskii

Brasilian talousennusteet ovat jatkuvasti painuneet alaspäin. Maa vajosi alkuvuonna taantumaan, vaikka ministerin mukaan kyse on muusta.

Talous
 
Maria Manner
Paulo Whitaker Reuters
São Paulon kaupungin väki luki elokuussa ilmoituksia, joissa etsitään työntekijöitä. Nihkeästä talouskasvusta huolimatta Brasilian työttömyys on pysynyt historiallisen pienenä.
São Paulon kaupungin väki luki elokuussa ilmoituksia, joissa etsitään työntekijöitä. Nihkeästä talouskasvusta huolimatta Brasilian työttömyys on pysynyt historiallisen pienenä. Kuva: Paulo Whitaker Reuters
Ricardo Moraes Reuters
Jatkokaudelle pyrkivä presidentti Dilma Rousseff kampanjoi Rio de Janeirossa maanantaina.
Jatkokaudelle pyrkivä presidentti Dilma Rousseff kampanjoi Rio de Janeirossa maanantaina.

Brasilia ei ole taantumassa, väitti valtionvarainministeri Guido Mantega hiljattain.

Ekonomistien tavallisen määritelmän mukaan tilanne on toinen. Vuoden alkupuoliskolla Brasilia vajosi teknisesti ottaen taantumaan, koska talous supistui kaksi vuosineljännestä peräjälkeen.

Hallitus sanoo notkahduksen olevan jalkapallon MM-kisojen tuomien vapaapäivien ja ulkopuolisten kriisien aiheuttama "tilastovaikutus".

Mutta tilastoissa maailman seitsemänneksi suurimman talouden näkymät ovat jatkuvasti synkistyneet. On kuin kaikki sen rattaat hidastuisivat.

Brasilian keskuspankin ekonomistikyselyssä talouden odotettiin kasvavan tänä vuonna enää alle puoli prosenttia. Viime vuonna se kasvoi 2,5 prosenttia. Inflaatio pysyy samaan aikaan sitkeästi kuudessa prosentissa.

Mistä kiikastaa?

"Viimeiset kolme vuotta kulutus on ollut Brasiliassa vahvaa, mutta tuotanto ei kasvanut. Tämä kahden vauhdin talous on johtanut tiettyyn epätasapainoon, kuten nopeaan inflaatioon ja kuluttajien sekä yritysten velkaantumiseen", sanoo Brasilian suurimman yksityisen pankin Itaún ekonomisti Caio Megale.

Brasilialaisten kotitalouksien velkaantuminen lisääntyi nopeasti 2000-luvulla, koska kasvava keskiluokka pääsi luottojen ja uusien ostosmahdollisuuksien makuun.

Teollisuus on yhä heikkoa, ja myös kulutus vähenee, kun kotitaloudet pyrkivät pienentämään velkataakkaansa.

"Koko talous hidastuu", Megale sanoo.

Megalen mukaan on jo tiettyjä merkkejä siitä, että talous on tasapainottumassa ja kuluttajien velkaantuminen asteittain vähenemässä. Vientiä auttaa etenkin Yhdysvaltojen talouden koheneminen vähitellen. Elpyminen vie silti aikaa. Ensi vuodelle pankki ennustaa Brasilialle noin yhden prosentin kasvua.

Fakta

Brasilia

 Brasilian liittotasavalta on Etelä-Amerikan suurin valtio sekä pinta-alalla ja asukasluvulla mitattuna.

 Asukasluku noin 200,4 miljoonaa.

 Pinta-ala 8 514 877 km². Maailman viidenneksi suurin valtio.

 Elinajan odote 74 vuotta (Suomi: 81 vuotta).

 Bruttokansantulo asukasta kohden: 11 690 Yhdysvaltain dollaria (Suomi: 47 110).

 Virallinen kieli: portugali

 Pääkaupunki: Brasilia (1956 asti Rio de Janeiro).

  Lähteet: Maailmanpankki, YK

Vielä kymmenen vuotta sitten Brasilia oli nousevien talouksien tähtönen. Sen piti vihdoin lunastaa potentiaalinsa ja lakata olemasta ikuinen tulevaisuuden maa. Miksi moottori hiipui?

Brasilia hyötyi vuosia Aasian ja Kiinan kysynnästä ja raaka-aineiden korkeista markkinahinnoista. Tietyllä tapaa se tie tuli kolutuksi loppuun, sanoo sijoitusyhtiö FIM:n rahastonhoitaja Mikko Ripatti, joka seuraa Brasilian markkinoita.

"Raaka-aineet eivät enää automaattisesti tuo Brasilialle puoli-ilmaista lounasta", hän sanoo.

Rakenteellisten ongelmien luettelo on pitkä: tuottavuus on huonoa, byrokratia ja verolainsäädäntö raskasta, liiketoiminnan aloittaminen hankalaa ja koulutustaso alhainen. Satamat, tiet ja sillat huutavat investointeja.

"Raaka-ainebuumin aikana näihin asioihin ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota, ja nyt niistä on tullut pullonkaula Brasilian taloudelle. Töitä asian eteen tehdään koko ajan, mutta niitä alettiin tehdä liian vähän ja liian myöhään", Ripatti sanoo.

Paradoksaalista kyllä, nihkeästä talouskasvusta huolimatta työttömyys on pysynyt historiallisen pienenä.

Brasilian taloudellisessa sydämessä São Paulossa työttömyysaste oli heinäkuussa 5,1 prosenttia ja Rio de Janeirossa 3,6 prosenttia. Tilastotyöntekijöiden lakon vuoksi tietoja ei ole kaikilta keskeisiltä alueilta.

Vähäistä työttömyyttä selittää osittain työvoiman määrän väheneminen. Esimerkiksi nuorista entistä useampi on lähtenyt opiskelemaan.

Koska pätevästä työvoimasta on pulaa ja irtisanominen kallista, yritykset eivät näytä vielä alkaneen jakaa potkuja suuressa määrin. Työpaikat ovat silti vähentyneet teollisuudessa sekä maataloudessa, joka kärsii ennätyksellisestä kuivuudesta. Koillis- ja Keski-Brasiliassa esimerkiksi sokeriruokosadosta menetetään 20–40 prosenttia.

Juuri nyt talouselämä odottaa jännittyneenä lokakuun vaaleja.

Iso osa liike-elämästä ja sijoittajista karsastaa jatkokaudelle pyrkivää työväenpuolueen presidenttiä Dilma Rousseffia. Häntä syytetään liiasta puuttumisesta yksityisen sektorin toimintaan, kuten lainakorkoihin ja sähkösektoriin.

Mielipidekyselyissä kolmatta sijaa pitävä keskustaoikeistolainen Aécio Neves on selvästi liike-elämän suosikki. Yllättäen gallupien johtoon kohonnut Marina Silva on omanlaisensa kysymysmerkki. Hän nousi ehdokkaaksi, kun sosialistipuolueen ehdokas kuoli lento-onnettomuudessa.

Ympäristönsuojelijana tunnetun Silvan vaaliohjelma näyttää silti olevan sijoittajien silmissä lupaavan markkinamyönteinen. Silvan varapresidenttiehdokkaaksi nimetyllä Beto Albuquerquella on läheiset suhteet maatalousbisnekseen, mikä viittaa kädenojennukseen kongressin vaikutusvaltaiselle suurmaanomistajien eturyhmälle.

Toisaalta vaalien tulos ei välttämättä tarkoita järisyttävän suurta eroa käytännössä. Brasilian kongressissa on yli kaksikymmentä puoluetta, ja politiikka on liittoutumien ja lehmänkauppojen monimutkaista peliä.

"Brasilia on iso laiva, ei sen suuntaa kukaan noin vain käännä. Sijoittajien näkökulmasta eletään joka tapauksessa odottavia aikoja", sanoo Ripatti.

Maria Manner HS
São Paulo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat