Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorikin yrittää säästää

Valtaosalla rahankäyttö järkevöityy iän myötä

Talous
 
Markus Jokela HS
Oikeustieteen opiskelija Emmi Airaksinen säästää mielellään rahaa matkoja varten.
Oikeustieteen opiskelija Emmi Airaksinen säästää mielellään rahaa matkoja varten. Kuva: Markus Jokela HS

Tuoreiden selvitysten mukaan nuoret aikuiset säästävät vähemmän kuin muut.

Perjantaina julkistetun Säästöpankkiryhmän Suomi säästää 2014 -barometrin mukaan eniten kädestä suuhun elävät 25–35-vuotiaat naiset, joista hieman yli puolet kertoi kuluttavansa lähes kaiken rahan minkä saa. Vajaa puolet alle 35-vuotiaista naisista ja kolmannes miehistä suunnittelee talouttaan korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin.

Onko nuorista siis tullut tuhlareita?

"Haluaisin säästää asuntoa varten, mutta se on opintojen ohella hankalaa, vaikka käyn töissä. Tekisin mielelläni enemmän töitä, jos se ei leikkaisi opintotukea", sanoo kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelija Emmi Airaksinen, 24. "Säästän mielelläni rahaa myös ulkomaanmatkoihin."

Kulutustutkijoiden mukaan säästämisen eetos on yhä vahva, mutta kohteet vaihtelevat.

"Ennen kaikkien oli pakko säästää asuntoa varten. Nyt nuoret säästävät myös matkoihin tai satsaavat itseensä. Tehdään töitä puoli vuotta ja sitten lähdetään reppu selässä Intiaan", sanoo kulutustutkija Minna Autio Helsingin yliopistosta.

HS:n haastattelemat nuoret naiset tunnistavat ilmiön. "Moni kaveri on säästänyt rahaa ja lähtenyt reissaamaan jonnekin Asiaan puoleksi vuodeksi", sanovat agronomiksi opiskeleva Ella Huttunen, 25 ja laulajaksi opiskeleva Pihla Teittinen, 24. "Minä en lähde, koska omistan koiria ja hevosia", Huttunen naurahtaa.

Perheen perustaminen ja oma asunto muuttavat olennaisesti suhdetta rahaan.

"Ei ole mikään ihme, jos 25–35-vuotiailla naisilla kaikki rahat menevät kulutukseen. Heillä on yleensä pieniä lapsia ja asuntolainaa", erikoistutkija Anna-Riitta Lehtinen Kuluttajatutkimuskeskuksesta sanoo.

Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan 18–29-vuotiailla on muita huonommat taloustiedot ja enemmän ongelmia rahan käytössä. Vakuutustieteen professori Olli-Pekka Ruuskasen mielestä pitkän aikavälin säästäminen on vaihtunut lyhyen aikavälin tarpeiden tyydytykseen.

"Nuorten rahankäyttöä on kritisoitu aina", muistuttaa Minna Autio.

"Noin 20-vuotiaan ja sitä nuoremman elämässä vuosi tuntuu kuitenkin pitkältä ajalta. Ensimmäinen oma palkka halutaan yleensä käyttää heti."

Rahankäyttö on yksi aikuistumisriitti.

"Se rauhoittuu yleensä kypsymisen myötä", sanoo Anna-Riitta Lehtinen.

Nuorten rahankäyttö voi näyttää vanhemmista tuhlailevalta, koska kulutusmahdollisuuksia on niin paljon enemmän kuin vaikkapa 20 vuotta sitten.

"Varmasti me olemme kaikki tuhlaavaisempia, jos verrataan vaikkapa 1980-lukuun. Suomi on vaurastunut valtavasti", Lehtinen sanoo.

Rahankäyttö jää holtittomaksi noin kymmenesosalla nuorista.

"Pikavipit keskittyvät niille, jotka ovat muutenkin heikommassa asemassa", Lehtinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat