Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokerien ja Hartwall-areenan omistuksissa muutoksia: Roman Rotenberg osti isänsä ja setänsä osuuksia

Pakotteet kohdistuvat usein yhtiöihin, joissa määräysvalta on pakotelistalla olevalla

Talous
 
markus jokela hs
Långvik Capitalin toimitusjohtaja ja omistaja Roman Rotenberg käveli torstaina omilla maillaan vapaa-ajankeskus Långvikin rannalla.
Långvik Capitalin toimitusjohtaja ja omistaja Roman Rotenberg käveli torstaina omilla maillaan vapaa-ajankeskus Långvikin rannalla. Kuva: markus jokela hs

Lännen pakotelistoilla olevat Boris ja Arkadi Rotenberg ovat luopuneet omistuksistaan jääkiekkojoukkue Jokereissa ja Hartwall-areenassa. Samalla venäläissuomalainen oligarkki Gennadi Timtšenko on jättäytynyt yhtiöineen Hartwall-areenan vähemmistöomistajaksi.

Kolmikosta Timtšenko ja Boris Rotenberg ovat USA:n pakotelistalla, Arkadi Rotenberg sekä USA:n että EU:n listoilla. Pakotteet kohdistuvat yleensä yhtiöihin, joissa pakotelistalla oleva käyttää määräysvaltaa.

Ostajana ja uutena määräysvallan käyttäjänä Jokereissa ja Hartwalla-areenassa on Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg, 33.

Kauppojen ytimessä on Långvik Capital -yhtiö, jonka Boris ja Arkadi Rotenberg omistivat tasasuurin osuuksin. Se on nyt siirtynyt kokonaan Roman Rotenbergille.

Långvik Capital on omistanut hotelli- ja kongressikeskus Långvikin ja puolet Hartwall Areenaa hallinnoivasta Arena Events Oy:stä. Toinen puolikas Arena Eventsistä kuului aiemmin Gennadi Timtšenkon White Anchor -yhtiölle.

Omistusjärjestelyjen yhteydessä Arena Events -yhtiön omistusta on muutettu suunnatulla osakeannilla niin, että järjestelyjen jälkeen Långvik Capital omistaa Arena Eventsistä 49,5 prosenttia, Roman Rotenberg henkilökohtaisesti prosentin ja Gennadi Timtšenkon White Anchor 49,5 prosenttia. Näin Roman Rotenbergista on käytännössä tullut Hartwall-areenan hallitsija ja Timtšenkosta vähemmistöosakas.

Jokereista Arena Events ja Roman Rotenberg omistavat yhdessä 49 prosenttia.

Långvik Capitalin kauppa allekirjoitettiin jo kesäkuussa.

Järjestely vaati ulkoasiainministeriön luvan, koska Arkadi Rotenberg merkittiin EU:n pakotelistalle kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen.

Roman Rotenberg kertoo, että perheen sukupolvenvaihdokseen liittyvä järjestely aloitettiin yli vuosi sitten. Se piti saattaa päätökseen jo keväällä, mutta Ukrainan kriisistä johtuneet pakotteet lykkäsivät järjestelyä niin, että se saatiin päätökseen vasta nyt.

"Pakotteet ovat hidastaneet prosessia. Paljon rahaa on mennyt juristeille ja sen selvittämiseen, miten näissä oloissa voi toimia", Rotenberg sanoo.

Hänen mukaansa kauppa tehtiin markkinahintaan ulkopuoliseen arvioon perustuen. Kauppahintaa osapuolet eivät kerro.

Suomen ja Venäjän kansalainen Roman Rotenberg istuu Långvikin vapaa-ajankeskuksessa.

Hän kertoo nuoruudestaan Helsingissä, siitä kuinka hän luki 12-vuotiaana kirjan Teemu Selänteestä ja kuinka se antoi intoa omaan jääkiekkoharrastukseen.

Huima tarina etenee nopeasti siihen, kuinka perhe muutti Töölöstä Huopalahteen ja sieltä Långvikin lähelle Masalaan, kuinka isän 11-vuotiaana tapaamasta judokaveri Vladimir Putinista tuli Venäjän presidentti, ja kuinka isästä ja sedästä tuli miljardöörejä.

Sekin selviää, että Långvikin osto vuonna 2005 perustui enemmän isän seutua kohtaan tuntemaan kotiseuturakkauteen kuin tuotto-odotuksiin.

Roman Rotenberg on toiminut Långvikin toimitusjohtajana vuodesta 2010.

Hän sanoo haluavansa kehittää kylpylähotellista ammattiurheilijoita palvelevan keskuksen. Väljänä esikuvana on Vierumäen liikunta- ja vapaa-ajan keskus.

Kuinka läheisiä isäsi ja setäsi ovat Putinin kanssa? "En ole ikinä kysynyt. Kun ollaan ystäviä, vain he itse kertovat, kuinka läheisiä", Rotenberg vastaa.

Hän sanoo pitävänsä varsin epäreiluna sitä, miten sattumanvaraisesti pakotelistalle voi joutua. "Siinä ei ole mitään logiikkaa. Mitä järkeä on, jos viaton ihminen joutuu listalle lehtikirjoitusten takia?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat